SAMFUND

PrEP: Bøssernes P-pille?

Homo/hiv-aktivisten og lægen Rune Gärtner spejlet i en vandpyt.
Foto: Karin Meldgaard Henriksen

Danmark bør åbne op for PrEP, mener homo/hiv-aktivisten og lægen Rune Gärtner.

Hvis du rejser til USA og går på Grindr, vil du se forkortelsen PrEP i flere profiltekster.

PrEP står for Pre-Exposure Prophylaxis og er en daglig pille, som ikke-hiv-smittede kan tage for at beskytte sig mod at blive smittet med hiv.

Et kondom i pilleform. Sådan er PrEP også blevet kaldt. Selv om der er stor forskel på kondomet og PrEP-pillen, som i den vestlige verden sælges under navnet Truvada.

WHO anbefaler

I 2012 blev Truvada og PrEP godkendt som hiv-forebyggende metode i USA. Og i 2014 udsendte verdenssundhedsorganisationen WHO en ”kraftig anbefaling” til mænd, der har sex med mænd, om at overveje at tage PrEP for at undgå hiv-smitte.

Men her i 2016 er det stadig umuligt for bøsser og biseksuelle mænd at få fat i PrEP på lovlig vis i Danmark. Og det er på høje tid at få gjort noget ved det, mener homo/hiv-aktivisten og anæstesilægen Rune Gärtner.

”I Danmark er det kun de infektionsmedicinske afdelinger på sygehusene, der må udlevere hiv-medicin, som PrEP-medicinen Truvada er en del af. Det er sygehusmedicin, som skal udleveres på sygehuset, og apotekerne må ikke sælge den,” siger Rune Gärtner.

”Truvada indeholder to typer af hiv-medicin og fungerer til PrEP til ikke-hiv-smittede. Til hiv-smittede skal Truvada dog kombineres med yderligere en type hiv-medicin for at minimere risikoen for resistensudvikling.”

Køber over nettet

Selv om Danmark endnu ikke tillader hverken udlevering eller salg af PrEP, vælger nogle bøsser at købe pillerne over internettet og få dem sendt til Danmark.

I et land som Indien kan PrEP købes for omkring 200 kroner om måneden, mens prisniveauet i den vestlige del af verden ligger omkring 8000 kroner.

Men faktisk er det ulovligt at købe medicin over internettet fra et land uden for EU og EØS (Norge, Island og Liechtenstein). Det oplyser Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen til Out & About.

Ud over at få konfiskeret medicinen risikerer man politianmeldelse og bødestaf. Samt at medicinen måske ikke er, hvad den giver sig ud for at være, hvis internetforhandleren er useriøs.

”Med den holdning det danske sundhedsvæsen har, presser de folk ud i en jungle af noget, som i virkeligheden kan give en større risiko for smitte med hiv,” siger Rune Gärtner.

Rune Gärtner i Studiestræde, centrum for homonattelivet i København.
Foto: Karin Meldgaard Henriksen

Finder muligheder

Lovligt er det derimod, hvis man personligt rejser ud til et land som Indien og der køber PrEP.

”Bøsser er internationale og finder jo muligheder der, hvor der ikke er andre muligheder,” siger Rune Gärtner.

”Mange rejser meget, og det er faktisk ikke ulovligt at tage PrEP med hjem fra sin udlandsrejse. Hvis man har været uden for EU/EØS, må man dog kun tage med hjem til tre måneder, og man skal have erhvervet det med recept fra en læge og på en lovlig måde,” siger han.

Lægemiddelstyrelsen bekræfter, at det er lovligt at medbringe medicin indkøbt i lande uden for EU/EØS. Medicinen skal dog være lovligt købt, og ved indrejse fra et land uden for EU/EØS må man højest medbringe medicin til tre måneders forbrug.

”Vær opmærksom på, at du kan blive afkrævet dokumentation for, at betingelserne er opfyldt. Vi anbefaler derfor, at man medbringer kvittering for købet og en eventuel recept,” skriver Lægemiddelstyrelsen til Out & About.

Moraliserende undertone

Et rejsecirkus er ingen holdbar løsning, siger Rune Gärtner. I stedet bør Danmark stoppe med at lægge hindringer i vejen for bøsser og biseksuelle mænd, der vil beskytte sig med PrEP og tværtimod hjælpe dem ved at gøre PrEP tilgængeligt i Danmark.

