Dansk HOMO-HistorieKULTUR

WorldPride åbnet med parade i Malmø

Flere københavnere var også med til Åbningsparaden i Malmø.
Foto: Thomas R. Kristensen

Både København og Malmø er værter for WorldPride. Åbningsparaden fandt sted på Malmö Stadion – og du kan se den online.

En parade på et halvtomt stadion bliver ligesom ikke helt så festlig som en parade gennem byens gader. Men en corona-pandemi kom i vejen.

Usikkerheden omkring corona og skiftende corona-restriktioner kunne have taget modet fra de fleste pride-arrangører. Men nu er WorldPride en realitet. Og det blev fejret på Malmø Stadion, på en solbeskinnet eftermiddag den 12. august.

Coronarestriktioner satte begrænsninger for publikum, men de fleste tog det med højt humør.
Foto: Thomas R. Kristensen

Med til festen var selveste Loreen, som sang Eurovision-vinderen Euphoria. Og efter et tøjskifte sang hun yderligere et Melodifestival-hit: My Heart Is Refusing Me.

Loreen charmerede publikum.
Foto: Thomas R. Kristensen

Populær blandt publikum på Malmö Stadion var også den lesbiske komiker Marika Carlson, som blandt andet gjorde grin med de dumme spørgsmål, som hun sammen med sine kone bliver udsat for.

Blandt de mere seriøse talere var Sveriges ligestillingsminister, Märta Stenevi, Malmøs borgmester, Katrin Stjernfeldt Jammeh, forpersonen for Malmö Pride, Tove Karnerud, samt Kimahli Powell, der leder Rainbow Railroad – en canadisk organisation for LGBT+-flygtninge.

Sveriges ligestillingsminister, Märta Stenevi (t.v.), gik med i paraden.
Foto: Thomas R. Kristensen

”Vi fejrer pride her og er taknemmelige for, at vi har en uge til fejre, hvem vi er, og hvem vi elsker. Men rundt om i verden er der stadig 70 lande, som kriminaliserer samkønnet intimitet. Hvor mennesker kan blive arresteret eller endda myrdet blot for at være den, de er, eller elske den, de elsker,” sagde Kimahli Powell.

Han fortalte, at Rainbow Railroad har hjulpet over 1800 LGBT+-flygtninge til sikre lande. Som eksempel nævnte han Tjetjenien, hvorfra Rainbow Railroad har hjulpet mange forfulgte til sikre lande. Men han fremhævede også Ghana og Uganda, hvor arrestationer af LGBT+’ere skaber stor bekymring.

Malmö Opera bidrog også til festlighederne.
Foto: Thomas R. Kristensen

Ingen parade uden paradedeltagere. Og de opleves nu engang bedst med øjnene. Heldigvis kan du selv gå ind og se åbningsparaden, med dette link.

 

Læs også: WorldPride og EuroGames er nu i gang