Riddersalen genopfører Jeg er min egen kone

Foto: Dennis Westerberg
Den anmelderroste forestilling om østtyske Charlotte von Mahlsdorf kan opleves på Riddersalen frem til 5. september.
Charlotte von Mahlsdorf blev født som dreng i 1928 i det Tyskland, som snart skulle blive overtaget af Hitlers nazistiske diktatur.
Allerede som barn begyndte Charlotte at gå i sin mors tøj. Og selv om cross-dressing var forbudt under nazisterne, formåede hun både at overleve Hitler og anden verdenskrig.
Efter anden verdenskrig skabte hun sit eget museum i barndomsbyen Mahlsdorf, som ligger 20 kilometer øst for centrum af Berlin. På Das Gründerzeitmuseum udstillede hun gamle møbler, ure, musikinstrumenter og husholdningsapparater. Og i kælderen under museet drev hun et fristed for homoseksuelle i Østtyskland.
Efter Tysklands genforening blev Charlotte von Mahlsdorf en overgang beskyldt for at være informant for den østtyske sikkerhedstjeneste, Stasi. Og efter at hendes museum blev angrebet af nynazister, valgte hun at flytte til Sverige, hvor hun boede de sidste syv år af sit liv frem til sin død i 2002.
Video: Oskar Halken
Den fascinerende historie om Charlotte von Mahlsdorfs liv er blevet genstand for både bøger, film og teater. I Danmark høstede skuespilleren Jakob Højlev Jørgensen mange flotte anmeldelser efter premieren på stykket Jeg er min egen kone i 2009, hvor han på Aalborg Teater spillede Charlotte von Mahlsdorf og samtlige andre roller i forestillingen.
Siden er forestillingen blevet vist flere gange på Riddersalen på Frederiksberg. I forbindelse med WorldPride 2021 sætter Riddersalen stykket op igen – naturligvis med Jakob Højlev Jørgensen på scenen. Instruktør er Charlotte Munksø, og scenografien står Simon Holk Witzansky for.
Jeg er min egen kone spiller på Riddersalen på Frederiksberg fra 14. august til 5. september.