OPINION

Svært at springe ud når forældrene er fraværende

Kaj Erik Andersen har beskæftiget sig med politik siden 1969, med særlig vægt på solidaritet, menneskerettigheder og ytringsfrihed. Ytringsfriheden skal bruges med respekt for andre menneskers integritet. I 28 år har Kaj Erik haft den homopolitiske vinkel med inde over, og i dag er hele LGBT-familien inkluderet i det han beskæftiger sig med.

Det er svært, at kæmpe med at finde sin identitet og sit seksuelle ståsted, i familier hvor forældrene hver især har nok i deres eget liv og deres egen karriere.

Af Kaj Erik Andersen

Den film vi så sidst i maj i vores lokale lgbt-forening Profil, havde det emne som underliggende tema. Det var den tyske spillefilm ”Aus der Haut” fra 2015. som blev vist i ARD den 9. marts i år. Filmen er instrueret af Stefan Schaller og manuskriptet er skrevet af Jan Braren.

Filmen handler om den 17-årige Milan (Merlin Rose). Han står helt alene med sine problemer, fordi hans mor Susann (Claudia Michelsen) har travlt, da hendes store drøm om egen lægepraksis er gået i opfyldelse, mens hans far Gustav (Johann von Bülow) ikke synes, at han har udfordringer nok i sit arkitekt-job.
Alt imens hans forældre har nok i deres eget, står Milan med enorme problemer, det giver sig udslag i store humørsvingninger og i en aggressiv adfærd.
Hans mor bruger ikke meget af sin viden som læge, til at takle sin søn, for hun ser ham kun som et problem, mens hans far prøver på at leve så problemløst som muligt, ved at skøjte hen over problemerne og glatte ud og ved at prøve på at få dem løst i et snuptag.
Milan kan godt mærke, at han er bøsse, men han kan ikke håndtere situationen alene. Forholdet til kæresten Larissa (Nicole Mercedes Müller) er selvfølgelig ikke godt, og han vel helst slå op med hende, men hun har ikke i sinde, at give afkald på den attraktive Milan.
Milans bedste kammerat Christoph (Leonard Proxauf), forstår ikke hvorfor Milan er træt af Larissa. Milan forsvarer sig med, at hun kun er interesseret i at kneppe hele tiden. Mens de sidder og snakker fortroligt om forhold og sex, får Milan Christoph med på en gang fælles-onani, men det går helt galt, da Milan i sin ophidset prøver på at kysse Christoph.
Christoph flygter og vil ikke have mere med Milan at gøre. Det resulteret i, at Milan drikker sig fra sans og samling, hvorefter han prøver på at begå selvmord, ved at køre galt med familiens bil.
Efter den første lettelse, over at Milan overlevede, skælder moderen ham ud for uansvarlighed, mens faderen kun bekymrer sig om, de mange penge det kommer til at koste, da han ikke kan købe en ny bil for forsikringssummen. Derfor siger Milan heller ikke noget om, at han prøvede på at begå selvmord, men blot, at han kørte galt fordi han var fuld.
Da Milan komme meget sent hjem en nat, fordi han har mødt den noget ældre fyr Harro (Manuel Rubey), som han har været i seng med og er blevet forelsket i, har forældrene involveret politiet, fordi de har fundet ud af, at han rent faktisk forsøgte at begå selvmord, da han kørte galt.
I sin forelskede tilstand fortæller han dem, at han er bøsse. Begge forældre tager det pænt, og faderen er så lettet, at han åbner en flaske champagne, for at skåle på det.
Milan får også endelig slået op med Larissa, dog på en lidt fej måde, ved at sende hende en sms.
Moderens opbakning ændrer sig dog til bekymringer, om hvordan det skal gå Milan som bøsse, og ikke mindst, om hvad folk vil tænke og sige. Alt det fortæller hun faderen, i et anfald af bebrejdelser. Hun får også sagt, at hun ville ønske, at Milan slet ikke eksisterede. Denne bandbulle hører Milan.
Moderen vil også absolut have, at Milan skal gå til terapi hos en psykolog. Det vil Milan naturligvis ikke, for han mener ikke, at han fejler noget, så terapi er unødvendigt. Morens største bekymring ved hans vægring ved følge hendes forlangende, synes at være, at pengene til psykologen så går til spilde, for de er jo betalt.
