OPINION

Til transungdommen

Foto: Screendump fra TV2 – Min pige er en dreng

Forfatter og transaktivist Rolf Mertz blander sig gerne i kønsdebatten. Sidste år udgav han debutten ”At være sig selv bekendt”, hvor han tager samfundets kønsmæssige kassetænkning under kærlig behandling.

Her får du hans kommentar til transungdommen 2020 efter at have set udsendelserne ”Min pige er en dreng” som Doc Eye har produceret for TV2.

Du behøver ikke sige, at du er født i den forkerte krop. Din krop er helt okay! Det er verdens forventninger til, hvad drenge og piger er, kan og vil, der er gammeldags. Hvis du ved i dit hjerte, at du er en dreng, har du heller ikke en pigekrop, selvom andre siger det. Du har din krop, og så må det vel være en drengs krop?

Find dig ikke i, at folk bliver ved med at bruge dit gamle navn. Du har ret til at få respekteret dit nye.

Måske bliver dine forældre bekymrede, når du siger, at du er et andet køn end dét, de har troet indtil nu. Men de kan vænne sig til tanken. Det kan være lidt skræmmende for dem at skulle tænke over deres eget køn.

Hvis du kommer til at føle, at din krop faktisk er forkert, er der noget, der hedder stophormoner. De udsætter puberteten, så du får lidt mere tid til at mærke efter, hvad der er det bedste for dig. Stophormoner er ikke farlige. De betyder heller ikke, at du ikke senere selv vil kunne få børn.

Faktisk kan selv transmænd*, der er på testosteron**, holde op et stykke tid og blive gravide: Dét er der flere eksempler på. Og transkvinder*, der får østrogen***, kan tage en pause: Så dur deres sæd igen. Desuden er det ikke alle, der gerne vil have børn, når de bliver voksne.

Det er helt i orden ikke at være så høj, selvom man er en mand. Og kvinder kan også være meget høje. Der findes stærke piger (tænk bare på Pippi Langstrømpe!), og der findes drenge, som ikke er så stærke. Nogle drenge vil gerne gå til ballet, og nogle piger kan godt lide at spille fodbold.

Du kommer til at møde mennesker, der har firkantede meninger om, hvad det vil sige at være mænd og kvinder. Men du kommer også til at møde nogen, der synes, du er perfekt, som du er: Uanset om du starter i hormonbehandling eller ej. Man kan sagtens få en kæreste, selvom man er transkønnet*! Man kan også godt få en uddannelse, et job osv.

Måske føler du dig hverken som en dreng eller en pige. Der er andre som dig, og de har det helt fint med sig selv. Dem kalder man nonbinære. Nogle af dem vælger at tage hormoner. Nogle gør ikke.

Alle er bange for, om de er rigtige. Du skal ikke være mere bange for at være en rigtig dreng eller en rigtig pige end alle de andre drenge og piger. Og hvis du ikke vil være nogen af delene, skal du have lov til dét!

 

Ordforklaringer:

* Transkønnet (transmand, transkvinde, nonbinær m.fl.): Når man er et andet køn end dét, de voksne så, da man kom til verden.

** Testosteron: Et hormon, der får stemmen til at gå i overgang, får skægget til at gro og giver dig større muskler.

*** Østrogen: Et hormon, der får brysterne til at vokse og giver dig rundere former.

 

Min pige er en dreng (2020) er produceret af doc eye for TV2 og kan stadig ses på TV2 Play.

 

Læs også: Copenhagen Fetish Men og Men’s Bar hjælper transkønnede

Se også: Jack fra Min pige er en dreng: Sådan går det to år efter