SAMFUND

Checkpoint må lukke klinikker

Efter nytår må Aids-Fondet må lukke flere testklinikker og skære i åbningstiden. Der er ikke længere afsat midler på finansloven.
Foto: Aids-Fondet

På trods af at unge og LGBT+ personer står i kø for at blive testet for klamydia og gonorré i AIDS-Fondets Checkpoints har politikkerne ikke afsat midler på finansloven. Det betyder at Aids-Fondet nu er tvunget til at lukke testklinikker og skære i åbningstiden.

Satspuljerne udløber ved udgangen af året, og regeringen har ikke afsat midler til at fortsætte tilbuddet til unge i den kommende Finanslov. Derfor må Aids-Fondet skære i antallet af testklinikker og i de resterende klinikkers åbningstid. Tilbuddet har ellers været en succes hos unge LGBT+ personer, der taget taget tilbuddet om gratis test og rådgivning om sexsygdomme til sig.

Gratis test og rådgivning for sexsygdomme, hvor man bliver set og hørt – og får hurtigt svar. Det tilbud er gået rent ind hos de unge og LGBT+ personer, der nu må vente på at få en tid i AIDS-Fondets Checkpoints.

“Det er virkelig ærgerligt, for det betyder, at vi bliver nødt til lukke vores klinikker i Aalborg og Odense. Samtidig bliver det nødvendigt at skære i åbningstiden og teste færre i de klinikker, vi har tilbage, og det er i virkeligheden det modsatte, der er behov for, siger Thomas Hübertz, der er leder af Checkpoint.

“Der er brug for, at vi er ambitiøse og styrker indsatsen mod sexsygdomme. Vi kan som samfund ikke være bekendt, at vi ikke taler om den stigende smitte, og at vi ikke gør noget. Det er vores valg, om vi vil styrke indsatsen mod sexsygdomme og sikre seksuel sundhed til alle”, tilføjer Thomas Hübertz.

Et nødvendigt tilbud for seksuel sundhed til en sårbar gruppe

Der findes Checkpoint-klinikker i København, Aarhus, Aalborg og Odense samt på Frederiksberg. Selvom der samlet set er åbent 24 timer om ugen, når man i år op på 11.000 besøg, hvilket er 69 % flere end sidste år. Checkpoint er de senere år udvidet til at dække andre sexsygdomme og alle LGBT+ personer. Gennem bevillinger fra satspuljerne blev det muligt at åbne Checkpoint for alle unge i alderen 15 til 29 år.

“Vi er overvældet over, hvor populært tilbuddet er blandt unge. Da vi åbnede for de femten til 29-årige, havde vi ikke regnet med at se så mange. Samtidig tester en stor del af dem positive, og det betyder, at vi har fat i en målgruppe, som er i risiko for sexsygdomme”, fortæller Thomas Hübertz.

“De unge er glade for, at vi har åbent, når de har fri. Mange fremhæver, at der er en god stemning, hvor det er trygt at tale om sex og seksualitet. Man får hurtigt svar, og hvis man fejler noget, sørger vores læge for, at man får en recept med det samme” forklarer Thomas Hübertz videre.

Hos Aids-Fondet indkalder man derfor til aktivistmøder i november. Her er det meningen man skal lave en slagplan for, hvordan man atter får midlerne på finansloven.

Datoer for møderne:
KØBENHAVN: 22/11-2022, kl. 17-19 i Checkpoint. Læs mere her.

ODENSE: 23/11-2022, kl. 17-19 i Lambdas lokaler. Læs mere her.

AARHUS: 24/11-2022, kl. 17-19 i Checkpoint. Læs mere her.

AALBORG: 25/11-2022, kl. 17-19 i Buens Bogcafé. Læs mere her.

 

“Det er vigtigt, at Checkpoints vigtige arbejde må og skal forsætte fremadrettet. Vi har derfor brug for alle stemmer, vi kan finde. Vi håber at du vil hjælpe, hvor du står stærkest”, lyder opfordringen fra Thomas Hübertz.

FAKTA:

I perioden fra 1. januar og frem til skolernes efterårsferie er der:

  • 6 personer, som er testet positiv for hiv
  • 44 personer, som har fået konstateret syfilis
  • 1488 personer som testet positiv for klamydia og/eller gonorre.

De 462 af dem, som blev testet positiv for klamydia/gonorré ville ikke være fundet ved en urinprøve hos lægen – fordi infektionen var et andet sted end i urinrøret.

 

Læs også: Vil have OL opdelt efter seksualitet