KULTUR

Homoseksuelt volds teater – overgreb og dets konsekvenser

Foto: Emilia Therese

Teatrene er vågnet op og er mange steder i fuld gang med den nye teatersæson. Aveny-T byder som noget af det første på forestillingen: En historie om vold.

Aveny-T teateret på Frederiksberg har netop haft premiere på en forestilling med fokus på vold og voldtægt, fortalt af den homoseksuelle karakter Édouard.

Juleaften er Édouard på vej hjem gennem Paris, da han passes op af den charmerende unge fyr Reda. De ender i seng sammen hjemme hos Édouard, men det, der starter som et frivilligt seksuelt møde, ender i voldtægt og mordforsøg.

En Historie om Vold, er en rå, brutal selvbiografiske historie af den franske forfatter Édouards Louis. Han tænker tilbage på sin egen barndom og reflekterer over emigration, racisme, fattigdom, begær og traumer. Han forsøger at forstå hvad der skete.

Foto: Emilia Therese

Forestillingen er baseret på bogen »Voldens Historie« som er Édouard Louis’ anden bog. For et par år siden udgav han »Færdig med Eddy Bellegueulle«, som blev en kæmpe succes som teater og anmelderrost, da den blev spillet på Betty Nansen i 2018, med Morten Hee Andersen alene på scenen.

’Færdig med Eddy Bellegueule’ er en fortælling om at være mønsterbryder og homoseksuel med en opvækst på samfundets bund, hvor der absolut ingen forståelse er for dem, som er anderledes.

Foto: Emilia Therese

Senest er ”Hvem slog min far ihjel” udkommet og er dermed det nyeste fra forfatterens hånd.

I år 2014 vandt han den fransk journalist og aktivist for homoseksuelle rettigheder, Pierre Guénin´s pris mod homofobi.

 

Holdet

En historie om vold, er med den dobbelte Reumertvinder Andreas Jebro i hovedrollen som Édouard. I 2014 vandt han Årets Reumert som “Årets Mandlige Birolle”, for sin rolle i komedien Den spanske flue på Aalborg Teater. I 2017 vandt han prisen som “Årets Mandlige Hovedrolle” for sin hovedrolle i Christian Lollikes genfortolkning af Erasmus Montanus på Aarhus Teater og Sort/Hvid.

Reda spilles af Patrick Baurichter, som har været en del af Odense Teaters ensemble. I rollen som Édouard søster ligeledes Reumertvinder Karin Bang Heinemeier, som i 2018 vandt årets kvindelige ensemblerolle for sin præstation i ”Drømme om noget andet”. Endelig medvirker Anders Budde Christensen, kendt fra sine mange roller i Mungo Parks ensemble.

Forestillingen er instrueret og dramatiseret af den prisvindende instruktør Anders Lundorph, som har instrueret en lang række forestillinger på bl.a. Det Kongelige Teater, herunder Boys Don’t Cry, som indbragte en Reumert. Derudover har Lundorph instrueret anmelderroste opsætninger på blandt andet Øster Gasværk Teater, Aarhus Teater, Mungo Park og Malmø Stadsteater. Lundorph har vundet hele tre Reumert-priser for hans kunstneriske arbejde og samarbejdede sidst med Aveny-T på den populære forestilling SKAM 3, der er nomineret til årets Reumert 2020, som bedste ungdomsforestilling. Om SKAM 3 vinder, det ved vi efter mandag d. 21. september hvor Reumertpriserne uddeles.

Foto: Emilia Therese

Men det var et sidespor, tilbage til Aveny-T og En Historie om vold, der har haft premiere og spiller frem til d. 3. oktober 2020. Teateret har naturligvis taget alle foranstaltninger i forhold til og følger retningslinjer i forbindelse med Covid-19.

Du kan købe billetter og få mere information her.

 

Læs også: Mænd bliver også voldtaget