Løvernes konge brøler mod homofobi
FC Københavns anfører, Mathias ’Zanka’ Jørgensen, går foran i kampen mod homofobi i fodboldens verden.
Fordomme om fodbold og fodboldspillere er der mange af. Måske især blandt homoseksuelle mænd. Men der findes også en hel del bøsser, som finder fodbold fascinerende. Og så er der så sandelig også fodboldspillere, som har flere brikker at flytte med end gennemsnittet af os andre. En af dem er FC Københavns anfører, Mathias ’Zanka’ Jørgensen, som har startet en kamp mod homofobi i fodboldens verden.
I audiens hos løvernes konge
Out & About møder Mathias ’Zanka’ Jørgensen i FC Københavns klubhus på Frederiksberg, hvor stemningen er løssluppen. Fra omklædningsrummet høres lyden af latter og rindende vand fra bruserne. Mathias ’Zanka’ Jørgensen tager en T-shirt på og er klar til interviewet. Han er høj og smilende og har en naturlig udstråling af autoritet – sådan som en anfører på et fodboldhold bør have.
Vi spørger ham, hvordan omgivelserne har reageret, efter han har stillet sig i spidsen for en kampagne mod homofobi i dansk fodbold.
”Overvejende positivt, og der har nærmest ikke været én dårlig tilbagemelding. Der vil jo altid være brodne kar, der ikke mener, der er et problem. Men det er måske folk, der ikke er helt så meget inde i fodboldkulturen, som mener det,” siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen med en snert af sarkasme i stemmen.
Den danske hyggeracisme
Dansk fodbold har tidligere været befængt med grov racisme, hvor smædesange rettet mod farvede spillere lød på stadions, og bananer blev kastet på banen efter dem. Men efter en kampagne ledet af fodboldspillerne selv er racismen i dag tæt på udryddet på de danske stadions.
”Jeg blev træt af den danske hyggeracisme, eller hvad fanden man skal kalde det. Den er så lille, og den er så åndsvag. Men der vil altid være nogle enkelte mennesker, der er nogle idioter, og det kan du ikke få væk,” siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen lettere opgivende.
I sommeren 2016 delte han nogle af de mest svinske beskeder på Facebook, så alle kunne se dem. Opslagene gik viralt, og det satte en god debat i gang.
”Gay, allez, allez”
Mathias ’Zanka’ Jørgensens egen seksuelle præferencer har ikke været nævnt i forbindelse med kampagnen mod homofobi. Og selv om den egentlig er underordnet, så er han faktisk heteroseksuel.
– Du har måtte høre på en del homofobiske sange, og ”Zanka, han er gay, allez, allez” tordner mod dig på Brøndby Stadion. Har det ændret sig, efter du har meldt ud, at du stiller dig i front af kampagnen mod homofobi?
”Vi har ikke spillet mod Brøndby siden, og det er nærmest deres sang. Men man kan forestille sig, at netop lige den sang ikke vil blive startet, da den kan få et efterspil efter den store opmærksomhed, der har været. Men jeg tror ikke, vi har fået fjernet de homofobiske sange og tilråb endnu, selv om denne kampagne er startet.”
Forrest i kampen
– Hvorfor kaster du dig nu ind i kampen mod homofobi? Det er jo ikke din kamp, om man så må sige.
”Grunden til at jeg gik ind i kampen mod homofobi, kom egentlig af, at jeg var træt af at tale om racisme og altid skulle forklare, hvordan jeg har det med racisme. Jeg synes, det var åndsvagt, at det havde så meget fokus i medierne, mens der ikke var nogle, der tog sig af diskrimination, når det kom til homofobi. Det irriterede mig og satte det hele i gang,” fortæller FCK-anføreren med et alvorligt ansigtsudtryk.
”Det var ud fra et rent menneskeligt syn. Jeg er borger i København og et menneske, der er født og opvokset i Danmark. Jeg har mange homoseksuelle i min omgangskreds, og så er jeg samtidig en del af en lillebitte verden, hvor der er nogle anderledes spilleregler, og det var det, jeg blev irriteret over og syntes var uretfærdigt. Hvis der er en ting, jeg reagerer stærkt på som menneske, så er det uretfærdighed,” fortæller han, mens han læner sig frem og understreger sine ord med hænderne.
”FC København er en moderne fodboldklub, og vi er en klub, der gerne vil gå forrest. Jeg er sikker på, at når vi finder den rigtige måde, så kommer vi også til at se FC København gå forrest i kampen mod homofobi.”
