KULTUR

Ung ulykkelig homoseksuel kærlighed

Phillippe Bessons prisbelønnede roman om ungdom og kærlighed fås nu på dansk, hvor den har fået titlen “Hold op med at lyve”.

Den homoseksuelle forfatter Phillippe Bessons prisbelønnede franske roman er nu udkommet på dansk. Ud over at være historien om ulykkelig homoseksuel kærlighed er bogen også et fint portræt af livet i en fransk provinsby i 1980´erne.

Romanen ” Hold op med at lyve” begynder i 1984, hvor den 17-årige Philippe Besson møder en jævnaldrende skolekammerat, Thomas Andrieu. De to unge mænd indleder et forhold, men samtiden er ikke venligt stemt over for homoseksuelle, og især Thomas har overordentligt svært ved at acceptere sig selv som den, han er.

Mange år senere møder Philippe Thomas’ søn, Lucas. Med udgangspunkt i dette møde fortæller bogen også om Thomas’ triste skæbne. Besson beskriver de sociale skel mellem ham selv som lærersønnen Philippe. Han er forudbestemt til at “komme videre”, mens Thomas, der er søn af en vinbonde og ikke kan forestille sig at skabe sig en anden form for tilværelse. Derudover er bogen en medrivende historie om ung ulykkelig homoseksuel kærlighed. En kærlighed bogens to hovedpersoner har svært ved at få forløst.
Philippe Besson er en meget læst forfatter. Derudover er han yderst produktiv. Hans første roman udgav han i starten af årtusindet.

Det var dog først da Besson fulgte sin mors opfordring til at “holde op med sine løgne”, at han begyndte at fortælle om sit eget liv. Det blev til hans til dato mest succesfulde roman “Arrête avec tes mensonges”, der nu som den første er udkommet på dansk under titlen “Hold op med at lyve”. Bogen modtog i 2017 den fornemme Prix Maison de la Presse.

 

Hold op med at lyve – Phillippe Besson

164 sider

Ude nu på Holgers Forlag.

Læs også : Gode LGBT+ oplevelser på CPH: DOX