Gode LGBT+ oplevelser på CPH: DOX
Fra den 23. marts til den 3. april er det igen tid til dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. Out & About har kigget filmprogrammet igennem og giver dig her et par gode forslag til film med LGBT+ temaer.
CPH:DOX, der blev etableret tilbage i 2003, har langsomt vokset sig til den største dokumentarfilmfestival i Nordeuropa. Igen i år præsenterer festivalen et stort, mangfoldigt og varieret filmprogram. Der vil være flere biografvisninger af hver film og i anden uge af festivalen vil filmene også kunne ses digitalt. Out & About har været tjekket programmet og giver dig her et par forslag.
TSUMU – verdenspremiere på CPH:DOX den 25. marts.
Lars (19) bor i Tasiilaq i Østgrønland, hvor der ikke er meget for ungdommen at se frem til. Sammen med vennerne Eino og Thomas og andre unge i byen, laver Lars teater for at udtrykke sine følelser og for at stå sammen mod selvmord og misbrug, som er blevet hverdag for de fleste i hans generation. Over en periode på to år har instruktør Kasper Kiertzner fulgt Lars og Eino, der samtidig har filmet sig selv og deres venner.
‘TSUMU’, som betyder “hvor skal du hen?” på østgrønlandsk, er et tæt, farverigt og livsbekræftende portræt af en ungdom, som nægter at blive erklæret fortabt, selvom det føles som om, at resten af verden har glemt dem.
Men med kampen og håbet kommer også dilemmaet for Lars og Eino: skal de rejse eller blive, hvor de er? Hvis de rejser, vil det gå ud over familie og venner, som har brug for dem. Hvis de bliver, slukkes deres drømme om et andet liv.
TSUMU – Hvor går du hen med dine Drømme? | Officiel Trailer from HOLY RAVIOLI on Vimeo.
FALDET – verdenspremiere på CPH:DOX den 24. marts.
Estrid på elleve står på kanten til at blive voksen. Men inden det sker, kommer hun ud for en alvorlig ulykke: Et fald fra hjemmets vindue på femte sal.
Hun overlever på uforklarlig vis, og vender tilbage til livet i kraft af en enorm viljestyrke. Men faldet har sat sig i hendes krop og sind som et traume, hun har svært ved at slippe fri af. Ulykken sidder ikke kun i Estrid men også i familien, særligt i moderen som i mange timer troede hun ville dø. Filmen følger Estrid over fem år fra ulykken frem til hun er 16, hvor hun forlader familien og tager på efterskole. Hun har noget drømmende over sig, en særlig aura. Som om hun har forbindelse til noget hinsides. Hun har altid været smuk, men det image, vil hun gerne væk fra. Hun har pga. sin lange sygeperiode et stort behov for at komme ud og opleve verden, prøve grænser af og finde ud af hvem hun selv er. Det fører til mange sammenstød med hendes mor, som eskalerer i takt med at Estrid bliver mere selvstændig. Faldet følger Estrids rejse mod det voksne liv og familiens helingsproces. Estrid går i dag på Gymnasiet og hedder Charlie (han/hans).
Sirens – verdenspremiere på CPH:DOX den 26. marts.
Den egenrådige 23-årige guitarist Lilas Mayassi bor i udkanten af Beirut. Om dagen underviser hun i musik. Om natten forsøger hun at holde samen på sit thrash metal-band. Og hun forelsker sig, hemmeligt, i en pige, sit bandmedlem Shery.
Lilas og hendes bandmedlemmer har store drømme, men begrænsede muligheder. Da revolutionen i Beirut bliver voldelig, begynder det komplekse forhold mellem Lilas og Shery at briste. Pludselig står bandet tilbage uden deres guitarist. Nu står Lilas ved en skillevej og frygter både for sit band, sit land og sine drømme. Hun må beslutte, hvilken slags leder, hun vil være – ikke kun for sit band, men også som en queer ung kvinde, der er vokset op i Libanon, en region i Mellemøsten, der er lige så kompleks som hver af Sirenerne selv.
Nelly & Nadine – verdenspremiere på CPH:DOX den 24. marts.
I gamle optagelser af overlevende fra Anden Verdenskrigs koncentrationslejre, der sejler ind på havnen i Malmø, stirrer en kvinde skælmsk ind i kameraet. Hvem er hun, hvad tænker hun på? Kvinden hed Nadine. I Ravensbrück-lejren havde hun indledt et forhold til Nelly – en kvinde, hvis barnebarn Sylvie i dag forsøger at samle brikkerne i det puslespil, som hendes bedstemors liv var. På sin gård i Frankrig har Sylvie en kiste fuld af breve, billeder og Super-8-film, som hun har fået af Nelly. I 20 år har hun ikke turdet kigge i kisten. Da hun åbner den begynder omskrivningen af familiens historie og forvandler sig til en smuk kærlighedshistorie mellem to kultiverede kvinder, der fandt sammen mod alle odds.
Into My Name – verdenspremiere på CPH:DOX den 25. marts.
Nic, Leo, Raff og Andrea har fundet sammen i Bologna, hvor de er i gang med hver deres transition fra unge kvinder til mænd. Med den prisvindende, canadiske skuespiller og transmand Elliot Page i producerstolen kredser ‘Into My Name’ nænsomt om de fire unges transitionsforløb og personlige fortællinger. Samtidig får man et unikt insiderindblik på hormoner, operationer, længslen efter ansigtsbehåring. Men også vanskelighederne ved et juridisk system, der ikke rummer plads til et tredje køn. Det er en meget smuk, menneskelig og vigtig film, der lader os ane og sanse sine fire medvirkendes levede erfaring.
Hele programmet og billetter/ spilletider finder du her.