Skuespil skal ses i teatret – Stor teaterguide frem mod jul.

På Nørrebro Teater spille de en ægte klassiker – Et Juleeventyr. Foto: Büro Jantzen.

Julen nærmer sig, vintermørket indbyder til hygge, og rundt om på landets teatre kaldes der ind til skønne forestillinger. For voksne, for børn, for hele familien.

Danske teatre byder denne vinter på nogle af de helt store klassikere, på familiehygge, på morskab, men også på fart over feltet. Det hele serveres med charme, drys af julemagi og naturligvis i trygge rammer, med styr på retningslinjer og sikkerhed, sådan som det er påbudt. Out and About har samlet en lille guide over nogle af de forestillinger, som danske scener byder på i november og december. Vi håber, at du vil lade dig inspirere, og giver dig selv, en du holder af, eller måske børnene en god oplevelse, for med en omskrivning fra filmens verden: Skuespil skal ses i teatret.

Rigtig god fornøjelse

 

SJÆLLAND:

På Nørrebro Teater spille de en ægte klassiker – Et Juleeventyr.  Foto: Büro Jantzen.

 

ET JULEEVENTYR

Spilleperiode: 19. november – 20. december 2020.

Hvor: Nørrebro Teater.

Adresse: Ravnsborggade 3, 2200 København N.

Anbefales: Fra 7 år.

Billetter: teaterbilletter.dk

 

Ingen jul uden Charles Dickens Et Juleeventyr. Således heller ikke i år, hvor Nørrebros Teater genopsætter stykket og ikke tøver med at kalde det for en fortryllende juleoplevelse for hele familien. Et juleeventyr er i sandhed en klassiker, men her i Nørrebro Teaters helt egen version.

Vi kender alle historien om Ebeneser Scrooge, der er en mavesur gammel gnier, der naturligvis hader julen. Faktisk har han kun et ønske – at tjene penge. Men julenat sker der noget: Scrooge får besøg af et genfærd, men hjemsøges også af ikke bare en, men hele tre juleånder, der giver ham en lærestreg. Således tager de ham med til fortiden, nutiden og fremtiden.

Et juleeventyr er en historie om fællesskab og kærlighed, men det er også fortællingen om, at det aldrig er for sent at blive et godt menneske.

Medvirkende: Mette Horn, Andreas Jebro, Sophie Marie Jeppesen, Lila Nobel og Peter Zandersen.

Et juleklip af H.C. Andersen på Riddersalen.   Foto: Riddersalen.

VINTERSILHOUETTER – et juleklip af HC Andersens eventyr

Spilleperiode: 24. november – 20. december 2020.

Hvor: Riddersalen.

Adresse: Allégade 7-9, 2000 Frederiksberg C.

Anbefales: Fra 5 år

Billetsalg: teaterbilletter.dk

 

HC Andersen forstod om nogen at bruge papir og saks. Gennem hans tid lavede han en masse papirklip, som han gav væk som gave, eksempelvis når han havde tilbragt en tid som gæst på et af landets mange godser eller herregårde. Og nu har Anna Panduro lavet manuskriptet til et juleeventyr frit efter HC Andersen: Vintersilhouetter. Teatrets magi vækker historierne til live og snart fyldes rummet af karakterer fra en svunden tid: Et længselsfuldt grantræ, en forelsket snemand, og et slot fuld af dansende blomster. En lille forfrossen pige tænder lys, imens poesiens fugl synger om alt det, der ender og begynder.

For alt må forandres og blive til noget nyt, og snart bliver det atter forår.

Akkompagneret af nyfortolkede sange og salmer, flettes nogle af H. C. Andersens smukkeste eventyr gennem skyggespil og dukker sammen til en julefortælling for hele familien.

Medvirkende: Sara Grabow, Lisbeth Gajhede, Erik Olsen, og musiker Thomas Dinesen

 

På Folketeateret står den på Englene i sneen.    Foto: Folketeateret.

 

ENGLENE I SNEEN

Spilleperiode:  26. november til 17. december 2020.

Hvor: Folketeateret | U.

Adresse: Nørregade 39, 1165 København K.

Anbefales: Fra 4 år og opefter – spilletid 50 minutter.

