OPINION

Transfobi & filmen Beautiful Boxer i Profil

Regeringen må fjerne transpersoner som sindslidende på Sundhedsstyrelsens sygdomsliste, få indført det kønsneutrale cpr-nummer og giver dem mulighed for at skrifte kønsidentitet.

Af Kaj Erik Andersen

Beautiful Boxer er inspireret af den sande historie om thai kickbokseren Nong Toom Prinya Charoenphols liv. Han har altid følt sig mere som en pige end en dreng.

Lørdag den 13. oktober var der filmaften i Profil, hvor vi fulgte op på foråret tema om transfobi. Vi mødtes hos mig og startede i vanlig stil med en middag. Vi fik Vildlaks i dildsauce og ovnruller med oksekød og kinesisk krydrede grøntsager med en kartoffelgratin fra Alsace. Under middagen spillede Jimmy Cliffs inciterende reggae rytmer i baggrunden.

Efter middagen så vi Beautiful Boxer fra 2003, som er den roste og prisbelønnede debutfilm af den thailandske instruktør Ekachai Uekrongtham. Den er inspireret af den sande historie om thai kickbokseren Nong Toom Prinya Charoenphols liv, og fortæller den intense historie om hans opvækst i et lille samfund og i en familie, hvor hverdagen er præget af fattigdom.

Nong Toom har altid følt sig mere som en pige end en dreng. Han bliver ofte drillet af sine jævnaldrende for sit udseende og sin feminitet, men han opdager, ved en tilfældighed, at han har et naturtalent for at slå fra sig.

Snart er Nong i gang med en succesfuld karriere som thaibokser og hans promoter, ser hurtigt en fordel i at han optræder med make-up og iført dametøj. Men da Nong fortæller, at han kæmper for at få råd til en kønsskifteoperation, bliver hans fans stødte og han udsættes for omfattende chikaner og transfobi. Især hans boksemodstandere forsøger at gøre ham til grin i bokseringen. Det ender dog altid med, at modstanderen ligger hjælpeløs på kanvassen, for Nong er en klog kickbokser og han slår og sparker hårdt.

I slutningen af filmen, ser man Nong Toom som en ung smuk kvinde, hun mangler dog at få sit køn korrigeret. I scenen ser man hende og hendes forældre hos den læge, der skal foretage kønsskifteoperationen. Hans far tøver med at underskrive papirerne, og stiller spørgsmålet, om hans søn kan blive handicappet af opperationen. Lægens svar kommer prompte: Din søn er handicappet nu, fordi hans sjæl ikke passer til hans krop. Smukkere kan det ikke siges!

I det virkelige liv, er Nong Toom Prinya Charoenphol i dag en anerkendt skuespiller og mannequin, og hun behøver ikke længere at skjule sig, når hun skal sminke sig.

Efter filmen fik vi cappuccino, spansk æblekage og italienske kakaosmåkager, mens vi talt om filmens og dens problematik og om det paradoksale i, at Nong Toom deltog i den brutale thaiboksning, når hans højeste ønske var at blive den kvinde, han følte sig som. Han hadede nemlig kickboksningen, med alle de ydmygelser og de fortrædeligheder og den transfobi han blev udsat for, men den var hans eneste mulighed for at få en kønsskifteoperation. Midlet helligede så at sige målet. Han brød sig bestemt heller ikke om den vold, der kendetegner sporten. Beautiful Boxer er en meget smuk film, selv de voldsomme kickbokse-scener er fascinerende.

Vi talte også om, at Thailand er meget længere end Danmark når det gælder accept af transkønnede/transpersoner. Det er også foregangsland når der gælder kønsskifteoperationer. Vi var også enige om, at regeringen må indfri deres løfter til de danske transpersoner. De må få fjernet transpersoner som sindslidende på Sundhedsstyrelsens sygdomsliste, få indført det kønsneutrale cpr-nummer, giver dem mulighed for at skrifte kønsidentitet, uanset om de ønsker kønskorrektioner eller ej og de må lukke Rigshospitalets Sexologiske Klinik.

Vi fik også snakket om livets store og små begivenheder, om Bjarne Henrik Lundis´ ny bog ”Axel Axgil – Kampen for kærligheden”. Og om alt fra EU’s nye status som modtager af Nobels fredspris, til SF’s valg af Annette Vilhelmsen som ny formand. Det første vakte undren, mens det sidste vakte glæde. Vi kom også ind på de mere private sider af livet, alt imens Rufus Wainwrights smukke stemme hørtes i baggrunden.