KULTUR

Tak for festen Gesten

Gesten Pride 2017.
Foto: Brian Kjær Capkan

Regnbueflaget vajede stolt, da Gesten Pride lørdag blev lige præcis den festlige fejring af mangfoldigheden, som arrangørerne havde lagt op til.

Hvorfor har ingen fået ideen før? Regnbuefarvede byskilte pyntede på alle indfaldsvejene til den lille by Gesten (Udtales ’gæsten’, red.) da byen lørdag bød til pride.

Danmarks største pride!

Og hvilken pride! Som Copenhagen Prides forperson Lars Henriksen bemærkede, så er Gesten Pride Danmarks største mål på antal deltagere i forhold til indbyggere. Arrangørerne regner med at rundt regnet 900 deltog i priden, og med et dagligt indbyggertal omkring de 930, så var deltagelsen relativt enorm.

Paraden lignede de traditionelle fra Aarhus, Aalborg og København, dog tilsat lokal egenart i form af en havetraktor i front, som trak en trailer med festligt pyntede børn. Efter traileren med ungerne kom andre børn bærende på et enormt regnbueflag. Du kan se alle billederne fra Gesten Pride under artiklen.

Mange lokale Gesten-borgere deltog sammen med kendte ansigter fra aktivistmiljøet og andre LGBTQ’ere fra nær og fjern. Transflag, biflag, intersexflag, og enkelte panseksuelle flag, var det visuelle udtryk for den ”afvigende” mangfoldighed, som Dansk Folkepartis Anni Grimm så nødig lader sine øjne hvile på.

Hvor var Anni?

Og hvad lavede Anni Grimm så på denne smukke sensommerdag i Gesten? Der var ikke rigtig nogen der vidste noget, men ét er sikkert: Hun deltog ikke i festen, skønt hun forleden beklagede sig over ikke at være inviteret.

Men det var måske godt nok. Arrangørerne har gennem hele processen op mod paraden lagt stor vægt på, at paraden nok var udsprunget af Anni Grimms homofobiske læserbrev, men at den IKKE skulle være en protest mod hende men en FEJRING af mangfoldigheden.

Lokal jubel

Og hvilken fejring! Langs paraderuten stod lokale indbyggere og viftede med flag. Både regnbueflag og Dannebrog. Flere gange hørtes begejstrede udbryd som ”Det’ da helt vildt!” Og det må man sige. ’TiD – Transpersoner i Danmark’ flød bogstavelig talt gennem Gesten i en gammel flyder af en topløs amerikanerbil. Den ville gøre sig godt ved andre prides også.

Mange indkørsler, hække og huse var pyntet med små flag, hjemmelavede skilte eller på anden vis. I flere indkørsler sad beboerne i havestolene og vinkede til paraden, mens de nød et glas. En ældre dame med sin rollator og et regnbueflag i hånden smeltede mange hjerter, og sådan kunne man blive ved.

Tiltrukne gardiner

I nogle huse var gardinerne trukket for, og det har på intet tidspunkt været nogen hemmelighed, at ikke alle Gestens indbyggere synes om initiativet. Det kan man forvisse sig om på Facebook i de grupper der omhandler Gesten. Men i dag blev de mange gæster mødt af smil og åbenhed, og selv et par kristne mænd der tilbød frelse, smilede venligt. Modstanderne af Gesten Pride holdt sig pænt væk.

Er Gesten Pride bare den første af mange?

Hvis dagens gode stemning er repræsentativ for Gesten til daglig, så er byen absolut attraktiv, hvis man en dag vil flytte til de kanter.

Og er Gesten Pride det første kig ind i en fremtid, hvor den brede befolkning favner LGBTQ-miljøet, og fejrer den mangfoldighed, som de jo også selv er en del af? Ikke bare ved de store prides, men i den grå hverdag på arbejdspladsen, i fritiden og som familiemedlemmer, venner og naboer med mere.

Vil vi se flere små-prides poppe op, når outrere politikere ikke kan nære sig, men sparker nedad i deres kamp for at hævde sig?

Det vil fremtiden vise, men som den første danske pride-manifestation opstået spontant fra folkedybet har Gesten Pride skrevet sig ind i LGBTQ-historien på fornem vis.

Tak Gesten!

 

Gesten Pride 2017.
Foto: Brian Kjær Capkan

 

Gesten Pride 2017.
Foto: Brian Kjær Capkan

 

Gesten Pride 2017.
Foto: Brian Kjær Capkan

 

Læs også: Oprør mod Anni Grimm: Gesten Pride!