KULTUR

Ildsjæl bag Danmarks nye pride

Jeanett Exners klassiske Fanøhus med det stolt og trodsigt vajende regnbueflag.
Foto: Privat

En chokerende hatecrime på et ungt homopar på vej til en glad weekend satte tanker i gang hos ildsjæl og regnbuemor Jeanett Exner. Efter først at have hejst regnbueflaget i forhaven står hun nu i front for Danmarks nyeste pride der finder sted den 11. juli på et helt særligt sted.

Gesten Pride var efter alt at dømme en engangsforeteelse, men nu blæser endnu en mangfoldig brise fra vest. I det vestligste Danmark på vadehavsøen Fanø har ildsjæl og regnbuemor Jeanett Exner sat sig i spidsen for årets overraskelse, Fanø Pride. Som i Gesten er den nye pride en reaktion på homofobi og uretfærdighed.

Out & About kan som det første medie fortælle om den dramatiske historie der går forud for Fanø Pride.

Hatecrime rystede familien

For at forstå Jeanett Exners brændende ønske om en Fanø Pride skal vi tilbage til juli i sommeren 2017.
23-årige Simon Schelde var sammen med sin kæreste på vej til en dejlig weekend i Jylland. I intercitytoget udvekslede det forelskede par et kindkys, og det udløste et homofobisk overfald begået af en albansk mand på besøg i Danmark. Han slog Simon Schelde i ansigtet og spyttede på ham. Sagen vakte opsigt, og blev dækket af blandt andre Out & About og BT.

En mors værste mareridt

Hvad der ikke kom frem til offentligheden dengang var, at Simon og hans kæreste var på vej til Fanø, hvor de skulle besøge en veninde. Veninden er Christina, kaldet Chris, og hendes mor er Jeanett Exner.

”Det var en mors værste mareridt”, fortæller Jeanett til Out & About om den sommerdag, da hjemmet i Nordby på Fanø var opløst i tårer, chok og vrede.

Sommeren før i august 2016 havde det lille klassiske fanøhus været lidt af en attraktion på øen. Jeanetts datter Chris var i haven blevet gift med sin elskede Cille, og det var en stolt regnbuemor der stod for festlighederne. Det vakte behørigt opsigt på vadehavsøen. På den gode måde fornemmer Jeanett.

Hejste regnbueflaget i protest

Men overfaldet på Simon Schelde satte tingene i perspektiv for Jeanett Exner. ”Skal jeg bede min datter og hendes kone om ikke at holde i hånd på gaden? Skal jeg frygte, at det en dag går ud over dem?” Naturlige spørgsmål fra en mor, som handlede ved resolut at hejse regnbueflaget i flagstangen. Der vajede det hele sommeren som et trodsigt signal til omverdenen.

”Hvad kunne jeg gøre som mor?”, det tænkte Jeanett Exner meget over, og pludselig kom ideen. Hvad med en pride?

Og når Jeanett Exner får en idé, så sker der ting og sager. Til daglig er hun kreativ direktør og leder af Fanøs kulturhus Realen, og art director for det lokale rockikon Johnny Madsen, så hun er vant til at få ting til at ske.

Efter talrige samtaler og møder med andre lokale ildsjæle, og kontakter til Aarhus og Copenhagen Pride, bliver der taget en beslutning, og fastsat en dato.

Fanø Pride går den 11. juli kl. 18 af en én kilometer lang rute i Nordby, og ender ved Realen til et brag af en fest. Borgmester Sofie Valbjørn (AL) holder åbningstalen. Det sker i forbindelse med arrangementet Late Night, hvor butikkerne holder længe åbent, og der foregår forskellige aktiviteter i Nordby.

”Fanø Pride er en familieorienteret pride”, fortæller Jeanett Exner, og fortsætter: ”Vi fokuserer på mangfoldighed, inklusion, og retten til at elske den man vil. Inklusion er et vigtigt emne herude vestpå, hvor religionen fylder meget. Nye tiltag bliver lige set lidt an, men jeg er sikker på, at det bliver godt.”

Foreløbig laver Fanø Bryghus en pride-øl, og erhvervsforeningen bag Late Night, har på et møde givet deres tilslutning til Fanø Pride.

”Jeg er så spændt på hvor mange der vil deltage, og vil gerne invitere hele Danmark med”, siger Jeanett Exner, og tilføjer, at hun håber der dukker et par drag queens op ved Fanø Pride.

Du kan følge Fanø Pride på Facebook her, og se mere om programmet på deres hjemmeside her.