SAMFUND

Marquis de Sade raser mod Ekstra Bladet

Marquis Marcel de Sade er ikke begejsret for Ekstra Bladets vinkling på et interview. “Men herregud, ingen er jo forpligtet over evne,” siger han om Ekstra Bladets journalist.
Foto: Privat

Ekstra Bladets vinkling af et interview med Marquis Marcel de Sade har udløst raseri hos hovedpersonen. I et eksklusivt interview med Out & About fortæller han råt for usødet, hvad han mener om Ekstra Bladets artikel.

I anledning af udgivelsen af bogen ’Marquis Marcel de Sade – Glimtet bag masken’ bragte Ekstra Bladet søndag den 14. maj et stort interview over fire sider, og et to siders opslag med højdepunkter fra Marquis Marcel de Sades forunderlige liv. Samtidig var den 83-årige danske Marquis på forsiden af avisen, og den sektion, hvor interviewet blev bragt.
En journalist og en fotograf fra formiddagsavisen besøgte Marcel de Sade i hans hjem på Frederiksberg, hvor interviewet foregik.

Overdramatiseret forside

Det der især vækker vrede hos Marcel de Sade, er forsiden på Ekstra Bladet søndag den 14. maj, og forsiden på den sektion, hvor interviewet bringes.

Forsiden er bastant med overskriften ’kræftsyg Marquis de Sade: Nej til kemo’ og en ligeså dramatisk sektionsforside med ’AFSKED – Marquis Marcel de Sade gør status efter et rigt liv’.

“Overskriften ’AFSKED’, stiller jeg mig helt uforstående overfor! Afsked med hvad?” spørger en rasende Marquis retorisk Out & About.

Ekstra Bladets forside søndag den 14. maj med Maquis Marcel de Sade. Til højre forsiden på sektionen med det omtalte interview.
Foto: Screendump af elektronisk udgave af Ekstra Bladet

Venner og familie ringer for at sige farvel

Ekstra Bladets journalist havde læst bogen før interviewet, og stillede sine spørgsmål ud fra den. Hun har efterfølgende valgt en helt anden vinkel på det indhold, der ifølge Marcel de Sade er den sande historie om hans liv.

Store dele af interviewet er dystert, og fokuserer på sygdom og død. Marcel de Sade fortæller, at fjerne slægtninge og venner i den forløbne uge har ringet til ham, i den tro at han står med det ene ben i graven.

Dette er dog langt fra sandheden garanterer Marquisen, der fortæller, at han lever i bedste velgående, er glad og i fuld vigør hver dag trods sine 83 år.

Lever med cancer

“Jeg fik konstateret cancer første gang i 1996, hvor jeg hævede min pensionsopsparing og tog på en privat klinik i Schweitz og blev helbredt. At jeg blev opereret igen i 2016, efter en meget stressende flytning fra et hjem jeg havde boet i i 40 år, er også sandt. Men jeg er ikke ved at dø, jeg lever med min cancer, som er under kontrol og jeg vil dø med den,” fortæller Marcel de Sade indigneret til Out & About.

”Jeg har valgt at få det bedste ud af hver dag, og lidt syge er vi vel alle,” siger Marcel de Sade smilende inden han igen taler om sin oplevelse med Ekstra Bladet.

”Ingen er jo forpligtet over evne…”

Marcel de Sade udtrykker også skuffelse over, at Ekstra Bladets journalist ikke har fokus på bogen i artiklen:

”Da kilden til alle hendes spørgsmål og årsagen til at hun fik interviewet, var bogen, stiller jeg mig særdeles undrende overfor det faktum, at hun kun valgte at nævne den i en bisætning, uden sin fulde titel.”

”Denne journalist har helt sikkert gjort sit bedste, og denne artikel var, hvad der kom ud af det. Men herregud, ingen er jo forpligtet over evne,” siger Marquis Marcel de Sade syrligt om journalisten som afslutning på interviewet med Out & About.

Den mystiske danske Marquis

Marquis Marcel de Sade har i årtier været en nærmest mytisk skikkelse i Danmark.

Historien tager sin begyndelse i 1934, hvor Jørgen Vase Schmidt fødes i Aalborg. I 1950’erne bliver han en del af datidens jetset med navnet Marcel de Sade og titlen Marquis de Kériolét. En adelstitel han hævder at have købt af Vatikanstaten i 1956, og som der i mange år har hersket forvirring om. Er titlen ægte eller fantasi? Marcel de Sade fortæller til Out & About, at der i bogen føres bevis for at titlen er ægte.

Han bliver kendt for sine ekstravagante fester i herskabslejligheden på Frederiksberg Allé med cremen af dansk kulturliv, og levede et luksuriøst liv. Han er ofte blevet kaldt Danmarks første celebrity.

I 1963 blev han dømt for bedrageri for 820.000 kroner mod sin arbejdsgiver, og tilbragte tre et halvt år i fængsel.

I 1980’erne blev Marquis Marcel de Sade en kultfigur i det københavnske natteliv sammen med sin ”søster” den kendte drag queen Sandra Day. Sammen var de ofte at finde på homonatklubben Madam Arthur.

Marcel de Sade har fire børn med to ekskoner, og har gennem livet haft talrige mandlige elskere.

 

Læs hvad Wikipedia skriver om Marcel de Sade.