Billetsalg: teaterbilletter.dk

 

Englene i Sneen er Folketeatret | U´s bud på et fortryllende og magisk juleeventyr, der også byder på uhygge.

Et forunderligt og dragende juleeventyr begynder, da søstrene Maja og Babette må begive sig afsted for at finde hjælp til deres fødende mor. Sneen begynder at falde, børnene mister orienteringen og farer vild i mørket. De befinder sig pludseligt i et fremmed univers, hvor både magien og udfordringerne folder sig ud. Under den tindrende stjernehimmel er den magiske julekugle nemlig fuld af overraskelser og hemmeligheder. Nu er spørgsmålet: Vil Maja og Babette nå frem i tide?

Englene i Sneen er en vidunderlig smuk, nær, lille, fin og rørende julefortælling om noget, der er større end bare dig og mig: Her er verden hvid som englevinger, men også mørk som den sorte nat. Efter forestillingen åbner det Kunstneriske Laboratorium, der er inkluderet i billetten som et tilbud, der giver børnene og deres voksne tid og plads til at den smukke forestilling kan lagre sig – og vare længe efter tæppefald.

Manuskript, instruktion og visuelt design står Giacomo Ravicchio for, mens de medvirkende er skuespiller/dukkefører Elise Müller og cellist/skuespiller Anne Sofie Grønvild.

 

FOLK OG RØVERE I KARDEMOMME BY

Spilleperiode: 14. november til 20. december 2020

Hvor: Bellevue Teatret.

Adresse:  Strandvejen 451, 2930 Klampenborg

Anbefales: Fra 3 år – spilletid 1 time 20 minutter uden pause.

Billetsalg: ticketmaster.dk

 

En af de helt store juleforestillinger gennem årtier er Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by.

De lidt ældre af os kan huske, at skuespillere som Jesper Klein og Jes Ingerslev gennem flere år spillede med i denne særlige forestilling, der hvert år frem mod jul sættes op og er for hele familien. For som det lyder fra Bellevue Teatret:  Tag hele familien med til den hyggeligste juletradition.

I forestillingen møder man alle de rare, skøre og hyggelige indbyggere i den magiske lille Kardemomme By: Den skrappe Tante Sofie, den godmodige Politimester Bastian og naturligvis de tre røvere Kasper, Jesper og Jonatan, der lister sig af sted på tå for at stjæle og lave ballade….- vi lister os af sted på tå, for vi skal ud at røve….

Hver weekend kan man før forestillingerne hilse på Kardemomme Bys levende kamel og æsel ude foran teatret.

 

Den kaukasiske kridtcirkel er en fortælling af Brecht om krig, grådighed og moderskab. Foto: Karoline Lieberkind.

 

DEN KAUKASISKE KRIDTCIRKEL

Spilleperiode: 5. december 2020 – 23. januar 2021.

Hvor: Teater Republique.

Adresse: Østerfælled Torv 37, 2100 København Ø.

Billetsalg: teaterbilletter.dk

 

Mens mange andre teatres forestillinger op til jul handler netop om julen, så er der ikke på samme måde julestemning over Teater Republiques forestilling i julemåneden: Den Kaukasiske Kridtcirkel, der er en mesterlig fortælling af Bertol Brecht om krig, grådighed og moderskab

Der er krig i Grusien. Fyrsterne gør oprør mod storfyrsten, og da den regerende guvernør bliver halshugget, tager hans kone flugten, men glemmer sin lille søn. Tjenestepigen Grusche tager drengen til sig. Hun passer på ham, ofrer alt for at skaffe ham føde, og skjuler ham for de soldater, som er taget ud for at dræbe ham.

Men da krigen er slut, og freden kommer, kræver guvernørfruen sin søn tilbage. Ikke af kærlighed, men fordi han er arving til den afdøde fars rigdomme. Grusche er sønderknust, hendes følelser for drengen er nu så dybe, at hun ikke kan give ham fra sig. Så træder dommer Azdak, folkets og de undertryktes ven, ind på scenen. Han udtænker en rettergang, der sikrer, at kærligheden sejrer.

