SAMFUND

Poppers kan give øjenskader

Udover risikoen for synspåvirkning kan poppers virke ætsende ved kontakt med huden, og give alvorlige problemer kombineret med hjertemedicin og potensmidler som viagra.
Foto: Modelfoto

Ny forskning indikerer, at poppers kan forårsage alvorlige og måske varige øjenskader.

Poppers bruges mest som rusmiddel til fester eller i forbindelse med sex. Det sælges oftest i glasflasker med skruelåg, og dampene fra væsken sniffes gennem næsen.

Siden 2004 har poppers været ulovligt i Danmark. I 2007 blev stoffet butylnitrat, der findes i poppers, forbudt at sælge i EU. Det sælges dog stadig i vidt omfang via uofficielle kanaler i Danmark og resten af EU.

Det vurderes, at en tredjedel af britiske homo- og biseksuelle mænd jævnligt bruger stoffet. Der er ikke tilgængelige tal for Danmark.

Den nuværende variant af poppers er under mistanke for, at beskadige det punkt i øjet der hedder ’fovea’, og som giver den skarpeste del af synet.

Den ledende forsker bag undersøgelsen Dr. Rebecca Rewbury siger: ”Den stigende mængde af beviser tyder på, at poppers kan have alvorlige virkninger på evnen til at se skarpt”, og tilføjer, at brugere og sundhedspersonale kan være uvidende om den risiko.

Undersøgelsen er baseret på 12 mænd, der rapporterede synsproblemer som sløring eller blinde pletter, efter at have taget poppers.

Forskerne studerede hvilke varianter af poppers mændene brugte, og konkluderer, at varianten med isobutyl nitrit var årsag til øjenskaderne.

De fleste af personerne i undersøgelsen kom sig helt efterfølgende. Undersøgelsen konkluderer dog, at der bør foretages yderligere undersøgelser for at klarlægge sandsynligheden for skader ved brug af rusmidlet.

Kilder: Gay Star News og Sexperterne.dk