KULTUR

Vellykket parade og stor aftenfest afrundede Stockholm Pride

Foto: Henrik Sieben

Der var masser af politiske budskaber, da Stockholm Prides store parade blev afviklet. Til gengæld var priden ikke så kommerciel som Københavns Pride har været i nogle år. Et overfald på en transperson satte pridebudskaberne i relief.

Det var turister så langt væk fra som Japan og Australien, men også fra en mindre tysk landsby, der fik sig en på opleveren, da den store parade, sammen med aftenfest i Pride Park, rundede dette års Stockholm Pride af.

Det anslås da også, at op mod en halv million mennesker fra nær og fra fjern, fra by og fra land, tog del i selve paraden, eller stod langs ruten, da paraden lørdag gik gennem Stockholms gader.

Paraden blev foruden af politiet ført an af en større gruppe motorcyklister på deres store og ofte særdeles farverige motorcykler. De kørte forrest og var i den grad med til at sætte stemningen på ruten med deres tuden i hornene, men også ved at heppe på publikum med opfordring til at klappe, råbe, vinke, og svinge med de mange regnbueflag.

Stemningen var således allerede fra paradens begyndelsen rigtig god, og tog til i styrke efterhånden som de mange paradedeltagere kørte, dansede, løb, performede, og gik gennem byens gader.

Langs den kilometer lange rute stod i hundredetusindevis og kiggede på, men som de var opfordret til, var de også flittige til at klappe, efterhånden som de mange paradedeltagere, mange med politiske budskaber, gik forbi.

I modsætning til ved den årlige danske prideparade var det ikke de mange store kommercielle firmaer og selskaber der dominerende paradebilledet. Det var til gengæld de mange politiske statements, som de deltagende grupper fremførte, og som samtidig understreger vigtigheden af at holde pride.

Et af mange bevægende indslag, der samtidig også høstede stort bifald, stod den store gruppe for, der blev ført an med pride flag og ukrainske flag, samt bannere med teksten Marching for those who can´t. Tilsvarende var der taktfaste klapsalver til gruppen Stolta förälder til HZTQI barn, og Regnbågsfonden.

Stort bifald var der også til den håndfuld paradedeltagere, der medbringende flag og skilte, hvorpå stod Down with Islamic Republic, og i forlængelse deraf en meget stor gruppe med ukrainske flag og skilte hvorpå blandt andet stod ARM Ukraine now.

En flot dekoreret vogn bragte budskabet, at Taiwan er første land i Asien, der tillader ægteskab til to personer af samme køn. Samtidig gjorde gruppen obs på, at Taiwan er The Heart of Gaysia. Tankevækkende i en tid, hvor det på alle leder undertrykkende Kina søger at kvæle Taiwans selvstændighed og dermed også indbyggernes mulighed for at leve et frit liv. I umiddelbart forlængelse deraf, kom et stort antal repræsentanter for det svenske Forsvarsmakten. Det med budskabet Viktigare nu än någonsin.

Et af paradens flotteste indslag stod en stor gruppe særdeles flot dekorerede dansere fra det sydamerikanske land Bolivia for. De dansede rytmisk hele paraderuten igennem, og høstede undervejs særdeles stor anerkendelse og masser af applaus.

Hele paraden sluttede godt fire timer efter sin start ved Stockholm Prides Pride Park, et større idrætsanlæg.

Her var der boder og telte for mange af de grupperinger, der deltog i paraden. Det gav mulighed for alle paradedeltagere og gæster ved den efterfølgende pridefest til at få en snak om de forskellige budskaber og budbringere, om hvorfor netop de var med, og hvilken forskel de gør for menneskers ret til at leve det liv de nu ønsker.

 

Det kinky og de to store scener

I Pride Park var også en Kinkykvarteret, og to store scener.

Til den kinky landsby var der kun adgang for personer fyldt 18 eller derover. Og for de, der endnu ikke havde prøvet eller hørt om det, var blandt andet mulighed for at opleve forskellige former for bondage og spanking. Det benyttede mange sig af, hvorfor der til tider var kø ved kors, bånd, og reb.

Hver aften i prideugen var der i Pride Park musik fra to store scener. Ved afslutningsfesten var det blandt andet mulig at se og høre det amerikanske Cool and The Gang, samt det ukrainske folkloreorkester Kalush Orchestra.

Sidstnævnte vandt som bekendt årets Eurovision til Ukraine. Bandet leverede en helt igennem fantastisk humørfyldt koncert, hvor de hele to gange præsenterede gæsterne for deres vindersang Stefania.

Adgangsarmbånd til Pride Park for hele ugen kostede 600 svenske kroner, eller 300 kroner for hver af de tre sidste pridedage. Det til trods var der masser af mennesker, og sammenholder man med, hvad der blev givet for pengene, var det givetvis ikke en krone for meget.

 

Kedeligt efterspil og en kommentar

Pride sætter fokus på mangfoldighed, frihed, og ikke mindst retten til at være præcis den man er. Desværre må det konstateres, at der fortsat er lang vej at gå.

Således var årets Pride dårligt lukket ned, glimmer og glamour vasket ud af håret, og pridefarvere på kinden vasket af, før end jeg og mange andre oplevede hvordan en meget stor gruppe af anden etnisk herkomst end svensk overfaldt en transperson. Det skete på pladsen foran Stockholms Kulturhus.

Heldigvis var politiet meget hurtigt massivt til stede, og fik ført transpersonen gennem den særdeles opridsede, råbende, skrigende, og truende menneskemængde.

Kønt var det bestemt ikke, og det virkede kedeligt trist nærmest som om det var transpersonen der var den kriminelle, der blev ført væk.

Løst anslået var der et par hundrede af anden etnisk herkomst, der opførte sig alt andet end værdigt, og jeg kan ikke mindes på noget tidspunkt tidligere i mit liv at have oplevet en så hadsk stemning. Dels mod transpersonen, dels mod det svenske politi.

Det var i den grad rystende at være vidne til på nærmeste hold, og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan transpersonen må have oplevet det, og har det her dagene derpå.

Out & About har efterfølgende søgt at få en kommentar fra den ordførende i Stockholm Pride, der imidlertid henviser til det svenske RFSL, der i skrivende stund ikke er vendt tilbage på Out & Abouts henvendelse.

Så til trods for en særdeles fin Stockholm Pride, er der desværre stadig mange kampe at kæmpe for alles ret til at leve præcis deres liv…

10.000 kroners spørgsmålet er imidlertid, om nok så mange prides vil ændre adfærd hos den gruppe, som overfaldt transpersonen.

Stockholm Pride Parade 2022

Se også: Beretninger fra Stockholm Pride

Læs også: Copenhagen Pride: Oslo Pride går forrest i paraden