Tjetjenien smider homoseksuelle i KZ-lejre

Den tjetjenske leder Ramzan Kadyrov betegnes som en marionet for den russiske præsident Vladimir Putin, og er berygtet for grusomheder begået under de tjetjenske opørskrige mod Rusland i 1990’erne.

Forfærdelige efterretninger fra Tjetjenien melder om nyoprettede koncentrationslejre for homoseksuelle. Den tjetjenske regering benægter at der overhovedet findes homoseksuelle i landet.

Normalt forbindes koncentrationslejre med Nazityskland fra 1933-45, men nu melder russiske medier og Human Rights Watch om lignende forhold for homoseksuelle i Tjetjenien.

I disse dage tilbageholdes 100 homoseksuelle mænd i en form for koncentrationslejr. Det sker i forbindelse med anholdelser og fængslinger der foretages i forlængelse af en udrensning af homoseksuelle i den konfliktprægede russiske region.

Om begrebet ’koncentrationslejr’ i denne sammenhæng kan ligestilles med koncentrationslejre, i den forstand de kendes fra Nazityskland, er ikke afklaret i de nyhedshistorier der gengives i medier verden over.

Det første medie der begyndte at rapportere om grusomhederne, var den russiske avis Novaya Gazeta. De skrev blandt andet, at mænd blev fanget og sat i fængsler, hvor tortur og vold er en del af hverdagen.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch bekræfter Novaya Gazetas historie.

”I nu flere uger har der været en brutal kampagne mod homoseksuelle i Tjetjenien. Myndighederne handler under en hensynsløs leder, Ramzan Kadyrov. Han har fanget mange mænd, som han anklager for at være homoseksuelle og tortureret og ydmyget dem,” slår en rapport fra organisationen fast.

Human Rights Watch beskriver også, at flere af mændene er forsvundet, eller er vendt tilbage til deres familier fuldstændig ødelagte.

Tidspunktet for oprettelsen af koncentrationslejrene falder sammen med en ansøgning fra homoseksuelle og transkønnede, som søgte om tilladelse til at afholde en march for at gøre opmærksom på undertrykkelsen af deres rettigheder i den tjetjenske hovedstad Grosnyj.

Rapporten fra Human Rights Watch om koncentrationslejrene blev fremlagt den 1. april, og har fremkaldt raseri i det tjetjenske indenrigsministerium. Her kaldes rapporten usand og en ’aprilsnar’.

Pressesekretæren for den tjetjenske leder Ramzan Kadyrov, har efterfølgende afvist alle anklager. Han påstår nemlig, at der slet ikke findes homoseksuelle i Tjetjenien.

”Hvis der fandtes sådanne mennesker i Tjetjenien, så ville myndighederne ikke behøve at gøre noget, fordi de homoseksuelles pårørende ville selv sende dem et sted hen, hvorfra de ikke kunne vende tilbage.”

En udmelding der i sig selv giver et skræmmende billede af de politiske forhold i Tjetjenien.