Forældrene har også en diskussion, ved middagsbordet og i Milans påhør, om hvorvidt det er fornuftigt at springe ud. Faderen mener, at det er helt op til Milan og sønnen kan regne med hans støtte. Moderen ser helst, at Milan kryber ind i skabet igen, for hun tænker igen mest på, hvad folk vil sige.
Milan beder dem om at stoppe diskussionen, men de tromler bare videre. Han er nødt til at tale med store bogstaver, for at blive hørt, men det er ikke usædvanligt.
Forelskelsen kan også han godt glemme, for den ældre fyr vil kun bruge Milan som sit legetøj.
Det giver yderlige komplikationer, da det siver ud på skolen, og i forældrekredsen, at Milan er bøsse. Det komme ud, fordi Christoph fortæller det til en anden kammerat, som lover ikke at fortælle det videre. Således spredes historien slag i slag, fordi alle der lover ikke at fortælle det videre, ikke holder sig til det.
Den spændende historie slutter med, at forældrene endnu engang er ude og søge efter Milan. Man kan så diskutere, om deres bekymringer ikke går for vidt, og om de ikke giver han for lidt spillerum, han er trods alt 17 år.
De finder han stående på taget af en bygning, som de tror han vil springe ud fra, men det viser sig, at han står og nyder udsigten sammen med Christoph, som han er blevet genforenet med.
De fine ved filmens slutning er, at den overlader til den enkelte, at tolke den derhen, at Milan og Christoph ”kun” er blevet de bedste venner igen, eller om de har dybere følelser for hinanden.
Vi sluttede aftenen med cappuccino og en snak om filmen, den svære spring-ud fase og andre problemer i den forbindelse, men selvfølgelig også om de lykkelige øjeblikke der opstår, når man er sprunget ud.
Vi var enige om, at det er en særdeles vedkommende film, der sætter fingeren der, hvor det gør allermest ondt, når man kæmper med at finde sin identitet og sit seksuelle ståsted.
Vi synes også, at filmen kom godt rundt omkring de problemer og konflikter der kan opstå i en familie, hvor hver især kører deres eget løb, uden hensyn til, og øje for, de øvrige familiemedlemmers velbefindende. En familie hvor familiemedlemmerne kun handler og føler ud fra, hvordan situationen påvirker dem selv. I sådan en dysfunktionel familie, er det ekstra svært at håndtere, når en søn eller en datter springer ud som homoseksuel.
Det så vi tydeligst på moderens handlemåder. Vi var dog ikke helt enige om hendes rolle. Om hun blot er en overbekymret mor, der tænker for meget i problemer. Eller om hun i virkeligheden er hovedproblemet i familien, fordi hun med hendes ”hvad gør det ved mig” og ”hvad vil folk sige” holdninger, absolut ikke bidrager til løsningen af problemerne, men tværtimod komplicerede det indre liv i familien.
Hun komplicerer i hvert fald løsningen på problemerne i familien, ved at gå i seng med en af parrets fælles bekende og ved at fortælle sin mand det.
Jeg mener, at hun er familiens hovedproblem, men faderen har nu også en stor andel i, at Milan ikke har et trygt og kærligt hjem, hvor han kan hente støtte og opbakning, i sit unge livs sværeste opgave, nemlig det at springe ud som bøsse og vise verden hvem han er.
Jeg tror, at det er et generelt problem, i familier hvor forældrene har nok i deres eget liv og deres egne karrierer. I de familier er det sikkert ikke sjovt at være homoseksuel, når der skal tages livtag med det tvangsheteroseksualiserede samfund.
”Aus der Haut” er ærlig og kompromisløs, men den har også en slutning der peger fremad og siger, livet er ikke det værste vi har.
At Milan er ovenpå igen viser hans udgangsreplik, som er i særklasse, i den beskriver han forældrenes situation overfor Christoph således:
”De har en megakrise, jeg håber de klarer den”.
Profil er en klub i Haderslev for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner: www.profil-haderslev.dk.