KULTUR

Total Eurovisionkaos: Rusland udelukket

Julia Samoylova kan godt afbestille sin billet til Kiev, da Rusland nu er udelukket fra årets Eurovision.
Foto: EBU

Eurovision som en upolitisk sangkonkurrence er en død sild, blot fire uger før den store Eurovisionfinale løber af stablen i Kiev under det lettere ironiske tema ”Celebrate Diversity”.

Rusland annekterer den ukrainske halvø Krim. Ukraine vinder Eurovision med en sang om netop dét. Rusland bliver sure. Den russiske deltager ved året Eurovision har optrådt på det annekterede Krim. Ukraine bliver sure og nægter hende indrejse i Ukraine. Derved kan hun ikke deltage i årets Eurovision der afholdes i den ukrainske hovedstad Kiev. Den europæiske tv-union EBU forsøger med et kompromis: Rusland kan deltage via satellit. Rusland bliver sure og fornærmede, og vil ikke vise Eurovision i Rusland. EBU kigger i regelbogen, og udelukker Rusland.

Det var årets Eurovisionskandale kogt ned til 86 ord.

”Det er ikke længere muligt for Rusland at deltage i Eurovision 2017”, slår EBU fast i en pressemeddelelse torsdag aften.

Rusland er rasende

”Kanal 1 finde den ukrainske afvisning fuldstændig urimelig. Grunden til det er selvfølgelig Ukraines forsøg på at politisere konkurrencen, hvis mål gennem 62 års historie har været at forene mennesker”, siger russisk tv i en pressemeddelelse ifølge fanmediet Wiwibloggs. De kan dog heller ikke bruge EBUs forslag til noget:

”EBU tilbyder muligheden for, at Julia Samoylova kan deltage på afstand, eller vi kan erstatte hende med en anden deltager. Men Kanal 1 har sagt, at begge muligheder er uacceptable.”

Ole Tøpholm: Dybt beklageligt

Rusland kom med i Melodi Grand Prix i 1994 og har siden været et af de mest succesfulde deltagerlande med sejren i 2008 som foreløbigt højdepunkt.

”Det er dybt beklageligt og ærgerligt, at konflikten mellem Rusland og Ukraine har bredt sig til noget så fredeligt som et underholdningsprogram, der ellers har til hensigt at samle fremfor at splitte”, siger DRs Grand Prix-kommentator, Ole Tøpholm til DR.

EBU er også kede af balladen, og har ikke meget til overs for de ukrainske sikkerhedsmyndigheders beslutning om at nægte indrejse til den russiske deltager.

”Det underminerer den integritet og apolitiske natur, som Eurovision Song Contest har, og dens mission om at samle alle nationer i venlig konkurrence”, siger Frank Dieter Freiling fra EBUs øverste myndighed i Grand Prix-spørgsmål, referencegruppen.

Eurovision Song Contest afvikles med semifinaler tirsdag den 9. og torsdag den 11. maj. Finalen afvikles lørdag den 13. maj. Danmarks deltager Anja Nissen er med i den anden semifinale om torsdagen.

Kilde: DR

 

Læs også: Grand Prix-vinder i EU Parlamentet

Se også: Eurovision 2017 Resultater: Afstemning og point