SAMFUND

UEFA i regnbuestorm

Sådan skulle arenaen i München oplyses til EM-kampen mellem Tyskland og Ungarn, hvis det står til bystyret i den tyske by. UEFA afviser.                                                  Foto: Allianz Arena

Den europæiske sammenslutning af nationale fodboldforbund UEFA er havnet i noget af en shitstorm efter de har sagt nej til et stadion i regnbuefarver, når Tyskland og Ungarn onsdag tørner sammen ved EM-slutrunden.

Når Tyskland og Ungarn onsdag tørner sammen ved EM-slutrunden i München, ville den tyske by farve Allianz Arena i regnbuens farver. Byen München ville nemlig gerne støtte LGBT+ rettigheder og vise deres støtte til diversitet. Og samtidig sende et klart signal til den ungarske regering. En ungarske regering, der i sidste uge vedtog en ny lov, der er både homo- og transfobisk. En lovgivning der er specifikt diskriminerende mod LGBT+ personer. Lovgivningen udgør ifølge Münchens byråd et nyt lavpunkt i Ungarns ”systematiske begrænsning af grundlæggende rettigheder” for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede personer.

Det er ikke første gang at UEFA er ude med det gule kort til tyskerne. Den tyske målmand bar nemlig under Tysklands kamp mod Portugal et regnbuefarvet anførerbind . I første omgang ville UEFA indlede en sag mod den tyske anfører, men kom så hurtigt på andre tanker og vurderede at regnbuefarvede anfører bind ikke var politisk, men blot skulle ses som holdets symbol på mangfoldighed. Altså en rigtig god sag.

Men et helt stadion, der er lyst op i regnbuens farver er alligevel at gå over stregen, mener UEFA. De har afvist tyskernes ansøgning med henvisning til politisk neutralitet. Så nu er regnbueflaget ikke længere en god sag, men politisk igen.

Bannerreklamer

UEFA har ellers under hele EM haft bannerreklamer under alle kampene med #EqualGame. En kampagne der skal fremme visionen om at fodbold er for alle, uanset hvem de er , hvor de er fra eller hvordan de spiller spillet.

Fodboldspillere fra hele verden har på de sociale medier været ude med støtte til ideen om det oplyste stadion. Det samme her flere EU-ministre og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod(S), mener at det helt er på sin plads at markere al kamp mod diskrimination. Også i forhold til LGBTI-dagsordenen.

Forbuddet undrer også den danske landstræner Kasper Hjulmand. Han fik spørgsmålet ved dagens pressemøde med det danske landshold.

Tilbage til den tyske målmand Manuel Neuer. Han har nemlig igen fået lov til at spille med sit regnbuearmbånd, når Tyskland møde Ungarn.

Bare UEFA selv kan finde ud af det.

 

Læs også: Amerikansk fodboldspiller står frem som homoseksuel