KULTUR

Smuk og værdig mindehøjtidelighed

Der var lagt blomster og tændt lys ved den amerikanske ambassade.
Foto: Brian Kjær Capkan

Flere hundrede deltog mandag aften i mindehøjtideligheden for ofrene for terrorangrebet på homo-natklubben Pulse i Orlando. Stemningen var rolig og værdig med taler, fællessang og en tåre hist og pist.

Et ganske lille politiopbud er sendt til den amerikanske ambassade, men deres opgave består alene i at bede trafikken dæmpe farten. De mange fremmødte breder sig helt ud på Dag Hammarskjölds Allé.

Den rolige og værdige stemning bliver understreget af det minuts stilhed, som en bevæget amerikansk ambassadør, Rufus Gifford, indleder sin tale med.

“Jeg takker jer som ambassadør, som amerikaner og som homoseksuel mand. Det handler om solidaritet. Om at stå sammen. Og det er i aften et bevis på, at vi gør.”

Fællessang med Bryan Rice og Søs Fenger

Bryan Rice synger et par sange, og sammen med Søs Fenger synger han for på ‘Den jeg elsker’ fra 1988. Sangen er skrevet til AIDS-Fondet, og er for Bryan Rice Danmarks svar på amerikanske Gloria Gaynors homo-hit ‘I Will Survive’.

De mange fremmødte stemmer i til omkvædet; ‘Den jeg elsker, den jeg elsker, elsker jeg’. -Det siger det hele, og rundt i flokken ser man kram og kærlige blikke fra blanke øjne.

Talere med fælles budskab

Der er mange talere og budskabet er stort set det samme:

“Vi lader os ikke kue, og størst af alt er kærligheden.”

Listen af talere omfattede den amerikanske ambassadør Rufus Gifford, musiker Bryan Rice, formand for SF Pia Olsen Dyhr, Teknik- og Miljøborgmester i København Morten Kabell (Enh.), gadepræst og medlem af Copenhagen Inclusive Churches Mia Rahr Jacobsen, medlem af Folketinget Rasmus Nordquist (Al), medlem af Folketinget Mette Abildgaard (Kons.), medlem af Københavns Borgerrepræsentation Tommy Petersen (R), forperson for Sabaah Fahad Saeed, initiativtagerne Bertel Rüdinger og Kim Berndt Sørensen, og formand for Copenhagen Pride Lars Henriksen.

Aftenens største og længste bifald tilfalder Fahad Saeed fra Sabaah.

Mindehøjtideligheden blev afsluttet med fællessang anført af gospelkoret Kefas, som sang den bevægende ’We shall overcome’.

Blandt de fremmødte sås den franske ambassadør François Zimeray, og Sergeot Uzan, far til den dræbte Dan Uzan fra terrorangrebet i København den 14. februar 2015.

Bag mindehøjtideligheden står privatpersonerne Bertel Rüdinger og Kim Berndt Sørensen i samarbejde med Copenhagen Pride.

Læs også: Dræbte 49 på Pulse – var han selv bøsse?

Se videoklip under billederne.

Flere hundrede deltog i mindehøjtideligheden for ofrene for terrorangrebet på homo-natklubben Pulse i Orlando.
Foto: Brian Kjær Capkan