SAMFUND

S: Sophie Løhde pynter sig med lånte fjer

Flemming Møller Mortensen (S), der er næstformand for Sundheds- og Ældreudvalget.
Foto: Socialdemokraterne.dk

Som dagens store nyhed om fjernelse af transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme udvikler sig, kommer flere detaljer om det bagvedliggende arbejde frem.

Da DR via P3 i midnatsradioavisen natten til torsdag berettede om Sundhedsminister Sophie Løhdes (V) planer om at lægge pres på verdenssundhedsorganisationen WHO for at få fjernet transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme, var det en stor nyhed.

At ministeren var klar til danske enegang fra 1. januar 2017, hvis WHO ikke var med på ideen, gjorde ikke nyheden mindre. Tværtimod.

Som historien har udviklet sig hen over torsdag formiddag er flere nuancer af det bagvedliggende politiske arbejde kommet frem.

Flemming Møller Mortensen (S), der er næstformand for Sundheds- og Ældreudvalget, fortæller til Out & About, at ministeren ikke fortjener hele æren for forslaget:

“På talrige møder har Socialdemokraterne sammen med andre partier presset på for at få transkønnethed fjernet fra listen over psykiske sygdomme. Som udgangspunkt ved at presse på overfor WHO. Men tålmodigheden er efterhånden brugt op over for WHO, og det er tid til, at Danmark igen går forrest. Sophie Løhde har ikke været parat til dansk enegang, og har henvist til, at dansk enegang af flere årsager ikke ville være hensigtsmæssig.”

På den baggrund ærgrer det Flemming Møller Mortensen, at Sophie Løhde nu fremlægger forslaget som sit eget.

“Ministeren er under stærkt pres i sagen, og hendes alternativ var at stå overfor et flertal i Folketinget. -og flere organisationer som for eksempel LGBT Danmark samt Sexologisk Klinik har vurderet, at fordelene ved dansk enegang overgår ulemperne.”

Flemming Møller Mortensen glæder sig dog over, at der nu sker noget i sagen, og at Danmark om nødvendigt går enegang.

“Med Socialdemokraterne i spidsen har Danmark tidligere været foregangsland indenfor LGBT-rettigheder. Det er vi klar til at være igen, og jeg er sikker på, at verden vil lytte, når Danmark tager dette skridt, og forsvarer transkønnedes rettigheder.”

Alternativet og Enhedslisten stillede samme forslag i Folketinget i slutningen af februar, og ifølge Flemming Møller Mortensen er der nu flertal for forslaget.