Pejseshow 2022 er hyggeligt, og ganske ufarligt

Årets Pejseshow er hyggeligt, mener vores anmelder. Men også ganske ufarligt.
Foto: Pressebillede

Det er hyggeligt, det er rart, og man er i godt selskab. Og ganske ufarligt, vel at mærke, uden at der er noget forkert ved det. Sådan kan det nok nærmest beskrives, når årets Pejseshow går over scenen på Pejsegården i Brædstrup lidt nordvest for Vejle.

Ved den store buffet, der kan tilkøbes inden Pejseshow, mangler ikke noget. Hverken i grønt, kød, eller kager til kaffen. Der er rigeligt for enhver smag, og når maven er fyldt blændes op for årets udgave af Pejseshow. Heller ikke der mangler noget: Dygtige skuespillere, sjove og alvorligere tekster i et stort mix med små sketches. Med andre ord – et blandet hold, og et fint blandet show.

I år består holdet på scenen på Pejsegården af to, der tidligere har prøvet kræfter med revygenren, Sofie Stougard og Joachim Knop. Anderledes med Ulla Vejby, der er revydebutant, der her fik en fin revydebut.

Alle tre er de kendte for blandt andet at være med i Badehotellet, der hvert år får en ny sæson på TV2.

I programmet for Pejseshow skriver kunstnerisk leder Lukas Birch, at man som publikum får en aften med en dejlig blandet underholdningsbuffet: En masse god musik, nogle skøre sketches, sjove jokes, og et brag af et show.

Og manden har fuldstændig ret – Som nævnt er det en blandet underholdningsbuffet med alt hvad dertil hører. Og jo det er nok også rigtigt, at man, læs nogle, får en hel aften i morskabens tegn. Spørgsmålet er så blot hvordan man definerer morskab? Og en hel aften, er måske også at stramme skruen en anelse.

Godt det samme, for revy og show, skal især for førstnævntes vedkommende jo ikke bare være morskab. En revy skal kendetegnes ved, at der gives lidt hug og kommentarer til dagens Danmark, og i nogle tilfælde også til dagens verden.

Allerede i forbindelse med åbningen, hvor alle tre medvirkende i showet er på scenen, bliver krigen i Ukraine og Simon Spies nævnt. Og som det konkluderes i teksten, så er det nævnt, og så skal der ikke bruges mere tid på det. Dejligt befriende tænker man.

Flere fine revynumre

Derpå går det løs med selve Pejseshow, hvor kunstnerisk leder Lukas Birch selv har forfattet eller været medforfatter på cirka halvdelen af revyens 26 tekster. Imponerende og med tro på sig selv må det konkluderes. Og jo, der er også flere gode tekster, der rammer fint ned i dagens Danmark anno 2022.

Der lægges dog ud med en tekst af Jantzen og Aagaard med titlen Skilsmissekontoret. Finurlig tekst om hvordan kvinder kan stå sammen, og få det som de vil. En fin lille forvekslingskommedie, der bevirker, at manden, spillet af Joachim Knop, vender tilbage til konen. Det efter han har været gennem den offentlige ansatte, