Storcenter-komik på udsalg

Foto: Nordisk Film Production

 

For virkelig at sætte pris på den nye spillefilm, ’Centervagt’ af Rasmus Heide, kræver det nok, at man har sin daglige gang i et storcenter – og nyder det.

Filmen består af en samling af enkelt-scener, der efterfølgende er rimpet sammen til noget, der minder om et manuskript (skrevet af instruktøren selv). Man siger, at man som filmskaber skal være parat til at ’kill your darlings’. Men så ville der ikke være noget tilbage at grine ad.

Enkelte lysglimt

Rent faktisk er der anledning til at grine et par gange i løbet af de 85 minutter med spredte humoristiske påhit. Filmen starter i en behagelig atmosfære med en feel-good stemning trods det, at baggrundstæppet er et halvtomt forstads-center i krise. Centrets leder, Krans, spillet af Kirsten Lehfeldt, tager dommedagstrommen frem og meddeler, at økonomien kræver afskedigelse af én af de to centervagter, spillet af Rune Klan og Josephine Park. Imidlertid har Krans ikke nosser nok til at bestemme, hvem af dem, centret må undvære. Så det bliver overladt til de to at finde ud af. Denne umulige beslutning bliver ikke gjort nemmere af, at den mandlige vagt er forelsket i sin kvindelige kollega.

Lækker eye-candy

For at bevise behovet for to vagter, finder de to kollegaer på at fingere tyverier, som de selv ender med at forhindre. Tricket lykkes, men i stedet for at nøjes med at beholde dem begge, beslutter centerlederen at ansætte endnu en vagt – og endelig bliver der noget pænt at kigge på, for den nye vagt spilles af den smukke og charmerende Christopher Læssø. Han træder i bogstavelig forstand ind på scenen i røg og damp med en overflod af score-tricks og en asiatisk frokost-buffet, der næppe kan rummes i en center-vagts budget. Hans indtræden forpurrer de to vagters plan – og sætter en kæp i hjulet for kærligheden.

Hoppe-borg humor

Uden at røbe resten af handlingen kan det afsløres, at det hele ender lykkeligt – faktisk så lykkeligt, at alle de medvirkende ender med at danse og fjolle rundt, så det hele minder om et påklistret tilbudsmærkat.

Rune Klan fremtryller filmens bedste skuespillerpræstation som en simpel mand, der elsker sit arbejde og længes efter kærlighed. Trods det, at filmen drypper af utroværdighed, fremstår han ganske troværdig ved siden af den noget firkantede præstation af Josephine Park. Kirsten Lehfeldt spiller, som Kirsten Lehfeldt nu spiller, når hun ikke brillerer ved siden af Søs Egelind i ’Kongeriget’. Det er sovs og kartofler. Og det passer vel godt til et storcenter.

Dansk humor

Det er, som om dansk humor ikke rigtig passer til spillefilmsformatet, hvis man altså fraregner de gamle Olsen-banden film. Der mangler en gammel sjæl – som revyscenen besidder – og derfor låner man alt for meget fra amerikanske sit-coms og andre humoristiske skud fra hoften. ’Centervagt’ er både alt for meget og alt for lidt på én gang; der er ingen som helst relation til virkeligheden, men samtidig mangler man det absolutte vanvid fra Mr. Bean og Monty Python.

Rasmus Heide har høstet mange priser for sine film (Blå Mænd, Alle for én-trilogien), men det er svært at forestille sig, at han vil indkassere nogen statuetter denne gang. Imidlertid kunne Centervagt måske godt blive en publikumssucces – altså forudsat, at man er til storcenter-humor.

Centervagt, 2021, humor. Nordisk Film Production. 1 time og 25 minutter. Instruktion og manuskript: Rasmus Heide. Medvirkende: Rune Klan, Josephine Park, Kristen Lehfeldt, Stephania Potalivo, Christopher Læssø, Nikolaj Stokholm, Martin Brygmann, Charter McCloskey. Premiere 10. juni 2021. Nordisk Film Distribution.

 

Spilletider og billetter finder du her.

Læs også: Cirkusrevyen 2021- revy i en Corona-tid – og en værdig afsked