Per Kirkeby på Louisiana

Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, har tilrettelagt udstillingen.
Foto: Ulla Munch-Petersen

Af Ulla Munch-Petersen og Mette Egerod

Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, har meget flot kurateret udstillingen ’Per Kirkeby – Bronze’.

Udstillingen er bygget op omkring temaer, der relaterer sig til det univers og de kunstnere, som Kirkeby følte sig kunstnerisk og åndeligt beslægtet med, såsom Rodin, Giacometti, Jorn, Willumsen og Francis Bacon, den engelsk maler, som var bøsse og før det trækkerdreng. Fallossymboler og ligeså symbolik for det kvindelige køn findes flere steder i den ualmindelige flotte udstilling.

Louisianas direktør, Poul Erik Tøjner, har tilrettelagt udstillingen på fantastisk vis, med stor baggrundsviden og med et skarpt øje for æstetik. Vi ser udstillingen af Kirkebys egen kunst i samspil med værker af de kunstnere, der havde betydning for ham. Som eksempelvis Auguste Rodin, hvor to tunge bronzeskulpturer er transporteret fra Paris til Louisiana for at kaste kunstnerisk lys over Per Kirkebys skulpturer. Det er en dramatisk og meget erotisk halvfigur af en kvinde (foto) og et udkast til ’Helveds Port’, som har haft stor betydning for Kirkebys egne skulpturer.

Se også: PER KIRKEBY – BRONZE

Beskrivelsen af det erotiske hos Kirkeby er på én gang vanskeligt tilgængeligt og besnærende, fordi det sjældent er til stede som synligt motiv, men som et subtilt, skjult felt. De erotiske motiver er lagt ud som spor, som betragteren lokkes ud på.

Bronzerne viser ingen figurer, men alligevel ligger de der altid et eller andet sted i den organiske form. Ved nærmere eftersyn kommer pludselig et hoved, åbningen til kvindens skød, eller en arm frem, mens vi står og betragter. Der dannes en forbindelse til skulpturens sjæl.

Jord og sjæl, mørke og erotik, tyngde og lethed – den store forårsudstilling på Louisiana bliver den første samlede præsentation af Per Kirkebys bronzer. En udstilling, der er et must at se.

Udstillingen kan ses frem til 21. juni 2020 på Louisiana, Humlebæk.

Bronzeskulptur ”Figure de femme à mi-corps” af Auguste Rodin.
Foto: Ulla Munch-Petersen

 

Bronzeskulptur ”Læsø-hoved” af Per Kirkeby.
Foto: Ulla Munch-Petersen

 

Maleriet ”Tizian døende” af J. F. Willumsen.
Foto: Ulla Munch-Petersen