Medvirkende : Fanny Louise Bernth, Tina Gylling Mortensen, Benjamin Kitter, Elliott Crosset Hove, Camilla Lau, og Carl Nyholm.

 

 

ASKES JUL

Spilleperiode: 1. – 19. december 2020

Hvor: Ishøj Teater.

Adresse: Brentedalen 8, Tranegilde, 2635 Ishøj – Bemærk: Arrangementet foregår i landsbysalen på Bredekærgård, vis a vis Ishøj Teater

Billetsalg: teaterbilletter.dk

 

 

Aske Ebbesen stiller en masse spørgsmål, set med et barns øjne – og måske også voksnes: For hvad handler julens sange egentlig om, når man spørger et barn? Og hvorfor må man ikke røre ved DEN rosin? Og varer julen virkelig til påske? Og hvorfor står rotterne om nissen Teddy Ring.

Ishøj Teater byder på en vild julehistorie, hvor såvel børn som voksne vil føle sig set, og når vi skriver børn, så er det børn i aldersgruppen fra 8 år. Altså de lidt ældre børn og deres voksne.

Aske byder på spørgsmål og svar i en hyggelig, sjov, afslappet, og uhøjtidelig stemning.

Medvirkende Aske Ebbesen

 

Bemærk: Ishøj Teater spiller på selve teatret fra den 7. november til den 22. december Drengen der ville være nisse.

 

Udskydes til 2021

Corona og Covid-19 har i den grad sat sit præg på det danske samfund og dansk teaterliv.

Det betyder blandt andet at årets udgave af den traditionsrige CRAZY CHRISTMAS CABAREET udskydes til 2021. Det samme er gældende for DET MAGISJE JULEBÅND. Begge forestillinger skulle have spillet i Tivoli.

Også Far til fire, der skulle have været Maribo Teaters juleforestilling er aflyst.

 

JYLLAND:

Et Juleeventyr spiller på Aarhus teater.     Foto: artworkcreative zoo

ET JULEEVENTYR

Spilleperiode: 5. november – 20. december 2020.

Hvor: Aarhus Teater.

Adresse: Teatergaden, 8000 Aarhus C.

Billetsalg: aarhusteater.dk

 

Dickens’ vidunderlige familieklassiker tænder julelys i alle små og store hjerter, når Aarhus Teater tager os med på det berømte eventyr. De bringer hele familien sammen om den søde juletid med alle de muligheder for at skabe, der hører sig så stort et teater til. Charles Dickens’ fabelagtige spøgelseshistorie om gnieren Ebenezer Scrooge er sammen med Oliver Twist hans mest kendte og elskede værk.

Scrooge vrisser med et hjerte, der er hårdt og koldt som sten, når folk ønsker ham glædelig jul. Indtil han får besøg af først sin afdøde kompagnon Jacob Marleys genfærd og så af tre ånder – alle med det budskab, at han må lære omsorg og menneskelighed for ikke at dø og vandre om i evig ensomhed. Det er historien om en mand, der har glemt at leve, men som juleaftensdag får en sidste chance for at åbne sit hjerte og ændre sit liv.

Der er uhygge i vente, men mon ikke julefreden nok skal sænke sig?

Medvirkende: Jacob Madsen Kvols, Christian Hetland, Anders Baggesen, Kim Veisgaard, Emil Prenter, Isa Marie Henningsen, Mette Klakstein Wiberg, Viktor Pascoe Medom, Andrea Øst Birkkjær, Anne Plauborg, Ulrik Windfeldt-Schmidt, Ludmilla Faber Striim, og Martin Ivan.

 

 

ROMEO OG JULIE

Spilleperiode: 19. november – 19. december 2020.

Hvor: Vendsyssel Teater.

Adresse: Banegårdspladsen 4, 9800 Hjørring.

Billetsalg: vendsyssel-teater.dk.

 

Da Vendsyssel Teater i 2017 spillede Hamlet, var det første gang teatret havde Shakespeare på programmet, og de besluttede hurtigt at sætte Shakespeare på repertoiret igen.  Nu sker det endeligt og valget er faldt på Romeo og Julie.

