KULTUR

Vi er også kirken – Skitser til en regnbueteologi

Teksterne i denne antologi giver læseren et indtryk af, hvordan det kan se ud, når LGBT-personer selv skriver om forholdet mellem kirke og homoseksualitet/køn.

Ny bog sætter fokus på, om homoseksuelle hører hjemme i kirken.

I antologien fortæller bidragsyderne deres personlige historier om at være præst og homoseksuel.

Bogen er et livtag med homofobiske bibellæsninger og et forsvar for en mere mangfoldig teologi, der både omfavner forskellighed og fremmer fællesskaber. Men bogen kaster også lys over moderne feministisk teori og queerteologi, og hvordan evangeliernes kvinder kan fungere som forbillede.

Bogen er for dem, der kæmper med at forene tro og seksualitet/køn, og giver erfaringer at spejle sig i og overvejelser at tænke videre over.

Idéen med bogen var at give læserne et indtryk af, hvordan det kan se ud, når LGBT+ personer selv behandler emnet. Flere af bidragsyderne har også deltaget i kampen for først den kirkelige velsignelse af registreret partnerskab og efterfølgende vielse af par af samme køn.

De syv bidragsydere

De syv bidragsydere er teologer/præster med et fælles ønske om at vise, at de – selv om de ofte bliver talt om som nogle, der står og venter på at blive lukket ind i kirken – faktisk allerede er kirken.

”Først og fremmest er bogen skrevet til LGBT+ personer, der har udfordringer med at finde ud af, om de er en del af en kirke eller ikke. Men kan ikke finde ud af om de hører til eller ikke hører til,” fortæller Mia Rahr Jacobsen til Out & About. Hun er sognepræst på Østerbro i København og en af bogen to redaktører.

”Men bogen er også til dem, der har vendt kirken ryggen, fordi de har opgivet og tænker: ’Det her er jo ikke et sted for mig’. Det anerkender vi også i bogen. Der er en del ting, der har været svære – eller stadig er svære. Men kirken er også for LGBT+ personer. Det er slet ikke til diskussion. Så hvis folk har lyst, er der også en plads til dem i kirken. Men det ville være fint, hvis der var heteroseksuelle i kirken, der også synes, at denne bog er interessant, og de kan lære noget af den.”

De syv bidragsydere er:
Lene Sjørup med: Skabets teologi i 60’erne og de tidlige 70’ere
Carina Wøhlk med: I regnbuens tegn
Ib Bjørn Lauritsen med: Af en kirkebøsses erindringer
Mia Rahr Jacobsen med: Bliver du ked af det nu
Anne-Birgitte Zoëga med: Nej, det er ikke et fakkeltog
Viggo Juelsgaard Jensen med: Nu tager vi selv ordet
Irene Larsen med: Bibellæsning for lesbiske og bøsser

Vi er også kirken – Skitser til en regnbueteologi
Af red., Mia Rahr Jacobsen, Viggo Julsgaard Jensen
Forlag: Eksistensen, 2021, 234 sider – kr. 229,95
Fås også som E-bog til kr. 139,95