SAMFUND

Fjern transkønnede fra sygdomsliste NU

Foto: Amnesty International

I en fælles pressemeddelelse opfordrer Copenhagen Pride, Amnesty, LGBT Ungdom og Sabaah sundhedsminister Sophie Løhde til at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme med det samme.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har netop meldt ud, at hun vil arbejde for at få WHO til at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske lidelser. Hvis WHO ikke lytter, vil sundhedsministeren selv ændre det per 1. januar 2017.

Det glæder Copenhagen Pride, der sammen med Amnesty, LGBT Ungdom og Sabaah igennem flere år har arbejdet for netop det. Men organisationerne opfordrer sundhedsministeren til, at Danmark gør det nu og ikke venter på verdenssundhedsorganisationen:

”Det er et vigtigt signal, som vi hilser velkommen. Men vi opfordrer sundhedsministeren til at gøre Danmark til et foregangsland og fjerne transkønnede fra sygdomslisten nu. Det ville være den bedste måde at sætte skub i processen i WHO og et stærkt signal at sende til resten af verden. Og det er muligt ved at vedtage det beslutningsforslag, der allerede foreligger, og som har stærk opbakning fra hele LGBTI-miljøet”, siger kampagneleder i Amnesty, Helle Jacobsen.

Copenhagen Prides formand, Lars Henriksen, udtaler:

”Hvis vi kan uddrage nogen lære af det netop overståede Idaho Forum i København er det, at forandring kræver politisk vilje og mod. Det opfordrer vi sundhedsministeren til at vise i denne sag. Der er ingen argumenter for at vente, når viljen er til stede”.

Beslutningsforslaget fra om at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske lidelser er fremsat af Alternativet og Enhedslisten og skal til behandling inden 3. juni.

Se også: Transkønnede og transkønnedes rettigheder