”Bøsser skal have ret til selv at bestemme deres beskyttelsesniveau i forhold til hiv. Hiv er ikke den dræber, som det har været, men det er stadigvæk en alvorlig sygdom. Ud over de personlige omkostninger ved at blive hiv-smittet, har samfundet også en interesse i at undgå de omkostninger, der opstår, hver gang en person bliver smittet med hiv og skal i behandling,” siger Rune Gärtner.

Spørgsmålet om, hvem der skal betale, kommer ofte op, når PrEP bliver diskuteret i Danmark. Skal samfundet tilbyde en dyr behandling til nogle bøsser, som ikke kan styre deres sexliv?

”Det er jo en moraliserende undertone i det argument. I USA tilbyder en lang række forsikringsselskaber PrEP til deres homoseksuelle klienter ud fra en ren økonomisk kalkule: Firmaerne skal tjene penge, og de ved, at det er billigere at have folk på PrEP end at behandle dem for hiv. PrEP bruger man i en periode af sit liv, men hiv har man resten af livet,” siger Rune Gärtner.

Bøssernes P-pille

PrEP kan beskytte mod hiv-smitte, men kan ikke beskytte mod andre sexsygdomme, understreger Rune Gärtner. Men det gælder jo også P-pillen, påpeger han, hvilket altså ikke får myndighederne til at forhindre kvinder i at vælge P-pillen frem for kondomet.

”Der er en forestilling om, at hvis man nu tilbyder bøsser PrEP, så vil de have endnu mere sex til højre og venstre, samtidig med at de vil droppe kondomet og dermed øge forekomsten af seksuelt overførte sygdomme som syfilis, gonoré og klamydia,” siger Rune Gärtner.

”Hvor mange heteroseksuelle bruger kondom? Heller ikke ved one-night-stands. Det er stadig P-pillen, som gælder.”

Han understreger også, at der kan være bivirkninger ved PrEP, og at nyrefunktionen bør testes i opstartsfasen. Men heller ikke det ser han som et holdbart argument for at forhindre bøsser og biseksuelle mænd i at få PrEP.

”Hiv-medicinen er testet gennem mange år, så det er meget svært at bruge medicinbivirkninger som argument for ikke at gøre PrEP tilgængelig. Jeg tror faktisk, der er flere kvinder, som får blodpropper på grund af P-piller, end bøsser, som får komplikationer med PrEP,” siger Rune Gärtner.

Læge Gitte Kronborg er nyvalgt formand for AIDS-Fondet, og har offentligt meldt ud, at hun aktivt vil arbejder for indførelse af forebyggende PrEP-behandling i Danmark.
Foto: Hvidovre Hospital

Fordele ved kondomet

Spørgsmålet er så, om PrEP ligefrem vil gå hen og afløse kondomet. Kun hos nogen, men langtfra hos alle, forudser Rune Gärtner.

”Hvis man har det godt med kondomet og synes det fungerer for en, så vil jeg anbefale, at man bliver ved med at bruge kondom. Også ud fra en kønssygdomsbetragtning: Det er irriterende at få gonoré, klamydia og syfilis, og i dagens Danmark er det efterhånden ganske vanskeligt at blive testet og behandlet for kønssygdomme. Mange praktiserende læger ved ikke meget om kønssygdomme, og det er svært at få tid på kønssygdomsklinikken på Bispebjerg Hospital,” siger han.

En jungle

Rune Gärtner ser PrEP som mest relevant for de bøsser og biseksuelle mænd, som ikke konsekvent har sikker sex.

”For mig er den største frustration at møde de unge mennesker, som slet ikke kan finde ud af at passe på sig selv og i virkeligheden er ulykkelige over, at de ofte har sex uden kondom, fordi de godt ved, at de risikerer at få hiv,” siger Rune Gärtner.

”Jeg synes, det er forkert, at det er en jungle, som det er nu. Jeg synes, PrEP ligesom P-piller skulle kunne udskrives af praktiserende læger, som kender deres patienter, men selvfølgelig skal opdateres på bivirkningsprofiler, behandlingsprincipper og protokoller for kontrol af nyretal.”