Vi kender alle historien om Romeo, der tilhører slægten Montague, og Julie, der er af slægten Capulet. Deres to familier bekriger hinanden, men på trods af familiefejden forelsker Romeo og Julie sig i hinanden. Der opstår slåskamp mellem slægterne. Knive blinker, trusler bliver til drab – og forsvar bliver til hævn midt i kærligheden. Romeo flygter, og Julie tager et dristigt valg: Et sovemiddel skal hjælpe deres kærlighed – og snyde døden.

Det er en dyster forestilling midt i en juletid, men det er en forestilling fyldt med kampen om kærlighed. Benjamin Koppel har komponeret musikken til forestillingen og Molly Koppel er forestillingens syngende fortæller.

Medvirkende: Lue Støvelbæk, Luise Kirsten Skov, Hans Holtegaard, Lone Rødbroe, Michael Brostrup, Simon Kongsted, Søren Højen, Sara Marie Maltha, Jørgen Bing, Mathias Bøgelund, Nicklas Søderberg Lundstrøm, og Molly Koppel.

 

 

Aalborg Teater spiller Snefald.  Foto: Emilia Therese og Allan Toft

SNEFALD

Spilleperiode: 19. november – 23. december 2020.

Hvor: Aalborg Teater

Adresse: Jernbanegade 11, 9000 Aalborg.

Billetsalg: aalborgteater.dk

 

Der bydes på et hjertevarmt eventyr om en forældreløs pige i en trist verden. Et eventyrland fuldt af magi og kærlighed. En hemmelig portal skiller dem. Kan Selma finde vejen til det og hjem igen?

Snefald er en ny juleklassiker og en poetisk og magisk musikforestilling for hele familien – et hjertevarmt juleeventyr om at finde sig selv og føle sig hjemme, hvor man er.

Denne sjove og rørende fortælling stammer fra en norsk TV-julekalender, der også blev sendt på DR i 2017. Siden blev den dramatiseret og har spillet med stor succes i både Norge og på Odense Teater, og nu kommer den til Aalborg og forhåbentligt giver den masser af varme og fortryller hele familien. Ægte julemagi.

Medvirkende: Line Nørholt, Jørgen W. Larsen, Kathrine Høj Andersen, Thomas Kristian Bek, Ferdinand Falsen Hiis, Østen Borre Simonsen, Marcus Gad Johansen, Steffen Berenthz Eriksen, Evrim Benli, og Sebastian Henry Aagaard-Williams.

 

 

I Hobro opfører Himmerlandsteateret historien om Baskerville.       Foto: Himmerlands Teater.

 

BASKERVILLE

Spilleperiode: 12. november – 12. december 2020.

Hvor: Himmerlands Teater.

Adresse: Sdr. Kajgade 18A, 9500 Hobro.

Billetsalg: Himmerlandsteater.dk.

 

I Hobro stormer de julen ind med vanvidsfarcestil, men bare rolig, Sherlock Holms er på deres side og er på sagen.

De mandlige arvinger fra Baskerville-familien sendes på kirkegården én efter én, så Holmes og Watson tvinges til at lægge vejen forbi den skumle og øde hede for at finde den udspekulerede morder, inden familieforbandelsen også rammer den nyeste arving i rækken. Men sådan et opklaringsarbejde sker naturligvis ikke uden at et hav af mere eller mindre relevante personager blander sig i sagen.

Sir Conan Doyles klassiker har fået en ordentlig overhaling af komedie-ekvilibristen Ken Ludwig, hvor over fyrre karakterer lægges i hænderne på kun fem skuespillere.

Medvirkende: Caspar Juel Berg, Kirstine Hedrup, Erik Viinberg, Sune C. Abel, og Ronny Sterlø.

 

 

I Randers kan man se stykket Juletræets hemmelighed.    Foto: Søren Pagter

JULETRÆETS HEMMELIGHED

Spilleperiode: 5. – 12. december 2020.

Hvor: Randers Teater.

Adresse: Mariagervej 10, 8900 Randers C.

Billetsalg: randersteater.dk

 

Randers EgnsTeater er blevet til Randers Teater. På papiret allerede fra 1. januar 2020, men i praksis først i forbindelse med denne teatersæson 2020/2021. Stedet har en rigtig fin tradition for at lave teater for børn og unge, og ofte har dukketeater for hele familien været en del af pakken. Juletræets Hemmelighed er en historie for de mindste fra 2 år og op.

