SAMFUND

S-folketingsmedlem: Sundhedsstyrelsen umyndiggør transkønnede

Foto: Sofie Pihl

Sundhedsstyrelsen vil indføre en seks måneders observationsperiode, før transkønnede kan komme i hormonbehandling. Dette møder kritik hos folketingsmedlem for Socialdemokraterne Yildiz Akdogan, der beskylder forslaget for at være umyndiggørende.

Transkønnet har igennem en årrække kunne komme i hormonbehandling uden om Sexologisk Klinik gennem en lille håndfuld speciallæger. Men nu vil Sundhedsstyrelsen gøre det obligatorisk for transkønnede at indgå i en observationsperiode, hvor det skal vurderes, om man er klar til at starte i hormonbehandling.

”Transkønnede har ikke behov for at blive mødt med mistanke og krav om dokumentation af deres kønsidentitet,” lyder det fra Yildiz Akdogan, der også finder forslaget enormt umyndiggørende og i praksis betyder at transkønnede ikke får lov til at bestemme over deres egen krop.

”Transkønnede er jo ofte afklarede omkring deres kønsidentitet, når de opsøger muligheden for at komme i hormonbehandling. Så nytter det ikke noget at møde dem med spørgsmål,” fortæller Yildiz Akdogan.

Yildiz Akdogan foreslår derfor, at man lemper retningslinjerne på området. Helt konkret skal transkønnede fjernes fra listen over psykiatriske lidelser, samtidig med det skal være muligt at komme i behandling uden om Sexologisk klinik, der på grund af en lang vente tid er medvirkende til at transkønnede ikke kan komme i hormonbehandling, inden for en overskuelig tidshorisont.

Find mere info om transkønnede på: thranesen.dk [Klik her] eller på transperson.dk [Klik her]