KULTUR

Stadig homofobi i dansk fodbold

FCK’s Viktor Fischer hilser på OB’s publikum ved søndagens superligkamp i Odense.
Foto: Screendump / TV3+

I søndagens superligakamp mellem OB og FCK var der igen homofobi på lægterne. FCK-angriberen Viktor Fischer siger fra.

Flere gange under søndagens kamp i Odense blev FCK-spillerne mødt af homofobiske tilråb fra hjemmepublikummet. Det fik efter kampen FCK-angriberen Viktor Fischer til at reagere. Han sendte flere fingerkys mod det odenseanske publikum, hvilke fik OB’s assistenttræner op i det røde felt, og han tildelte Viktor Fischer et skub. At sende fingerkys eller på anden vis provokere modstanderens fans er i fodboldverdenen normalt ikke noget man gør, men Viktor Fischer havde en god grund:

”Sidst vi spillede i Odense, var der homofobiske tilråb fra OB-fansene, og det var der flere gange igen i dag. Bagefter var det rigtig dejligt at stå med sejren,” siger Viktor Fischer til TV3+.

”Homofobi skal ikke accepteres, og det skal ses på linje med racisme. Jeg håber, at hvis ikke Superligaen gør noget ved det, så skal OB selv gøre noget ved det i forhold til deres fans. Nogen vil måske mene, at man skal holde sig for god til at råbe til fansene, men jeg valgte at gøre det. Nu håber jeg, det bliver belyst, at OB’s fans synger homofobiske sange mod spillerne,” siger Fischer.

Også FCK-veteranen William Kvist hørte de homofobiske tilråb, og han har også en klar holdning: ”Man bliver lidt træt og ked af det. Jeg troede, at vi var vokset fra det. Men der var åbenbart et par stykker, der stadig synes, at det hører sig til i 2019. Vi skal gøre noget ved det. Det skal væk. Jeg tror og håber, at OB’s fanklub gør noget ved det. Det skal ud,” siger William Kvist til TV3+.

Ikke første gang

Den tidligere FCK-spiller 18-årige Mathias Jørgensen skriver søndag på Twitter om sin oplevelse sidst han var med FCK i Odense: ”Desværre hørte jeg en hel tribune i Odense synge homofobiske sange om Viktor Fischer. Desværre!” skriver Mathias Jørgensen i sit tweet.

Fanklub tager afstand

Mandag er der kommet en officiel udmelding fra OB’s fanklub De Stribede.

”Under gårsdagens kamp mod FCK var der på RMN-tribunen en episode, hvor en gruppe tilskuere sang mod Viktor Fischer, at han er homo. Det er vigtigt for De Stribede at gøre opmærksom på, at det ikke er en sang, der blev startet af os, og vores mand i capotårnet forsøgte aktivt at starte en ny sang for at overdøve det, hver gang denne sang mod Fischer blev startet op,” skriver fanklubben ifølge BT.

Fanklubben understreger også, at det ikke er i orden med homofobi på stadions.

”Vi som fanklub kan ikke holde styr på, hvad der bliver råbt eller sunget på hele RMN-tribunen, men vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad der står i vores magt for, at tilråb som disse bliver stoppet fuldstændigt, da vi hverken kan eller vil acceptere dette”. Meddelelsen er udsendt i samarbejde med FC Københavns fanklub.

FC København efterlyser handling

FC København tager i en officiel udmelding afstand fra homofobi.

”Vi har efter kampen evalueret situationen og sender vores observationer videre til OB for at bistå dem i deres interne undersøgelse af sagen. Vi ved, at alle i Odense Boldklub, præcis som vi, tager afstand fra homofobi, og derfor vil vi hellere bruge energien på løsninger end indberetninger mod klubben,” skriver FCK, som samtidig oplyser, at de også internt i egne rækker har fokus på problemet.

”Vi vil ligeledes tage en dialog med vores egne fans og opfordrer også alle andre klubber og øvrige interessenter i dansk fodbold til at tage en konkret diskussion om den her problemstilling, så ingen længere skal høre på den slags tåbeligheder på de danske fodboldstadioner – og selvfølgelig heller ikke andre steder”.

Søndag aften var OB på banen med et tweet, hvor de tager afstand fra hændelsen.

”OB tager naturligvis stærkt afstand fra homofobiske tilråb. Vi er godt klar over, at fodbold kalder på de store følelser, og man kan blive sur, vred og skuffet. Men vi vil ikke acceptere tilråb, som har homofobisk, racistisk eller diskriminerende karakter”.

Om dette er nok til at stoppe tilråbene er tvivlsomt. Tidligere kampagner har åbenbart ikke virket hos alle publikummer.