Amager Fælleds erotiske hemmelighed

Thomas tager på Fælleden et par gange om måneden, og kommer ofte hjem igen uden en udløsning. “Jeg synes generelt, at folk herude er gode til at forstå, hvis man ikke er interesseret”.
Foto: Andreas Merrald

På Amager Fælled ligger en tæt bevokset skov, hvis grene og buske skærmer for Islands Brygges nybyggeri. Stisystemer snor sig på kryds og tværs gennem området, som er fyldt med tegn på nydelse. Her mødes mænd med slips, Berlingoer og høreapparater for at have sex.

Efter en lang vinter er bladene begyndt at springe ud på Amager Fælled. Fuglene er hjemvendt fra de sydlige strøg og synger igen lystigt i skoven, hvor livet endnu engang er begyndt at vrimle. Specielt ved eftermiddagstid når der er fyraften. Her myldrer der en sværm af mænd ind på fælleden for at forføre hinanden.

På et område på størrelse med en fodboldbane dækket af træer og buske slentrer mænd rundt på tiltrådte stisystemer, som snor sig ulogisk gennem skoven. De fører ikke nogen steder hen, men giver en anledning til at blive ved med at slentre rundt, så man kan se, hvem der er mødt op i dag.

Der bliver ikke sagt et ord i skoven. Her er kun lyden af kviste, der knækker, og rolige åndedrag. Kommunikationen foregår med øjnene. Hvis man kigger et sekund for længe på en anden, ved han besked, og hvis man er heldig, får man et smil tilbage.

Den ene part tager initiativ og bevæger sig langsomt tættere på, og så sker magien. Her kan man få, hvad man kom for. Og gå igen. Uden at udveksle et eneste ord.

Amager Fælled fra 100 meters højde en tidlig forårsmorgen.
Foto: Andreas Merrald

Sex under åben himmel

Amager fælled har de sidste 40 år været mødested for mænd på udkig efter andre mænd og uforpligtende sex. Begrebet hedder cruising. Når solen skinner, og folk har fået fri, er der op imod 30 mænd på Fælleden, som byder sig til for hinanden. Fremmødet har dog været dalende, siden dating-apps som Grindr og Tinder gjorde deres indtog.

For 10 år siden stødte Brian Capkan på stedet for første gang. Han er 44 år og webredaktør på LGBT-magasinet Out & About. Gennem gamle websites havde han hørt rygter om området og tog en dag forbi efter fyraften.

En sti ledte ham ind i skoven, og han vidste ikke, om han var på det rigtige sted, indtil han pludselig stødte på en mand i bar røv. Han fik et chok, men blev alligevel tiltrukket. De endte med at røre ved hinanden, og siden er han løbende kommet på Fælleden.

Parkeringspladsen

På parkeringspladsen foran skoven holder der håndværkervogne, elbiler og familiekareter. De holder helt op til skoven, så mændene kan træde direkte ind på området uden risiko for at møde bekendte.

”Jeg fornemmer tydeligt, at når man går ind i busken, betyder det pludselig ikke noget, hvilket hverv du har. Så betyder det mere, hvorvidt der er kemi, og om du faktisk tænder på den, du ser,” fortæller Brian i skyggen fra forårets første solstråler. En af hans venner kommer cyklende forbi parkeringspladsen og fanger hans opmærksomhed.

“Nåh, det var da hurtigt Sten?”

“Quicky,” svarer Sten tilbage med et lystigt smil og cykler videre.

Foto: Andreas Merrald

Ivan på 36 fra Spanien har lige fået fri, og er cyklet herud for at gå en tur. Han foretrækker cruising frem for Grindr, hvor folk kan give sig ud for at være noget andet. I skoven bliver man derimod ikke overrasket.

“You can start with someone, and if you don’t like him, you can just turn around and find someone else. No one is gonna be mad at you or anything. Everyone is open and no one is looking for a boyfriend.”

En anonym herre på 42 er også tiltrukket af det uforpligtende møde på Fælleden. Som andre homoseksuelle på Fælleden er han i et åbent forhold, og hans kæreste har ikke noget imod, at han er sammen med andre fyre.

En sommeraften, hvor kæresten er taget på ferie, tager han herud for at sole sig. Mens han ligger i græsset, kommer en afklædt mand gående i skovbrynet. Efter en lang og intens øjenkontakt, går de tættere på hinanden og udveksler et par forførende ord.

