Copenhagen Pride: Oslo Pride går forrest i paraden

Årets Copenhagen Pride parade føres an af en delegation fra Oslo Pride, LGBT Asylum og en LGBT delegation fra Ukraine.
Foto: Tobias Jørgensen

Som en hyldest til dem, der mistede livet og blev såret under skyderiet i Oslo i juni vil en delegation fra Oslo Pride lede paraden den 20. august.

Copenhagen Pride Week står lige for døren.  Den 13. august går det løs. Under temaet ”Frihed” sættes der i hele ugen fokus på uretfærdighed lokalt som globalt. Der sættes spot på, hvordan LGBT+ personer både i Danmark og udlandet udsættes for diskrimination.

Derfor vil en delegation for Oslo Pride gå allerforrest når Prideparaden den 20. august snor sig gennem København. Det er ment som en hyldest til den, der mistede livet og blev blev såret under skyderiet uden for London Pub i Oslo i juni.

Derudover vil også LGBT Asylum gå med helt forrest i paraden for at fejre deres tiårs jubilæum, og en ukrainsk LGBT+ delegation vil markere de menneskerettighedskrænkelser, som Rusland i øjeblikket begår.

I alt mere end 130 arrangementer indeholder programmet for årets Copenhagen Pride Week. Hvor alt lige fra menneskerettighedsdebatter, livemusik, dragbanko, særlige arrangementer for unge og for børn og familier, filmvisninger og workshops, vil være repræsenteret.

På Nytorv vil der for første gang blive skabt en Pride Art-udstilling. Et rum for queer-udtryk, hvor der bliver udstillet værker fra både etablerede og up-and-coming kunstnere.

Stort menneskerettighedsprogram

Det store menneskerettighedsprogram vil i år have temaer som

  • Ingen af de skandinaviske lande har forbudt ‘omvendelsesterapi’, der har til formål at ændre en persons seksualitet eller kønsidentitet, en praksis som er erklæret tortur.
  • Qatar – værter for 2022 FIFA World Cup – og 11 andre lande har fortsat dødsstraf for mandlig homoseksualitet.
  • I Tyrkiet støttes ulovlige forbud mod Pride af regeringen og politiet, og i lande som Polen, Ungarn og Rumænien rulles LGBTI+ rettigheder tilbage.
  • ‘Kønskritiske’ antitrans-grupper modtager støtte fra højreekstreme grupper fra Rusland og USA, og de gør alvorlig skade for transkønnede og non-binære personers rettigheder.

 

Rådhuspladsen omdannes som altid til Pride Square med to scener til optrædener. Madboder fra Mad og Marked og Pride-barerne serverer forfriskninger. Mens organisationer fra miljøet, deriblandt LGBT+ Danmark, Sabaah og Pan Idræt, vil hilse på besøgende i det nye “community space”.

Som altid sluttes pride ugen på Rådhuspladsen af med den store Drag Night-koncert fredag og det store Pride Show lørdag. Her er den amerikanske rapkunstner Cakes da Killa årets hovednavn. Da Killas musik er en fusion mellem genrerne hiphop, house og elektronisk dansemusik.

Du finder hele programmet i Copenhagen Pride appen eller lige her.

Læs også: Billetter frigivet til Copenhagen Pride Closing Party