Dumsmart bemærkning eller homofobi?

Jeg røg helt op i det røde felt, da jeg læste metalformandens udtalelse: ”Regeringstoppen skal bruge tid på jobskabelse i stedet for homoseksuelle ægteskaber og alt muligt andet.”

Af Kaj Erik Andersen

Fagforbundet Dansk Metal valgte ny forbundsformand første på måneden. Claus Jensen beskrives som en slagfærdig mand, der siger tingene ligeud. Mandag den 10. september havde han sin første dag på kontoret, hvor ham benyttede lejligheder til at komme med følgende opsigtsvækkende udtalelse:

”Regeringstoppen skal bruge tid på jobskabelse i stedet for homoseksuelle ægteskaber og alt muligt andet.”

Da jeg læste den i JydskeVestkysten om onsdagen, blev jeg så gal i skralden, at jeg skrev følgende debatindlæg:

Er metalformanden homofob?

Den nye forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen, demonstrerer, at han har lagt øret til det kritiske bagland, ved at bebrejde regeringen, at den gør for lidt for jobskabelsen. Deri er jeg enig med ham.

Men kæden hopper af, når han samtidig understreger, at ”Regeringstoppen skal bruge tid på jobskabelse i stedet for homoseksuelle ægteskaber og alt muligt andet.” (JydskeVestkysten 12.9.).

Derved signalerer han, at homoseksuelles ligestilling er inderligt ligegyldig. I en tid hvor mobning på arbejdspladsen, omkring seksualitet og kønsidentitet, er aktuelle emner, skal hans homoseksuelle medlemmer ikke regne med hans støtte, for homoseksuelles menneskerettigheder er nemlig spild af tid.

Som mangeårig tillidsrepræsentant er jeg godt klar over, at toppen i Metal hører til fagbevægelsens højrefløj, men med sin udmelding, når Claus Jensen et lavpunkt.

Derfor er det relevant at spørge Claus Jensen, om han er homofob, eller om han ”blot” er ligeglad med homoseksuelles rettigheder?

Blev bragt i JydskeVestkysten

Det blev bragt i JydskeVestkysten allerede om fredagen. Det er selvfølgelig alle tiders, at få det brag i det borgerlige sydjyske regionale dagblad, men vigtigere er det, at det bliver bragt i Danmarks eneste røde dagblad Arbejderen, for det er trods alt der, den fagpolitiske debat foregår, det er også blandt Arbejderen læsere de fagligt interesserede findes.

Arbejderen syltede indlægget

Da indlægget ikke var blevet bragt 14 dage efter, at jeg havde sendt det, og fordi jeg før har oplevet, at debatindlæg med homotemaer bliver syltet, sendte jeg en rykker med følgende tekst:

Jeg undrer det mig, at I ikke har bragt mit debatindlæg ”Er metalformanden homofob?”, for problematikken med homofobi på arbejdspladsen er stor.

Lige så slemt er det, at 50 % af de homoseksuelle medarbejdere føler sig så utrygge, at de holder deres seksualitet hemmelig på jobbet. Hvilket giver dem et dårligt arbejdsliv/liv, fordi de hele tiden skal være på vagt med hvad de siger, derved føler de sig udenfor fællesskabet og har manglende arbejdsglæde/livsglæde.

Derfor er det også tragisk, at den nye metalformand har så lidt føling med hvad der foregår, at han kommer med den udtalelse indlægget handler om.

Det kan godt være, at han blot føler sig slagfærdig og kvik i replikken, men det er vigtigt, at han bliver gjort opmærksom på, hvor meget han skader med sin facon.

Derfor stiller jeg også spørgsmålet, om han er homofob eller om han ”blot” er ligeglad.

Desværre tror jeg, at man skal være homoseksuel, for at kunne sætte sig ind i, hvor undertrykkende den slags ”hverdags udtalelser” er.

Arbejder- og homorettigheder er ikke modsætninger

Det er i det hele taget en mærkelig måde Claus Jensen stiller tingene op som modsætninger. For selvfølgelig er jobskabelse uhyre vigtigt, nu hvor tusindvis af arbejdere står til at falde ud af dagpengesystemet, og mange kommer til at stå helt uden forsørgelsesgrundlag. Men man kan da ikke sætte alt andet lovgivningsarbejde i stå.

Det er også fuldkommen latterligt, at en fagforbundsformand anno 2012 helt ignorerer, at vi homoseksuelle har krav på ligeværdighed og at det er på høje tid, at vore menneskerettigheder tages alvorligt.

I stedet for, at sparke til os homoseksuelle, skulle han give sine socialdemokratiske partifæller et ordentlig løs i røver, så de begynder at lave politik til gavn for arbejderne. Socialdemokraterne og de øvrige regeringspartier skal i hvert fald ikke bebrejdes, at de har arbejdet hård for at erstatter en diskriminerende lov med en lov der giver os ligestilling, ud fra betragtningen om at vi homoseksuelle er mennesker på lige fod med alle andre.

Nogle synes måske, at jeg reagerer lovlig voldsomt på forbundsformandens udtalelse, men jeg mener, at det er vigtigt, at der slås hårdt ned på den slags ytringer, hvad enten det er en dumsmart bemærkning eller der er tale om ligegyldighed eller homofobi.

Arbejderen fjernede ordet ”homofob”

2.10.2012

Arbejderen var længe om at bringe indlægget. Det var først med den 2. oktober. Oven i købet med et billede af Claus Jensen. Men man havde udeladt ordet “homofob”, både i overskriften og i mit afsluttende spørgsmål.