KULTUR

Vild med Funky Trunk speedos

“Jeg bruger faktisk kun ’Funky Trunks’. De har fede farver og et funky design. Jeg er jo ikke homo for ingenting,” siger Francois til Out & About.
Foto: Thomas Voller

Langdistancesvømning og løb fylder meget i François Kofoeds liv, men sådan har det ikke altid været. Skoletiden var fyldt med mobning, fordi han både var homoseksuel og boldmongol.

Da François Kofoed flyttede til Danmark i 1999 for at studere på universitetet, oplevede han noget af et skift. Hans skoletid på en katolsk skole i Belgien havde været fyldt med daglig mobning, fordi han er homoseksuel. I Danmark oplevede han pludselig, at han kunne være sig selv, uden at nogen så skævt til ham af den grund.

Til sommer skal han svømme over Femernbælt mellem Tyskland og Danmark. En lille svømmetur på 25 kilometer. Dernæst er Den Engelske Kanal med sine 35 kilometer på programmet. Og til næste sommer er det planen, at François Kofoed skal til Californien for at svømme fra øen Catalina ind til kysten – en strækning på 37 hajfyldte kilometer, der skal overvindes om natten på grund af strømmen.

François Kofoed bliver smurt ind i lanolin og vaseline før en tur i de kolde bølger.
Foto: Thomas Voller

Tog 30 kilo på

At det lige blev distancesvømning François Kofoed kastede sig over, lå ikke lige i kortene.

”Jeg startede for alvor med at dyrke motion i slutningen af 20’erne. Jeg havde et job, hvor jeg havde taget 30 kilo på og var træt hver aften. En dag vågnede jeg op og tænkte, at nu måtte jeg gøre noget for min krop og mit liv. Så jeg begyndte med noget svømning, for det kunne jeg rigtig godt lide og var også god til det,” siger François Kofoed.

”Under min skoletid i Belgien, blev jeg ofte kaldt både bøsserøv og fisselette. Jeg var ikke god til fodbold og har altid været en boldmongol. Men pludselig gik det op for mig, at der også var noget sport, jeg var god til. Jeg fandt en ny side af mig selv og fandt ud af, at jeg faktisk godt kunne lide sport.”

Fitness- og løbeinstruktør

François Kofoed blev først fitnessinstruktør og senere uddannet personlig træner og løbetræner.

”Herefter gik det langsomt op for mig, at jeg ikke var, som det mine skolekammerater altid havde stemplet mig som.”

I dag driver François Kofoed en af Helsingørs største motionsklubber Formel76 sammen med sin mand. En klub, der har godt 150 løbere, havsvømmere og andre outdoor-motionister.

”Hvis jeg kan være med til at inspirere andre og vise, at homoseksuelle også kan det der med sport, er det en opgave, jeg gerne tager på mig. Jeg vil gerne være med til at bryde det tabu. Når jeg tænker tilbage, var der faktisk ikke rigtigt nogle forbilleder inden for sportsverdenen.”

François Kofoed svømmer kun i ‘Funky Trunks’ – han er jo ikke homo for ingenting som han siger.
Foto: Thomas Voller

Fede badebukser

En homokliché vil François dog gerne stå ved, at han opfylder: Han går meget op i, at han har de rette speedos på, når han svømmer.

”Jeg bruger faktisk kun ’Funky Trunks’. De har fede farver og et funky design. Jeg er jo ikke homo for ingenting,” siger François med et stort smil.

”Når jeg er smurt ind i lanolin og vaseline, med badehat og svømmebriller, ligner jeg på ingen måde de perfekte billeder af svømmere, man altid ser i magasinerne. Jeg har for længst accepteret, at jeg ikke ligner James Bond, når jeg stiger op af vandet efter en 10-timers svømmetur,” tilføjer han med et endnu større grin.

Du kan følge François personlige blog på Swimdream76.com. Her skriver han om sine egen oplevelser og om både sejre og nederlag.

 

Læs også: 30 års tilløb: Svømmestjerne springer ud