KULTUR

Øget politiberedskab under Oslo Pride

Oslo Pride 2014
Norsk politi i Oslo Pride 2014.
Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Politiet i Oslo vil i år være mere synlige under Oslo Pride end normalt. Det skyldes massakren søndag på homo-natklubben Pulse i Orlando i Florida, hvor 49 blev dræbt.

Der er på nuværende tidspunkt intet der indikerer, at noget lignende er under opsejling i Oslo, siger Oslo politi til det norske LGBT-medie Blikk Nett.

Tragedien i Orlando kan alligevel skabe frygt, og derfor vurderer Oslo politi, at en øget synlighed under Oslo Pride vil have en beroligende effekt.

”Vi forstår at hændelsen i Orlando kan skabe frygt, og at det kan præge de miljøer der vil ytre sig, og fejre mangfoldighed og ligeværd. Det er vigtige demokratiske værdier, som politiet naturligvis støtter op om uanset om der er en trussel eller ej,” siger Stabschef i Oslo politidistrikt Johan Frederiksen til NRK.

Både synlige og ikke synlige tiltag

Politiet vil tage både synlige og ikke synlige tiltag for at skabe sikkerhed under Oslo Pride, men vil ikke udtale sig om hvordan, og hvor meget de øger indsatsen.

Arrangør og leder af FRI Oslo og Akershus, (arrangør af Oslo Pride, red.) Hans Heen Sikkeland siger til Blikk Nett, at han er glad for at politiet vil være mere synlige i år.

”Efter det der er sket, mener jeg, at det er godt, at politiet ønsker at vi skal føle os tryggere. Øget sikkerhed betyder øget tryghed for os.”

Han understreger, at Oslo Pride altid har haft et godt samarbejde med politiet, og at sikkerhed altid har været en prioritet.

”Vi har en god løbende dialog med politiet”, siger Heen Sikkeland.

Mindehøjtideligheden

Under mindehøjtideligheden mandag aften gav flere udtryk for, at de føler sig mindre trygge efter hændelsen i Orlando.

”Det er klart, at vi alle er påvirket af det der er sket. Vi oplever, at enkelte giver udtryk for at kende til følelsen af at være utrygge nu, især under mindehøjtideligheden ved den amerikanske ambassade. Desto vigtigere er det, at vi står samlet under priden, og giver hinanden tryghed”, siger Heen Sikkeland.

Han tror, at der vil blive ekstra stort fremmøde langs paraderuten af folk, som vil vise sine støtte efter hændelsen i Orlando.

Oslo Pride starter i morgen fredag med den store afsluttende parade næste lørdag den 25. juni. Du kan se hele programmet på den officielle hjemmeside her.