SAMFUND

Aarhus: Regnbuefamilie flytter ind i Den Gamle By

Fra 1. april kan man opleve, hvordan en regnbuefamilie i 2014 boede. Den Gamle By i Aarhus åbner helt ny gade.
Foto: Pressebillede

Med tilføjelsen af en helt ny afdeling, er der blevet plads til fortællingen om en regnbuefamilie i Aarhus museet, Den Gamle by.

 Den Gamle By er et must for mange, hvad enten de er turister, eller har faste familie-traditioner til de forskellige højtider. Den Gamle By er et levende billede af livet, som det har været i de danske byer engang, frem til nutiden.

Det kan være en charmende tur rundt i museets 1700-1800-talsbydel som på H.C. Andersens tid, med bindingsværk og brosten. Man kan også gå på opdagelse i et 1927-kvarter, de såkaldte moderne tider samt et 1974-kvarter. Sidstnævnte har de seneste år haft skabt stor opmærksomhed og fået mange til at valfarte til. Blandt andet for at kunne træde indenfor i et hippiekollektiv, trange værelser, der har huset tyrkiske gæstearbejdere, eller en studenterhybel, hvor en grønlandsk studerende har siddet bøjet over bøgerne. Hvor end du kigger hen, kan du med biler, fortove, gadelamper, telefontråde og gavlreklamer, bare for at nævne lidt, mærke og sanse tiden på egen krop.

Bygger bro mellem fortid og nutid.

Mange fandt det lidt spøjst i starten, hvad skulle 70´erne i en Den Gamle By. Men nu tager stedet faktisk et skridt endnu tættere på vor tid, nemlig ved at åbne en helt ny gade, hvor året er 2014. Dronning Margrethes Gade er navnet og det er tænkt som et snapshot af året. Der er et Consol Solcenter, en 7-Eleven, Blockbuster-butik og Napoli Pizza. Der er også to nye lejligheder, der er nøjagtige kopier af to boliger, som de tog sig ud i netop 2014. Den ene bebos af en single kvinde den anden af en regnbuefamilie.

Viser mangfoldigheden

Thomas Bloch Ravn, museumsdirektør, for Den Gamle By, fortæller til Out & About om tankerne bag valget af netop disse to boformer.

”Vi ser dem som et supplement til 1974-kvarteret, som i ti forskellige lejligheder viser en mangfoldighed af hjem. Fra pensionistparret til den fraskilte mor med sønnen. Fra kollektivet til den ugifte kvindelige skoleinspektør. Fra kernefamilien til de tyrkiske gæstearbejdere. Fra den blinde mand til den grønlandske studerende. Og så videre”.

Regnbuefamiliens lejlighed bebos af Lena og Anne-Mette Isager. Et lesbisk par med tre børn i 16-17-årsalderen. Det er deres ting, du kan se, og deres liv du får et indblik i.  Med andre ord, nu bliver LGBT+ familierne for første gang, fast repræsenteret i Den Gamle By.

”I 2014-gaden viser vi en single karrierekvinde og en regnbuefamilie. Det er virkelige menneskers liv og hjem, vi viser som de tog sig ud i 2014”, fortæller Thomas Bloch Ravn.

Regnbuefamiliens mor og mor – Lena og Anne-Mette – genser deres gamle lejlighed i Den Gamle Bys 2014-gade.
Foto: Pressebillede

Repræsentation er vigtig

”Vi er helt bevidste om, at de to hjem ikke viser folk, som de er flest i 2014. For den type hjem viser vi som nævnt mange af i 1974-kvarteret. Derfor har vi valgt to hjem, der skiller sig ud som en slags tidens tegn og som er tydelige og manifeste i tiden.”

Man går altså helt bevist efter en bred repræsentation og er ikke bange for at vise dem. der stikker ud fra normen.

”Den Gamle By er et “flerstemmigt” museum, der viser den historiske virkelighed i al sin mangfoldighed. Det er også vigtigt for os at vise det, som nogen vil betragte som anderledes. Det gælder i alle retninger, for eksempel tyrkere, grønlændere, blinde, homoseksuelle, jøder (kommer senere), og det at vise dem som en del af det almindelige liv. Det der vist på EU-sprog hedder “Unity in Diversity””,  slår Thomas Bloch Ravn fast, inden han kommer ind på, hvorfor det først er nu, vi får en regnbuefamilie at se.

“Homoseksualitet ville næppe være tydelig i 1974-kvarteret og da slet ikke i 1927-kvarteret eller den del, der er endnu ældre. I 2014 putter man ikke med sin seksualitet, men det er altså ikke sikkert, at alle opdager, at der er tale om en regnbuefamilie”.

Sådan ser et af børneværelserne ud i regnbuefamiliens lejlighed i Den Gamle Bys 2014-gade.
Foto: Pressebillede

Ikke seksualiteten der udstilles

For det er ikke seksualiteten, der er skal udstilles, eller det der er det væsentlige. Det er det at vise et indblik i en familie i 2014.

I 2014, var Lena 54 år og psykolog med egen praksis. Anne-Mette, 48 år og antropolog, der arbejdede med kvalitetsudvikling i Region Midtjylland, mens deres tvillingedrenge, Holger og Johan, var seksten år gamle, og deres storesøster Asta sytten.

Mange af genstandene i den pågældende lejlighed er de faktiske genstande, som museet har købt direkte af familien. Andre er blevet doneret til museet efter, at de er blevet efterlyst på museets hjemmeside.

Hjemmet rummer tre interviews med familien, hvor man kan høre om deres dagligliv.

Arbejdet med gaden begyndte, da museet fejrede dets 100 års jubilæum, som netop var i 2014. I den forbindelse begyndte man at dokumentere livet lige der i nuet og samle ind til den udstilling, der nu står klar.

Klar til påsken og ny indgang

Den nye gade åbner, sammen med museets nye indgang, 1.april og er dermed klar til det store påske rykind. Den nyeste tilføjelse er direkte i tråd med den fortælling som Den Gamle By bygger på. Den binder en fin sløjfe på din oplevelse, lyder det afslutningsvis fra museumsdirektøren.

“Et museum skal give anledning til refleksion og samtale. Jeg plejer at sige, at et museum først og fremmest er noget, der foregår inde i folks hoveder og i dialogen mellem gæsterne. Det bidrager Den Gamle By til ved at vise historien i sin mangfoldighed – og vi viser den som den var med rygning i børnehaven i 1974, tæv til lærlingen i 1864, med mere. Det giver anledning til mange tanker og samtaler. Det er den ene ting. Den anden er, at Den Gamle Bys gæster som det første møder noget, der er genkendeligt. Vores tid. Derfra kan de så gå tilbage i historien. Til 1974, til 1927 og helt tilbage til den gamle købstad i 17-1800-tallet. Vi tror på, at det gør det lettere for gæsterne at forstå historien”.

Det ligner almindelige butiksfacader, men vi er faktisk i Den Gamle By.                                                                  Foto: Pressebillede

 

Mere om Den Gamle By finder du her.

Læs også: Børn i regnbuefamilier har det godt