SAMFUND

Sammenligner antihomolov med at få hugget hånden af

Mogens Jensen, her med sin særlige rådgiver Andreas Gylling Æbelø, da Out&About interviewede ministeren for små to uger siden.

Vi lovede at holde Out&Abouts læsere underrettet om Mogens Jensens tur til Afrika efter vi interviewede ministeren i forrige uge. Efterfølgende kom turen til Uganda i stand og her, fredag aften, lander handels- og udviklingsministeren så i det stærkt homofobiske og kontroversielle land.

Det røde diplomatpas beskytter den danske – og åbne homoseksuelle – minister mod den nye antihomolov, som præsident Museveni underskrev nylig. – Det påvirker mig på samme måde, som hvis man hernede fik hugget hånden af for at være kvinde, sagde ministeren i dag til Radio24syvs journalist Karen Clement.

Det er desværre ikke det eneste land på det afrikanske kontinent at den åbenlyse diskrimination foregår og Mogens Jensen kommer her til aften i et fly fra Ghana, hvor han deltog i et arrangement om rensning af spildevand. Men herunder var også en dagsorden der hed menneskerettigheder. Radio 24/7’s reporter Karen Clement følger ministeren i Afrika og fangede ham i forbindelse med arrangementet. Her gentog han de ord han fortalte Out&AboutTV, da vi i sidste uge interviewede ham på kontoret i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads. Nemlig at det var en mærkelig følelse at trykke hånd med folk, der stod for de synspunkter, men at han holdt fast i den rolle han nu engang havde for Danmark; nemlig at være handels- og udviklingsminister.

– Jeg har trykket folk i hånden, der er for dødsstraf, så der holder jeg fast i den rolle jeg har for Danmark og den danske regering, sagde Mogens Jensen til Radio 24syv-reporteren.

Handels- og udviklingsministeren sammenlignede dét at blive diskremineret på grund af sin homoseksualitet med den samme følelse han ville have, hvis en kvinde fik hugget sin hånd af fordi hun var kvinde.

– Det påvirker mig på samme måde, som hvis man hernede fik hugget hånden af for at være kvinde. Det er da mærkeligt at være i et land, hvor det man er på en eller anden måde er kriminelt.

Den energiske og modige journalist fra Radio 24syv forsøgte også at få Ghanas præsident til at kommentere på det faktum at homoseksuelle er kriminaliserede også i Ghana. Men han begyndte med at sige at det at være homoseksuel ikke var ulovligt, men der var en lov der skulle vedtages. Lidt sort snak, som en ghanesisk embedsmand fik stoppet. Han brød simpelthen ind overfor Karen Clement.

I grelle tilfælde kan homoseksuelle få mellem 14 og 16 års fængsel for almindelig “homoseksuel adfærd”, der er dækkende for seksuel interaktion mellem to mænd, efter den nye lov er blevet til virkelighed. Og dét i et land, hvor det har været normalt, at mænd holder hinanden i hånden på gaden.

www.information.dk/491854