Borgerforslag: Anerkend medfaderskab i regnbuefamilier

Borgerforslag skal give medfar flere rettigheder.
Foto: Freepik.com

Et nyt borgerforslag sætter fokus på rollen som medfar i en regnbuefamilie og de manglende rettigheder i den forbindelse.

I dag kan forældreskab deles mellem en mand og en kvinde eller to kvinder, men ikke mellem to mænd. Denne skævvridning har konsekvenser for både børn og forældre i f.eks. mødet med sundhedsvæsenet, dagtilbud og ved sygdom og død.
Forslaget stilles på baggrund af den manglende juridiske anerkendelse og ligestilling mellem to mandlige forældre.

Stor opbakning på de sociale medier

Har du været på instagram eller andre sociale medier de seneste dage, har du nok bemærket at en mund-til-mund kampagne er sat i gang. Mange, inklusive kendte rollemodeller og regnbuefamilier som for eksempel: Silas Holst og Johannes Nymark, Bryan Rice, Peter Hugo Forum Borg Rothgardt aka. Miss Stella Starlight, og sommerhusdrømme vinderne  Lambang og Kaspar Arianto, har delt opfodringen til at støtte forslaget.

Flere af de nævnte står selv midt i problemstillingen og har også selv stået offentligt frem med deres fortællinger og kamp i diverse medier.

Lige nu går det stærkt med tilkendegivelser. Borgerforslaget likes og deles igen og igen. Tit med mange personlige vinkler og historier, hvilket gør, at forslaget kommer så bredt ud som muligt. Formålet er naturligvis at nå de 50.000 underskrifter.

Nybagt far står bag

Det er blogger, og tidligere folketingskandidat for Liberal Alliance, Søren Juliussen, der er hovedstiller på forslaget. Han fortæller, at det skete i kølvandet på fødslen af hans datter, tilbage i november. Han vil sammen med sin partner naturligvis gerne skabe en tryghed for deres datter. Men det er ikke muligt med de nuværende regler, der ikke giver medfar ret mange rettigheder eller muligheder.

Med forslaget er det hensigten at ligestille familier med to fædre med både heteroseksuelle familier og forældreskab bestående af to kvinder.

I øjeblikket anerkendes familier med en mor og en far, der har fået børn. Det sker uanset om det er sket naturligt eller med hjælp fra en sæddonor, ægdonor eller begge dele. Man anerkender også familier med to mødre og dermed anerkendelsen af medmoderskab, hvor man ligestiller den ikke fødende kvinde i et lesbisk forhold med faderen i et forhold bestående af mor og far.

Anerkendelse af medfaderskab mangler

Håbet med forslaget, er at man med en ny lov, kan registrere et medfaderskab, der giver både barnet og medfaderen den samme række rettigheder og pligter.

Det vil blandt andet betyde at:

– at medfar har pligt til at forsørge sit barn.

– at barnet og medfaderen har ret til at arve efter hinanden.

– at medfaderen kan få samvær med sit barn.

– at medfaderen kan få del i forældremyndigheden.

– at barnet kan få medfaderens efternavn.

– at barnet kan få samme statsborgerskab som medfaderen, hvis betingelserne er opfyldt.

Alle borgere med stemmeret til folketingsvalg kan stille et borgerforslag, ud fra enkelte betingelser. Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg herefter støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag, behandlet og stemt om i Folketinget.

Forslaget: Anerkendelse af medfaderskab i regnbuefamilier, er blevet stillet 7. januar og løber frem til d. 6. juli. I denne periode skal de 50.000 elektroniske underskrifter indsamles. Forslaget har på rekordtid opnået  mere end 75.000 underskrifter. Dermed er det sikkert at forslaget skal behandles i Folketinget. Hvornår det bliver er dog endnu ikke fastlagt.

Du kan læse borgerforslaget her.

Læs også: Tyskland opruster på LGBT+ området