De finder et afsides sted i græsset, hvor de lægger sig på deres medbragte håndklæder. Efter en halv times intim sex under åben himmel, bliver mødet afsluttet med et kram, og de går hver til sit.

“Et par år efter så jeg ham faktisk komme cyklende i et lyskryds, hvor jeg var ved at falde af cyklen. Nogle gange kan det godt føles lidt koldt, når man stopper, men det er lidt spillereglerne,” siger han.

Aldrende drifter

I skoven kommer også mænd, som har oplevet Amager før nybyggerierne skød i vejret. Ivan på 72 år er kommet herude gennem halvdelen af sit liv.

Et 25 år langt forhold startede for ham med et møde på Fælleden. Det handler dog ikke kun om sex for ham. Ligesom mange andre kommer han også herud for at slappe af og ligge i solen med en bog. Omringet af spændingen fra de omvandrende mænd.

”Man har ikke så stærk en drift med alderen, men man har stadig brug for at være sammen med nogen fysisk. Mærke hinandens kroppe. Om jeg får udløsning eller ej, det er ikke så vigtigt,” siger han med sin rolige røst og forklarer, at der skal arbejdes mere på orgasmen med alderen.

 

Ivan på 72 er kommet på Fælleden gennem 40 år. Han foretrækker at være sammen med hele mennesket og hele kroppen. Ikke kun et bestemt sted.
Foto: Andreas Merrald

Undertrykt begær

Skyggerne er blevet lange på Fælleden. En stationcar kommer trillende op ad den hullede grussti. Den trækker en sky af støv efter sig og parkerer ved siden af de andre biler, som holder foran skoven. Ingen kommer ud af bilen, og motoren står stadig i tomgang.

”Der kommer mange heteroseksuelle mænd med kone og børn derhjemme. Mange!” siger Thomas på 42. Hans høje stemme afbryder skovens anonyme stilhed. Flere gange er han endt sammen med nogen, som har afsluttet akten med kommentarer som: ”Nå, nu skal jeg hjem og lave mad til børnene.”

Det er en tendens, som mange nikker genkendende til. ”The goal for most people is to finish college, start working, find a woman, marry, get a couple of kids. But there’re many people who don’t fit into that,” siger spanske Ivan.

Han påpeger, at der er mange biseksuelle, som undertrykker deres homoseksuelle side for at passe ind. Men efter noget tid kommer de herud for at lette trykket.

“The heterosexuals are actually the best ones,” siger han med et genert grin. “There is something sexy about the fact that this person is straight.”

Foto: Andreas Merrald

Brian Capkan føler et stort privilegium ved ikke at være i tvivl om sin seksualitet. Han fremhæver, at det kan være lettere for omverdenen at forholde sig til en homoseksuel frem for en biseksuel, da mange ikke kan forstå, at man både kan have lyst til familie med kone og børn og samtidigt have lyst til mænd.

”Jeg kunne ønske for nogle af dem, som har familie, at de havde frihed både i parforholdet og med sig selv til at leve, som den de er, i stedet for at det skal være skjult.”

Brummen fra bilens motor høres stadig fem minutter efter den kom, men føreren er endnu ikke steget ud. Han stirrer blankt ind i lyset fra sin telefon. Så slukkes den, og bilen begynder langsomt at trille væk igen og kører tilbage mod byen. Det bliver en anden dag.

En skov af fordomme

Cruising bliver oftest sat i forbindelse med Ørstedsparken, som også er et populært cruisingspot i København. For nogle år tilbage var der en række overgreb i parken. Det gjorde, at nogle homoseksuelle følte sig usikre og blev bange for omverdenens reaktion.

Brian Capkan skrev i 2017 en guide til cruising på Amager Fælled. Artiklen havde høje læsertal, men på Out & Abouts Facebook-side fik den næsten ingen likes. Han tror, det skyldes den skam, som kan være forbundet med cruising.

”Der kan være fordomme om, at det er nogle stakkels typer som kommer herud, som ikke kan finde andet. Men da det er alle typer, som kommer herude, hvad er så andet og bedre, eller det rigtige?”

Efter en gåtur på stisystemerne træder Brian atter ud på de bredere grusveje, hvor man igen kan ses fra Islands Brygges høje byggerier. Her bevæger motionister og familier sig rundt i Amager Fælledes natur. Side om side med denne erotiske oase.

 

Ødelæggende at fjerne gratis kondomer til LGBT-miljøet