LGBT Danmark: En stor sejr
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhdes (V) vil fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme. Det hilses velkomment af LGBT Danmark, som kalder det en stor og rettighed sejr for menneskerettighederne.
LGBT Danmark har gennem mange år arbejdet for en fjernelse af trankønnethed fra den forhadte liste, og i forbindelse med ministerens udmelding udtaler transpolitisk talsperson i LGBT Danmark Linda Thor Pedersen:
Et stort fremskridt
”Ministerens beslutning er et stort fremskridt for de transkønnedes forhold. Transkønnethed er en naturlig variation ligesom at være venstrehåndet. Vi er ikke syge, og vi hører derfor ikke hjemme i kapitlet for psykiatriske sygdomme. Der er stadig nogle, der tror, at vi er psykiske syge, da vores diagnose er placeret i det psykiatriske kapitel. Beslutningsforslaget vil helt klart være med til at ændre dette.”
Sundhedsminister Sophie Løhde vil i første omgang prøve at få overtalt verdenssundhedsorganisation WHO til at tage førertrøjen på. Sker det ikke, er hun parat til gå dansk enegang.
Danmark igen et foregangsland
”Vi glæder os over, at Danmark igen er et foregangsland for LGBT-rettigheder. Men det er vigtigt for os, at regeringen vælger den rigtige løsning og udviser politisk lederskab. LGBT Danmark har været igennem lang dialog med Folketinget og er kommet frem til et godt forslag beskrevet i beslutningsforslaget B7. Vi forventer, at ministeren vil benytte sig af dette gode arbejde,” siger Linda Thor Pedersen.
Fra Socialdemokratiet lyder der også anerkendende toner:
”Vi har længe arbejdet for, at transkønnede i Danmark skal have optimale vilkår og rettigheder. Derfor er vores tålmodighed løbet ud nu i forhold til det arbejde, der foregår i FN i WHO”, siger Flemming Møller Mortensen (S), der er næstformand for Sundheds- og Ældreudvalget til DR.
Ministeren klar til dansk enegang
Sophie Løhde forstår godt, det er krænkende for transkønnede at stå i en sygdomsgruppe sammen med mentale forstyrrelser og psykisk syge.
”Jeg arbejder for, at jeg kan få det ændret i WHO. Jeg har en forventning om, at det kan lykkes i efteråret, siger hun. Hvis det mislykkes, er jeg klar til, at vi går dansk enegang på det her, og selv ændre det via omveje og få det ændret per 1. januar 2017.”
Forsikringerne om enegang glæder Flemming Møller Mortensen. ”Vi kan være med til at presse verdenssamfundet i den rigtige retning. Det har vi tidligere gjort i forbindelse med registrerede partnerskaber og i forhold til juridisk kønsskifte for transpersoner.”
Stor glæde
Den glædelige nyhed giver genlyd gennem LGBT-miljøet. Siden Out & About lagde nyheden online
omkring 00.30 natten til torsdag har tusindvis læst den. Det er sjældent, at en nyhed får så mange læsere på så kort tid.
På Facebook og andre sociale medier hyldes beslutningen som en kærkommen nyhed. Men også med en påmindelse om, at det burde være sket for mange år siden. Mange udtrykker stor bevægelse over nyheden.
Sophie Løhdes udmelding kommer blot få dage før den store IDAHO konference afholdes i København. Det er næppe tilfældigt, og må ses som et ønske om, at lægge maksimalt pres på andre deltagerlande, som har langt igen hvad angår LGBT-rettigheder.