Landsholdsspillere gav 667.500 kr.
En twist mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og landsholdsspillerne om betaling for sponsoraftaler fra 2004 til 2011 betød i februar, at landsholdsspillerne fik 667.500 kroner efterbetalt fra DBU. De penge har landsholdets spillerråd besluttet at kaste ind i kampagnen mod homofobi i dansk fodbold.
”Da Spillerforeningen og Spillerrådet på landsholdet kom og sagde, at de penge ville de gerne bruge på noget godt og spurgte, om jeg vil gå forrest i kampagnen, så sagde jeg ”fedt!” Her synes jeg, der er en mulighed for at gøre en forskel. Det er ikke ofte, man får det i fodbold,” siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen.
Kampagnen mod homofobi kommer altså på fodboldspillernes initiativ. Men hvordan forholder fodboldklubbernes organisation, Dansk Boldspil-Union, sig til initiativet?
”DBU vil gerne, men det er også en organisation, der bliver drevet af gamle mænd, der skal have mere end 25 los i røven, før der sker noget. Men der er en gren af DBU, der godt ved, at det her er en kampagne, de ikke kan tabe på. Og så kan det ikke være rigtigt, at fodbolden igen er 10-15 år bagud. Det er det vi gerne vil råde bod på”, uddyber Mathias ’Zanka’ Jørgensen.
Midt i en kamp
Der er mange følelser på spil, når adrenalinen pumper i kroppen på både fodboldspillere og tilskuere, og så er der ikke langt til racistiske eller homofobiske tilråb. Det kan synes som en del af gamet, at tilskuerne forsøger at nedgøre modstanderens spillere.
”Det er lige netop det, der har været grobunden for snakken om, at racismen i starten også var noget, mange ikke så som et problem,” fortæller Mathias ’Zanka’ Jørgensen. ”Et af problemerne er, at det er så svært at få indberettet til DBU. Det skal gå gennem dommeren, så midt under kampen skal du sige til ham, at der er et problem. Men han har jo travlt med at dømme fodboldkamp, så det har han ikke lige tid til. Og når man kommer hjem tænker de fleste, at nu er det overstået, og ikke lige sker igen.”
Hvor er homoerne?
Endnu er ingen mandlige spillere i dansk topfodbold sprunget ud som homo- eller biseksuel, og Mathias ’Zanka’ Jørgensen kender ikke nogen homo- eller biseksuelle danske fodboldspillere. Heller ikke på rygteplan.
”Hvis vi ser på det rent statistisk, er der X antal mennesker, og der er X antal mennesker, der spiller fodbold. Men at blive professionel fodboldspiller er et nåleøje at komme igennem, og det er svært og hårdt nok i sig selv,” siger FCK-anføreren og uddyber: ”Hvis jargonen og kulturen i omklædningsrummet ikke er så pro-homo, så ville jeg som 13-årig ikke bruge min fritid på det. Det er da ikke her, jeg kommer hen og bliver glad og nyder at dyrke min sport. Der er andre sportsgrene, hvor der er en meget blidere tone. Så jeg tror, at der mange, der er faldet fra i en tidlig alder, og som sikkert har haft talentet.”
Kræver styrke at springe ud
– Hvis en af dine holdkammerater kommer til dig og fortæller han er homoseksuel, vil du så anbefale ham at springe ud for truppen og offentligheden?
”Det er en svær balancegang, og det vil komme rigtig meget an på personen. Hvad er han for en person, og hvad kan han stå imod? For hvis han er en person, der tænker meget over, hvad andre mener om ham, og læser alt, hvad der står i kommentarer og lignende, så skal han nok ikke springe ud for offentligheden. For der er man et sted, der ikke er ’sikkert’.”
– Hvad vurderer du, der kunne ske?
”Det er ikke sådan, at man bliver forfulgt. Men fodboldverdenen er ikke et rart sted at have meninger og standpunkter – og slet ikke som den første. Når man ser på den kritik, jeg får, og hvis man oven i har et område, hvor man stikker endnu mere ud, så skal man i hvert fald være klar til at få nogle hug.”
FAKTA:
Mathias ’Zanka’ Jørgensen 26 år. Bor i København. Kæreste med med modellen Eniko Mihalik Superligadebut for FC København 2007. Landsholdsdebut 2008.