Pride stemning i Odense – skal du afsted?

Den 15. maj afholdes den første Pride i Danmarks trediestørste by Odense.
Foto: Bert Svalebølle

Der er sol, forår og genåbning. Vi går imod lysere tider og nu er der mulighed for ægte Pridestemning når Odense Pride afholdes d. 15. maj.

Så skydes dette års danske Pridesæson i gang, nå vi inden længe skal drage mod eventyrets by, Odense. Vi har stillet spørgsmål til folkene bag Priden og Noah Lykke, medforperson for Odense Pride, har været så sød at give svar på vegne af hele gruppen, så vi kan blive lidt klogere på det hele.

Vi vil gerne vide, hvordan det hele opstod, så her starter vi og det blev dermed det første spørgsmål.

”Ideen startede faktisk hos en queergruppe i SUF, hvor vi alle sammen blev enige om, at det var for dårligt at Odense, som en af de største byer i Danmark, ikke havde en Pride” svarer Noah Lykke  og tilføjer, ” Og det,  samtidig med, at vi generelt ønskede et større queermiljø i Odense, var den spæde start”.

Hvorfor Pride?

Nogen vil mene, at der slet ikke er brug for Pride, men til dem er der også et svar klar,

”Vi er selvfølgelig kommet langt i forhold til rettigheder for LGBTQ+ personer. Men der er stadig lang vej endnu. Både juridisk, kulturelt og samfundsmæssigt. Priden er ikke bare fest, farver og fejring (selvom det skam også er en del af det). Det er en demonstration, hvor vi vil gøre folk opmærksomme på, hvor lang vej der er endnu, og hvad vi kan gøre for at ændre det”.

Men kan man kalde Priden en demonstration. Hvad mener folkene bag Odense Pride?

”Og selv, hvis vi sagde, at det ikke var en demonstration, og at vi havde nået alle vores mål – så er der vel intet galt i at fejre sin identitet i et accepterende fællesskab”.

Odense Pride er politisk, men partipolitisk uafhængig. Gruppens primære opgave vil være at afholde en Pride i Odense hvert år, en politisk fest og demonstration. Derudover vil de året rundt skabe rum til, at folk kan udforske sin egen seksualitet og køn i trygge rammer.

Klassik Pridestemning

Men hvad kan vi så se frem til d. 15. maj?

”Fantastiske taler, shows, musik og boder. En mix af festligt fællesskab og en fredfyldt demonstration. En dag i godt selskab og med god stemning. Her fejrer vi, hvor langt vi er kommet OG taler om, hvor langt vi endnu har at gå”

Man mærker at folkene bag virkelig har noget på hjerte, det afspejler sig også tydeligt, da vi spørger, hvad de som Pride har at byde på,

”Vi er til for at skabe synlighed og tryghed. Vi vil skabe en by hvor alle LGBTQIA+ personer er frie til at elske og leve. Et samfund, hvor alle uanset seksualitet, køn, kønsudtryk, hudfarve, religion og ophav kan deltage i samfundet uden at møde had eller diskrimination” lyder det fra, Noah Lykke.

Odense Pride eller ikke Pride – det er spørgsmålet

I 2008 var Copenhagen Pride truet af lukning , da paraden ikke kunne få 150.000 kroner i tilskud fra Københavns Kommune.  Det fik SF og socialdemokraterne i Odense Byråd at melde  sig parate til at afsætte penge til arrangementet, så paraden kunne flytte over Storebælt til Odense. Det skete ikke.

I 2016 skabte den daværende borgmesterkandidat og nuværende borgmester i Odense: Peter Rahbæk Juel, stor debat ved at forslå, at Odense som Danmarks tredje største by også burde havde en Pride.  Men det skabte også modstand også indenfor miljøet. Hvad skulle Danmark med endnu en Pride?

Sarah Baagøe Petersen, der på daværende tidspunkt var talsperson for Lambda, var en af dem der var imod. Det fortalte hun  om, da hun besøgte TV2-Fyn. Du kan se klippet her.

Dengang blev Priden ikke til noget, men det blev grundlaget for en ny vej.

Med blandt andet Sarah Baggøe Petersen i spidsen, kunne man i 2017 præsentere en variant, som blev kaldt en mangfoldighedsfest, og som rakte ud til minoriteter generelt, og ikke kun LGBTQ-miljøet.

Den blev gentaget igen i 2018 og 19. Som alt andet blev festen ikke til noget i 2020 og siden har der været stille. Endnu har folkene bag mangfoldighedsfesten ikke meldt noget ud, men andre har nu meldt sig på banen med ideen om en  Odense Pride.

Folkene bag Odense Pride er i fuld gang med at planlægge arrangementet.       Foto: Odense Pride

Bliver der Pride – Pride i en coronatid

Informationerne er stadig små, og programmet er endnu ikke helt offentliggjort. Dog er det ganske vist Priden løber af stablen lørdag den 15. maj 2021 kl. 13.00 – 18.00. Stedet er Flakhaven (Rådhuspladsen) og langs en rute mod Kongens Have, hvor der til slut vil være boder, kunstnere og musik. Du kan følge med på Facebook under Odense Pride, hvor gruppen løbende opdatere med de sidste nye tiltag..

Som eventgæst og arrangør er der et spørgsmål som presser sig på i denne tid, elefanten i rummet, så vi sluttede af med at spørge Odense Pride:

Hvordan ser arrangørerne mulighederne for  at gennemføre Priden, med de nuværende Covid-19 restriktioner?

”Pride er en demonstration, hvilket betyder at forsamlingsforbuddet ikke gælder for os. Det betyder ikke, at vi ikke vil opfordre til at holde afstand, test inden, brug af mundbind og brug af håndsprit. Vi tager COVID-19 situationen meget seriøst og holder hele tiden øje med den”, svarer Noah lykke på vegne af Odense Pride.

Tiden nærmer sig, vi krydser fingre for, at det kan blive en farverig, solrig og festlig demonstrativ dag.

 

Læs også: Udstilling med LGBT+ personers bryllupsbilleder