ANMELDELSER

Sporløs i Kina: Både onkel og queer-miljø er forsvundet

Zenghao Yang og Wang XiangYu spiller ungdomskærester i Min Forsvundne Onkel på Teater Får302
Fotograf: Jacob Linholdt

En søgning efter en forsvundet onkel kommer ingen vegne, men giver til gengæld et skræmmende indblik i queer-rettigheder i Kina gennem tiden.

”Nydanskeren Jimbuts Kulturforening” har fået støtte fra diverse fonde og gæsteoptræder på Teater Får302 med historien om Jimbut Jun Fengs forsvundne onkel, Suiyuan Fei.

Skuespillere castet i Kina

Historien fortælles af Jimbut, som spiller sig selv, og som den, der forsøger at holde sammen på de mange løse ender i historien om hans onkel. Til sin hjælp har holdet bag forestillingen været i Kina og castet to unge skuespillere.

Zenghao Yang, der kommer fra Shanghai og i dag bor i Berlin, spiller den følsomme onkel, som kan lide at synge kvindepartier i traditionelle kinesiske yue-operaer. Man fornemmer en ensom person, fuld af længsel, hvilket topper i forestillingens mest rørende scene, ”jeg savner dig”, som handler om det tabte forhold til onklens ungdomskæreste.

Wang XiangYu, der er castet direkte fra Beijing, spiller først onklens ungdomskærlighed. Senere giver han den gas som en dominerende kinesisk politibetjent i fuld uniform, hvor han i en torturscene spytter på en homoseksuel dissident, for derefter at forvandle sig til en fetishfyr i latexshorts og fodboldsokker. Meget versatile, må man sige.

Man fornemmer frygten for systemet

Kinesisk queer-kultur er ifølge forestillingen meget vestlig i sin natur. Så når forholdet mellem Vesten og Kina slår sprækker, så forringes også vilkårene for homoer i Kina. Tilbage i 2010 blev udenlandske NGO’er forbudt, hvilket også indebar lukning af homosteder.

Jeg har selv to venner i Frankrig, begge fra Kina, begge LGBT og enebørn. De vil ikke søge om fransk statsborgerskab, da Kina ikke tillader dobbelt statsborgerskab. Og hvis de frasiger sig kinesisk statsborgerskab er de bange for ikke at kunne besøge (eller arve) deres forældre. Så deres liv er i limbo.

Det er en stor luksus, at vi her i Danmark kan opføre og se Kina-kritiske teaterforestillinger. Ambassaden kommer næppe på besøg, men måske den sender en person anonymt for at registrere de medvirkende og graden af uønsket systemkritik.

Onklen angiver som barn sin mor for ”kapitalistisk” spil (gambling) – noget han belønnes for i skolen, men som selvfølgelig skaber splid i familien. Den stikkerkultur er i dagens Kina suppleret med højteknologisk overvågning af borgerne.

Selv forestillingen virker også lidt bange for at fornærme Kina, men det er måske forståeligt, hvis de to skuespillere skal kunne vende hjem til Kina uden også at ”forsvinde”.

Den forsvundne forklaring på onklens forsvinden

Kan man bare forsvinde? Er der slet intet personregister i verdens mest overvågede land? Det lyder usandsynligt, også selv om onklen forsvandt helt tilbage i 1982.

I forestillingen formodes det, at onklen enten har forladt Kina (men så er det mærkeligt, at han ikke har givet livstegn) eller at han måske i sin ensomhed og depression har begået selvmord. Det var før i tiden i Kina udbredt at gøre den slags ved at spise rottegift. Men et selvmord må jo også være registreret et sted.

Holdet bag forestillingen er desværre ikke lykkedes med at få adgang til data. Deres research virker også lidt overfladisk, da den er begrænset til samtaler med onklens familie.

Det kunne være, de skulle have bedt om hjælp hos DR, der barsler med en ny sæson af Sporløs her i 2025.

Har du selvmordstanker?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

  • Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05
  • Du kan kontakte Livsliniens chatrådgivning mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag kl. 17-21 samt lørdag og søndag kl. 13-17

Du er altid anonym, når du kontakter Livsliniens rådgivning.

 

Om Min forsvundne onkel.

Idé og manus: Gritt Uldall-Jessen, Jun Feng

Medvirkende: Jimbut Jun Feng, Zenghao Yang og Wang XiangYu

Iscenesætter: Tormod Carlsen

Sted: Teater Får302 i Toldbodgade 6-8 i København.

Spilleperiode: Frem til d. 12. april 2025.

Varighed: 1 time og 20 minutter uden pause

Billetter og spilletider finder du her.