Sauna – at ofre sig i et fællesskab, du aldrig bliver en del af

Debatfilm med selvbiografiske træk fra et lille undergrundsmiljø langt væk fra alfarvej og almindelighed. Ikke desto mindre en væsentlig debatfilm, der med et helikopterblik sagtens kan have almen gyldighed og relevans for mange parallelle fællesskaber, uanset hvor du som menneske indgår i et fællesskab
Filmen, vi har ventet på, behandler nye fællesskaber i grænselandet mellem to beslægtede interessefællesskaber, som på godt og ondt strides om dominans eller blot accept i dominanskrydsfeltet mellem eksklusion og inklusion, ubevidst og bevidst.
Ubevidst findes eksklusionen i den brillant spillende trans-mand William, Nina Rask, i netop hans egeninteresse og selvcentrering, som er stærkere end både inklusion og interesse for andre mennesker, hvor der prøves nye roller af i LGBTQIA+miljøet, og ikke uden knubs. Centralt i Williams transition står, at der ikke er plads til meget andet end selvet og de nye roller, som følger med, og det sker i en konstant afsøgning mellem den nye rolle og sikkerheden i trans-fællesskabet, som naturligvis er den sikre havn for tryghed og genbekræftelse.
Kraftfuld og med en opofrelse præget af dødsdrift kaster homo-novicen, den unge odenseaner Johan (Jo, det er en han) sig ind i en uventet forelskelse, som fanger Johan, Magnus Juhl Andersen, der eminent spiller den lidt naive, unge mand, som kaster sig fordomsløst ind i sit nye fællesskab.
Dumheder
Tiltrækningen er så stærk, at han naturligvis begår et par dumheder som f.eks. at tage af kassen i saunaen, hvor han arbejder i entreen – et job han blev hjulpet til af sin udlejer, Michael, Klaus Tange, som overbevisende spiller den ældre generations homo, som også har gennemlevet sine kampe – i en anden tid og med andre modstandere – Michael bliver så også den opdragende forældrefigur, der må straffe Johan for hans tyveri. Han stopper imidlertid ikke ved kassetyveriet, og det ender med et apoteksindbrud for at skaffe Testogel til sin elskede. Elsket eller ikke – så skal han hjælpe William videre i hans nye liv.
Crew, som holdet bag kaldes, består af talentfulde filmfolk, som er lykkedes med en god fortælling båret af både kamera, tekst, klip og lyd og billederne står klart, om end de mørke sceneskift varer lige et my-sekund for længe. I det store billede kan mange sikkert genkende sig selv i rollerne i den unge forelskelse – uanset at denne film foregår i et undergrundsmiljø.
Sauna er i øvrigt et interessant valg som titel, da dette miljø jo netop er cis-kønnet, cis-seksuelt og cis-erotisk i sit udgangspunkt. Trans-manden bliver jo også smidt ud. Et sindbillede på anderledeshed og eksklusionen i LGBTQiA+miljøet.
Men der skal også være noget sjov i anmeldelsen for denne alvorlige og fine debatfilm – en lille morsomhed eller gåde her til sidst, nemlig; Kan du finde det politiske budskab, der to gange bliver vist i filmen? ja, så slog dansklæreren lige til – kom kækt med et bud – ind og se filmen nu.
Om filmen
Efter forlæg af roman SAUNA af forfatter Mads Ananda Lodahl / Skuespillere Magnus Juhl Andersen – Johan / Nina Rask – William / Dilan Amin – Asif / Klaus Tange – Michael / Instruktion Mathias Broe / Producer Mads-August Grarup Hertz / Filmfotograf Nicolai Lok DFF / Manuskriptforfatter William Lippert / Klipper Linda Man / Lyddesigner Mia Terry / Komponist Emil Davidsen / Kostumedesigner Benedicte Morre / Nordisk Film Produktion med støtte fra New Danish Screen i samarbejde med DR / Premiere 24. april 2025.