Unge kræver at kunne være sig selv
Anders Endahl Mielnicki er 48 år og bor i Ringsted. Til daglig arbejder han som kunderådgiver i TJM Forsikring, som er en del af Tryg. Han er medskifter og leder af virksomhedens regnbuenetværk.
Det var i de tidligere teenageår, som 14-15-årig, at Anders Endahl Mielnicki blev klar over, at han nok var til fyre. Men i den mellemstore provinsby Ringsted var der ikke rigtig nogen homoseksuelle, som han kunne spejle sig i. Den første mand, som han husker ramte eller andet i ham, var radio- og TV-værten Kim Schumacher.
”Jeg fornemmede, der her var en person, som turde skille sig ud og være anderledes. Jeg kan huske, at mange talte om, han nok var bøsse. Jeg vidste ikke, hvad det ville sige, men jeg havde dog fundet ud af, at det var noget, som foregik inde i den store by København. Det var dog først i 1996, da jeg var 19 år, og København var vært for noget, der hed EuroPride, at jeg sammen med nogle gode veninder fra gymnasiet skiftede mit første bekendtskab med homo-miljøet,” husker Anders Endahl Mielnicki.
Han oplevede for første gang samværet med mange andre homoseksuelle på alle caféerne og barerne, heriblandt det hedengangne diskotek Pan, som blev drevet af LBL, Landsforeningen for Bøsser og lesbiske, i dag LGBT+ Danmark.
”Fra at jeg troede, jeg var den eneste i verden, der var bøsse, oplevede jeg, at der var en masse andre, der havde det præcis lige som mig. Og jeg så, at der var masser af muligheder for at leve mit homo-liv ud,” fortæller Anders Endahl Mielnicki.
Han kunne fra medierne huske skuespilleren Susse Wold, som var og stadig er projektor fra AIDS-Fondet, og som dengang var en af meget få, som talte aids-ramte og hiv-smittedes sag.
”Jeg fandt ud af, jeg kunne donere penge til dem, så jeg gav nogle af mine opsparede lommepenge til AIDS-Fondet. Det faldt mig bare naturligt at tænke på det. For jeg syntes, det var en god sag. Jeg tror, jeg var 16-17 år på det tidspunkt,” husker Anders Endahl Mielnicki.
Sikker Sex Banden
Han ville gerne tættere på homo-miljøet og flyttede derfor til København i 1998. Han blev frivillig i noget, der blev kaldt Sikker Sex Banden, og var med til at dele kondomer og glidecreme og tale om sikker sex i det københavnske homo-miljø, blandt andet på barer, saunaer og i Ørstedsparken. Anders Endahl Mielnicki mindes det som et tidspunkt, hvor Københavns Kommune ikke gav det store tilskud til denne form for forebyggelse af hiv og aids.
”Sikker Sex Banden var et privat initiativ. Det var sådan, at hvis vi ville lave noget forebyggende i homo-miljøet mod hiv og aids, måtte vi selv gøre det. Vi blev godt modtaget, når vi kom rundt og delte gratis kondomer og glidecreme ud i homo-miljøet. Senere endte det dog med, at vi fik støtte til dette forebyggende arbejde fra Københavns Kommune,” fortæller Anders Endahl Mielnicki.
Han har på de sociale medier siden fulgt med i, at AIDS-Fondet nuværende projekt Chekpoint, hvor man kan få rådgivning og blive testet for hiv og andre sygdomme, ofte har været i samme usikre økonomiske situation, som Sikker Sex Banden var i.
”Det er helt vildt, at det stadigvæk skal være sådan, og at man fra offentlige side, kommuner og staten, ikke for længst har sikret, at der er et sted, hvor man trygt kan gå hen og få rådgivning og blive testet for hiv og andre sygdomme,” lyder det fra en indigneret Anders Endahl Mielnicki.
Starter LGBT-netværk i Tryg
I forsikringsselskabet Tryg var der en øget fokus på mangfoldighed. Anders Endahl Mielnicki talte på et tidspunkt med nogle fra HR-afdelingen om der kunne være grobund for at starte et netværk for LGBT+ personer i virksomheden. Selv om han ikke selv havde brug for det, vidste han dog, hvor vigtigt det er for LGBT+-personer at have rollemodeller. I dette tilfælde nogen, som kunne vise og bekræfte én i, at man sagtens kan være LGBT+ person og gøre karriere i forsikringsbranchen eller for den sags skyld finanssektoren.
