PRIDE – en livsrejse med personlige oplevelser

PRIDE – a Performance by Falk Richter  indeholder en række scener fra LGBT+ liv – hele spektret med udgangspunkt i de optrædendes liv dygtigt sammensat af Falk Richter.

Inden jeg tog ud til studierne på Refshalevej 183C, fik jeg manuskriptet til gennemlæsning, så vi havde et udgangspunkt for interviewet. Det var interessant at læse manuskriptet, som på interviewets tidspunkt stadig var under bearbejdning. Læsningen gav en oplysende baggrund for at se forestillingen til premieren torsdag den 19. august 2021. Og det bliver helt bestemt godt. Ses vi?

Forestillingen er en livsbiografi over de optrædendes liv som homoseksuelle / LGBT i forskellige steder af verden. Der er både indslag på engelsk og fransk. Jeg er sikker på, at publikum kan  genkende mange af scenerne fra deres eget liv. Fortællingerne består af en række tableauer fra udspringsfasen til den første kærlighed, henover glæden ved det første forhold og bagsiden, når hengivenheden svigter og forholdet falmer, og slutteligt til intergenerationelle seksuelle møder, som også kan være ømme.

Instruktøren har tysk baggrund, dog nordtysk, men han oplever alligevel, at den katolske kirke har stor indflydelse på opfattelsen af LGBT+ segmentet i samfundet. Det får da også en del opmærksomhed i scenerne, da det er personlige oplevelser, der formidles. Falk Richter oplever det danske og de skandinaviske samfund som meget åbne og tolerante og kan ikke rigtig finde noget at kritisere. Så langt er de skandinaviske lande måske kommet.

Op på spørgsmålet om fremtiden i verden, hvad angår accept af LGBT-segmentet, er Falk Richters vurdering da også, at det nok er en fortsat kamp og bevægelse for at vedligeholde de rettigheder, LGBT har fået, og bevare den accept, der trods alt er fremvoksende. Og selvfølgelig også med den vinkel, at det er sårbare rettigheder, som let kan fjernes igen. Vi skal være synlige derude.

Alternative familiestrukturer

I forestillingen fortælles også om alternative familiestrukturer, som dem du kan opleve i NETFLIX-serien ’Pose’. Disse familiestrukturer, ’selvvalgte familier’ er en slags udvidede mentorships, som består af lige dele kærlighed, ’nær-familie’oplevelser, guiding og protecting. Jeg venter på en Ph.d. om det interessante fænomen.

Og af samme grunde vil du genfinde mange af de ’moves’, som også vises i ’Pose’. De alternative familiestrukturer er redningsplanken for de unge og knapt så unge, som bliver udstødt af deres familier eller arbejdspladser eller religioner eller sportsklubber og så videre. Kampen er ikke helt vundet endnu. Social udstødning er stadig en virkelighed for LGBT+-segmentet. Rummeligheden kan smuldre både internt og eksternt. Rummelighed skal trænes, så ikke segmentet  rammes af ’re-closetting’. Hvem vil ind i skabet igen? Her har de alternative familiestrukturer deres klare eksistensberettigelse. Godt at forestillingen bringer det op.

Alt i alt et fint blandet udvalg af homohistorier fortalt i scener og tableauer. Jeg vil gerne anbefale at se PRIDE – a Performance by Falk Richter i  den travle PRIDE-uge. Kom kækt!

Manuskript Falk Richter sammen med de optrædende / Iscenesættelse Falk Richter / Scenografi Wolfgang Menardi / Kostumedesign Andy Besuch / Musik Niels Ostendorf / Lysdesign Egil Barclay Høgenni Hansen  / Videodesign Signe Emma / Lyddesign Mads Stagis / Koreografi Sofia Södergård sammen med Beck Heiberg, Lukas Karvelis, Nadja Mattioli og Falk Richter / Dramaturgi Jens Hillje og Benedikte Hammershøy Nielsen.

 Biografi Falk Richter

Manuskriptforfatter og instruktør, siden 2019 professor på den danske scenekunstskole. Falk Richter kendes for sin interdisciplinære faglige tilgang til scenekunst og distinkte arbejde med presserende sociale og politiske emner i sin udøvende kunst specielt hvad angår køn, arv og tilhørsforhold. Specielt er Falk Richters arbejdsmetode udstrakt gensidig inspiration med de udøvende kunstnere. Richter har opført værker i Tyskland, Frankrig, Sverige, Italien, Australien, Holland, Belgien m.fl. og ofte med multinationale besætninger.

PRIDE – a Performance by Falk Richter spiller fra den 19.8-25.9. Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Riddersalen genopfører Jeg er min egen kone