Det er snart jul. Snedkermesterens datter og hendes kat skal pynte juletræet. Hun snitter mange fine ting til træet, og med hver ting følger en bid af historien om en dejlig juleaften, fra dengang hun var barn. Hør, hvordan snedkermesteren mødte julemanden og nissefamilien i skoven, og hvordan det blev en helt speciel juleaften for dem alle sammen.

Udover denne juleforestilling byder teateret også på en forestilling for de lidt ældre børn 5 år og opefter, med titlen: ”Gnisten og pakkefabrikken”. Den spiller fra den 25. november – 21. december 2020.

Medvirkende: Nanni Lorenzen.

 

FYN:

På Fyn kan man opleve historien om Ronja Røverdatter.    Foto: Pressefoto.

 

RONJA RØVERDATTER

Spilleperiode: 21. november 2020 – 17. januar 2021.

Hvor: Odense Teater

Adresse: Jernbanegade 21, 5000 Odense C.

Billetsalg: odenseteater.dk

 

Glæd dig til en storslået opsætning af Astrid Lindgrens vidunderlige familie-klassiker om kærlighed, frygt, mod og venskab med nyskrevet musik af den prisvindende musiker og komponist, Nikolaj Busk.

Den nat, hvor Ronja blev født, gik der et tordenvejr over bjergene, lynet slog ned og kløvede den ældgamle Mattisborg i to dele. Her vokser Ronja op med Lovis, Mattis og deres tolv røvere. Og hun opdager så småt verden udenfor, som er fuld af herlige, men også farlige ting. I skoven møder hun grådværge, rumpenisser og skovhekse, og her hører hun de underjordiske synge og lokke. Og det er her, i Nordborgen, at Mattis’ ærkefjende Borka, i al sin frækhed og uden at spørge, en nat flytter ind med hele sin røverbande. Han medbringer sin dreng Birk, som også blev født samme uvejrsnat…

Ja, mon ikke mange ved hvad den videre fortælling er, ellers så hop sammen ind med dem og lær den at kende.

Medvirkende: Anna Bruus Christensen, Jeppe Ellegaard Marling, Anders Gjellerup Koch, Natalí Vallespir Sand, Mikkel Bay Mortensen, Louise Davidsen, Klaus T. Søndergaard, Mogens Rex, Magnus Andersen Hald, Linea Høeg Olsen, Lukas Toya m.fl.

 

 

KNAS I ALPEHORNET

Spilleperiode: 3. – 12. december 2020.

Hvor: TEATER95B

Adresse: Vestergade 95B, 5000 Odense C.

Billetsalg: teater95b.com.

 

På det lille teater er juletid traditionen tro Waldorff-tid og årets Waldorff’ske forestilling bliver en ganske særlig en af slagsen.

Vi tager en tur til det sydtyske højland tæt ved Tyrol. I denne syvende forestilling om Waldorff skal I, som altid, møde den ubehjælpsomme, altid uheldige, evigt indsigtsløse og selvudnævnte verdensmand Waldorff. Han byder indenfor på sit gasthaus hvor stemningen er i top. Der bliver lukket op for nye sider i den store slægtsbog om familien Waldorff og det waldorffske stamtræ forgrener sig endnu en gang, og afslører ny og lettere henfalden frugt.

Historien er krydret med mange skæve, skøre og skønne karakterer bl.a. Advokaten, Kringlemanden, Skovridderen og Ølpigen. I år kører de det ind med lederhosen og tyrolerhat.

Kender du ikke Waldorff, så er det med at få hilst på ham. Det er en ny forestilling hvert år, men karakteren Waldorff er det faste gennemgående element. Forestillingerne har sit faste ensemble bag sig med Sara Gamborg, Tom Due og Kasper Møller på de skrå brædder, akkompagneret af Ulf Starup på klaver.

 

 

 

Læs også: Anmeldelse: Et Juleeventyr, Aarhus Teater

Læs mere om Teater Hils Din Mor og LGBT+ teater her.