”Der blev taget rigtig imod idéen i virksomheden, og vi fik hurtig stor tilslutning. Det synes jeg også er supervigtigt, at man både har støtte fra ledelsen og ens kolleger, når man starter nået op i en virksomhed, og det er uanset dens størrelse. Så man både har rygdækning til at sætte det i gang oppefra, og at der samtidig er nogle kolleger, som havde lyst til at være med. Det skal nemlig ikke være noget, de bliver påduttet,” understreger Anders Endahl Mielnicki, som i dag er leder af regnbuenetværket i Tryg.
Vigtigt med allierede
Han kan se, at netværket ikke kun har stor betydning for regnbuepersonerne i virksomheden, men også for mange af de andre ansatte.
”Jeg har flere kolleger, som når vi har talt om det at være homoseksuel og om at kunne være sig selv på sin arbejdsplads, har sagt: ’Det har jeg aldrig tænkt over kunne være et problem. Jeg sidder i min heteroseksuelle verden, har et foto af min partner stående på skrivebordet og fortæller helt naturligt, om hvad vi har foretaget os i weekenden. Det har sket ikke strejfet mig, at nogle LGBT+ personer ikke kunne gøre det på den samme måde.’ Det er så her, hvor jeg forklarer dem om, hvor vigtigt det er for os regnbuepersoner at have nogle allierede. De er vigtigt at have for enhver minoritet. At der er nogle fra majoriteten, som kan se sagen fra vores side, og som er med til støtte os og kæmpe for vores rettigheder,” lyder det fra Anders Endahl Mielnicki.
Han oplever, at de kolleger, som han kalder for allierede, har stor lyst og vilje til at lære noget mere om, hvad det vil sige at være LGBT+ person og høre om, hvilke udfordringer man kan have. På den anden side, så synes han, at udviklingen uden for Danmarks grænser mange steder desværre går i den forkerte retning, når det gælder vilkårene og rettigheder for LGBT+ personer.
”Derfor er det ekstra rart at opleve, at vi både i LGBT+ miljøet her i Danmark har et stærkt sammenhold på trods af vores indbyrdes forskelligheder, og at vores allierede støtter os meget,” lyder det fra en glad Anders Endahl Mielnicki.
Unge stiller større krav til deres arbejde
Han mener, at hvis en virksomhed, for eksempel som Tryg, gerne vil være en succes, er man nødt til at afspejle samfundet. Og hvis virksomheden ikke gør det, så vil man på længere sigt tabe på det.
”Jeg tror, at man får nogle gladere medarbejdere, hvis alle har nogen, som de kan spejle sig i. Så man føler, at man ikke skal gå og skjule, hvem man er. For vi er jo utrolig meget af vores tid på vores arbejdsplads. Og jo mere, man kan være sig selv, jo mere kan man slappe af, være kreativ og yde mere,” forklarer lederen af regnbuenetværket hos Tryg.
Anders Endahl Mielnicki fornemmer, at der hos et stigende antal virksomheder er en interesse og vilje til at have mere fokus på inklusion af LGBT+ personer. Men at der dog stadig mangler meget endnu. Han er overbevist om, at de virksomheder, som ikke går i den retning, vil miste terræn og få meget svært ved at tiltrække nye kvalificerede medarbejdere.
”Der er en generation på vej ind på arbejdsmarkedet, som for eksempel lige nu er i gang med deres videregående uddannelser. De skal inden for de næste fem år have et job. De vil tage det som en selvfølgelig, at enhver virksomhed har en LGBT+ politik, og at man kan være sig selv på arbejdspladsen. Eller at virksomheden har en miljøpolitik og så videre. Unge kræver noget af de virksomheder, som de skal arbejde for,” forudser Anders Endahl Mielnicki.
Vigtig med kulturændring
Han mener derfor, at der skal ske en kulturændring på mange virksomheder.
”Kulturændringer tager lang tid, så det var i virkeligheden en proces, der skulle have været sket meget tidligere. Lad os sige, at der som nævnt om fem år kommer en ny generation på arbejdsmarkedet, som kommer med mange flere krav og forventninger til virksomhederne om inklusion af LGBT+ personer, så vi nu allerede bagud i udviklingen mange steder. De virksomheder, der ikke kommer i gang nu med at være rummelige, inklusion og en LGBT+ politik som en del af deres personalepolitikker, de får det meget hårdt i fremtiden. Så alle virksomheder skal se at komme i gang,” lyder opfordringen fra vurderer Anders Endahl Mielnicki. Han kan også kun opfordre andre ansatte til at starte et regnbuenetværk på deres virksomhed.