SAMFUND

Var med til at skabe det LGBT+ miljø, der manglede i byen

Nicklas Skov Hansen.
Foto: Privat

Nicklas Skov Larsen er 48 år og bor i Horsens. Han er til daglig folkeskolelærer og underviser i musik.

Allerede i de første år af hans egen folkeskoletid i Horsens, kunne han mærke, at han var anderledes end de andre.

” Jeg kunne fornemme, at jeg var anderledes, og de andre kunne også mærke, at jeg ikke havde de samme tanker og handlingsmønster som dem, uden at nogen af os dog kunne sætte ord på det. Når vi for eksempel legede ”drengene efter pigerne” kunne jeg slet ikke se det spændende i, at vi skulle rende efter pigerne og fange dem. Til gengæld kunne jeg godt forstå det – og fik også lidt sommerfugle i maven, når nogen af de andre drenge rendte efter mig”, lyder det fra Nicklas Skov Larsen med et smil.

Øje for trivsel

Både på baggrund af sine egne oplevelser og om som lærer, er han bevidst om, når han ser børn og unge i folkeskolen, der stikker ud fra fællesskabet.

”Jeg tror, at det ligger indgroet i min personlighed, at jeg er opmærksom på, om de børn og unge jeg arbejder med, at de trives og er en del af fællesskabet”, fortæller Nicklas Skov Larsen til journalisten i podcasten Regnbueland.

Tingene faldt på plads

Der går dog et yderligere et par år, før han satte ord på overfor sig selv om, at han er bøsse.

”Jeg er meget nysgerrig af mig, og jeg har altid læst meget og undersøgt. Og i min søgen er jeg stødt på et sted, hvor det var beskrevet, hvad det vil sige, når man er tiltrukket følelsesmæssigt af nogen af samme køn.  Der faldt tingene ligesom på plads for mig. Men det var ikke noget, jeg fortalte til andre, før jeg var i slutningen af 30’erne, ” forklarer Nicklas Skov Larsen.

Homo-flugten

Han fortæller, at for mange LGBT+ personer, som bor i mindre byer i provinsen, så er ordet ”homo-flugten” et velkendt begreb.

”Jeg har hørt så ordet homo-flugten mange gange. Hvis man bor et sted, hvor man ikke kan finde et fællesskab med ligesindede, og man ikke har nogen, man kan spejle sig i og føle, at man er helt normal, så flytter man til en anden by, hvor man kan finde det. Da jeg på det tidspunkt ikke kendte til noget fællesskab for LGBT+ personer i Horsens, så flyttede jeg til København”, fortæller Micklas Skov Larsen.

Tæt forhold til sin mormor

Han var glad for de 4 år, som han boede i København, og han kommer stadig ofte til hovedstaden, blandt andet for at høre opera, som er en af hans store passioner. Men en ting gjorde, at han følte, at han var nødt til at tage tilbage til Horsens.

”Min mormor var meget syg, og selv om hun fik god hjælp fra hjemmeplejen, så ville jeg gerne være der for hende. Hun sagde ikke mange ord om det. Men via de handlinger hun gjorde, og hvor hun hjalp andre mennesker, var hun for mig indbegrebet af diversitet, mangfoldighed, rummelighed og kærlighed”, lyder det med stor varme i stemmen fra Nicklas Skov Larsen.

Ungdomsklub for LGBT+ unge

Han blev opfordret til og var med til for 6 år siden, at starte en ungdomsklub for LGBT+ unge i Horsens, som kom til at hedde True Colors.

”Ungdomsklubben True Colors eksisterer stadig. For mig viste det, at når der først var nogen til at starte det, at så var der også andre døre som åbnede sig, og nogen der gerne ville hjælpe til. Nogle af de er unge, som var med fra starten, har nu startet en anden klub, som hedder Queerklub, for lidt ældre unge, så vi ikke taber dem på gulvet”, forklarer Nicklas Skov Larsen.

Stor opbakning til Horsens Pride

Han var også med til i 2022 at starte Horsens Pride, som han netop er blevet valgt til formand for.

”Vi var det første år meget usikre på, hvor mange der ville møde op. Men der kom over 1000 mennesker til priden, og det var meget overvældende. Og siden er flere og flere deltagere kommet med. Vi kan blandt andet se, at der kommer flere og flere LGBT+ personer fra andre byer, hvor de ikke har et fællesskab med ligesindede. Vi har oplevet stor støtte fra Horsens Kommune og fra det lokale erhvervsliv. Og vi har blandt andet et tæt samarbejde med biblioteket og med uddannelsesinstitutioner. Det har vidst mig, at hvis man selv vil tage det første skridt, så er der også andre – også udenfor LGBT+ miljøet, der gerne vil hjælpe en”, lyder det fra Nicklas Skov Larsen.

Vil skabe et LGBT+ miljø året rundt

Horsens Prideparade foregår i 2025 lørdag en 23. august og ugen forinden er der en hele Pride-uge i byen fyldt med massevis af aktiviteter. Men ikke nok med det. Horsens Pride arbejder også på at skabe aktiviteter og et miljø for LGBT+ personer den øvrige del af året.

”Vi arbejder blandt andet på at arrangere en paneldebat om køn og seksualitet og trivsel på det lokale gymnasium”, forklarer Nicklas Sov Larsen.

Han beskriver formålet med alt arbejdet sådan her:

”Vi kræver ikke særlige regler for os LGBT+ Personer. Vi vil blot gerne kunne være os selv, som andre mennesker kan, og at vi for eksempel kan gå hånd i hånd med vores kæreste, uden at vi skal være bange for, hvad der vil ske”.

Se også: Kæmper for bedre trivsel til LGBT+ børn og unge

Længe leve kærligheden – Horsens Klosterkirke tør, hvor andre tøver