KULTUR

Australsk politi giver historisk undskyldning

38 år efter en masseanholdelse af deltagere ved det første homo-karneval i storbyen Sydney giver statens politi nu en undskyldning.

I 1978 angreb og anholdte politiet i den australske storby Sydney 53 personer, der deltog i byens første karneval – Mardi Gras – for bøsser og lesbiske på trods af, at arrangørerne havde fået tilladelse. Politiet tilbagekaldte dog tilladelsen, hvorefter de greb til anholdelser.

Nu har statens politi altså officielt undskyldt for den 38 år gamle hændelse, skriver Gay Star News.

“New South Wales-politi går stolt sammen med LGBTI-miljøet denne weekend, når vi fejrer dette års Mardi Gras,” udtalte stationsleder Tony Crandell ved et pressemøde, hvor undskyldningen kom.

“Politistyrken er kede af den måde den første Mardi Gras blev håndteret af politiet på tilbage i 1978. Det undskylder vi for og vi anerkender den skade og smerte, som politiet påførte dengang,” fortsatte Tony Crandell.

Politiets undskyldning falder efter, at parlamentet i staten New South Wales, hvori Sydney ligger, i sidste uge undskyldte til de såkaldte ’78’ere.

Også avisen Sydney Morning Herald har givet en offentlig undskyldning til LGBT-pioneerne fra paraden i 1978. Avisen offentliggjorde dengang navnene på flere af de anholdte og afslørede dermed deres seksuelle orientering i en tid, hvor homoseksualitet stadig var ulovligt. Sagen førte også til, at flere af de anholdte efterfølgende mistede deres jobs.

Politiets talsperson fremhævede under pressemødet, at forholdet mellem Sydneys LGBTI-miljø og politistyrken har ændret sig væsentligt i de sidste 38 år.

“Forholdet er sundt, positivt og progressivt i disse dage. Det var ikke tilfældet dengang. Nutidens politistyrke er meget anderledes. Vi er alsidige, og vi er stolte af den diversitet,” udtalte han.

 

Læs også: HIV-smittet nægtet indrejse i Australien

Se også: 37th Annual Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras Parade