SAMFUND

Anklaget for voldtægt efter sexaftale

Modelfoto.
Foto: Politi.dk

Han blev anklaget for voldtægt efter en afbrudt sexaftale og stiller nu spørgsmålet: Hvornår er det rimeligt at skrige ”MeToo” og gå til politiet?

På grund af sagens natur er manden anonym i artiklen, men Out & About kender hans identitet. I artiklen kalder vi ham NN, og han er midt i 40’erne.

”Jeg vil starte med at sige, at jeg sympatiserer med de ægte ofre, og jeg sympatiserer med det #metoo-kampagnen vil opnå. Men der er en fare i, at folkedomstolen dømmer uskyldige. Jeg har selv haft følgende oplevelse,” fortæller NN til Out & About.

”Jeg mødte en ung fyr på Boyfriend.dk. Han kaldte sig noget i stil med ’Liderlig slaveso’. Jeg chattede med ham og gjorde det meget tydeligt klart, at jeg er en dominerende stodder, der ville bruge ham hårdt. Det var midt om natten, og han kom hjem til mig. Han var vel 20 år yngre end mig. Han slikker min pik, og efter kort tid siger han, at han ikke har lyst. Jeg siger: ’Hold dig kæft din so, det er jo det her, du kom efter ik’?’ Han siger: ’Nej jeg mener det. Jeg vil ikke,’ fortæller NN om mødet med den unge fyr.
Ifølge NN beder han herefter fyren skride, og han forlader NN’s lejlighed.

Sigtet for voldtægt

Tre uger senere får NN et ubehageligt brev fra politiet. Han skal mødes på stationen til en samtale.

”Jeg fik at vide, at fyren en uge efter vi havde været sammen, havde anmeldt mig for voldtægt. Jeg blev dybt rystet”, fortæller NN, som ikke forstår hvorfor.

”Jeg forhindrede ham ikke i at gå og respekterede hans valg, selv om jeg ikke synes, det var fedt. Jeg synes også, at han med sit profilnavn og sin adfærd lagde op til hård sex,” fortæller NN, som også siger, at han synes, det er synd for fyren, hvis han har lagt op til mere, end han i sidste ende kunne stå inde for.

Ydmygende forhør

På politistationen blev NN fotograferet og fik registreret sine fingeraftryk. Han måtte også aflevere en DNA-prøve.

”Jeg måtte gennem ydmygende forhør hos politiet og havde søvnløse nætter. Jeg gik gennem en periode med megen selvransagelse, for selv om jeg ved, jeg intet har gjort galt, var jeg bange og følte mig udstillet som en sexforbryder. En krænker. Det er så langt fra mit billede af mig selv, som jeg kan komme.”

Fem måneder i helvede

Efter cirka fem måneders efterforskning frafaldt anklagemyndigheden sagen. I den mellemliggende periode måtte NN genfortælle sin oplevelse til sin beskikkede advokat og kæmpe med tankerne.

”Jeg gik med det alene, for hvem har lyst til at fortælle selv en nær ven, at man er blevet anklaget for den slags? Hvad ville der ske? Kunne jeg blive hængt ud i medierne? Gjort til syndebuk i en #metoo-kampagne? Var jeg et svin uden selv at vide det? Hvad ville mine forældre, venner og børn sige, hvis det kom frem? Bare anklagen kan være nok til at sværte en mand for livet. I mit job er der ikke plads til så meget som én anklage.”

Hvor går grænsen?

NN mener selv, at han ikke har gjort noget forkert. Men hans refleksioner over episoden viser også, at grænserne er flydende og individuelle.

Så hvordan undgår begge parter at ende i en situation, hvor grænserne overskrides?

Sexolog Bjorn Dotzauer arbejder meget med grænser i sex, og han er klar i sit svar:

”Et nej er et nej, så uanset, hvad partnerne har aftalt på forhånd, så kan man altid sige fra. Selv om man har lavet aftaler, så kan man altid ombestemme sig midt i sex-akten. Et nej/stop vil altid overtrumfe en aftale. Mit råd er, at har man hård sex, hvor grænserne overskrides, så tal det ordentlig igennem, inden I tager tøjet af, og aftal et stopord,” siger Bjorn Dotzauer og tilføjer:

”Vær mest tro mod dig selv, for det er dig, der skal leve med oplevelsen bagefter.”

Skyldig til det modsatte er bevist?

NN er stærkt reflekterende over episoden og har mange spørgsmål, han har svært ved at finde svar på.

”Er vi nået til et sted, hvor man omkostningsfrit kan fremsætte enhver anklage? Står det enhver frit for at sætte en anden person i gabestokken,” spørger han og giver udtryk for, at han gerne ser en nuancering af den offentlige debat.

”Jeg synes, det er tid til en debat om den anklagedes rettigheder.”

Det har ikke været muligt at få kontakt med den anden part i sagen og høre hans version.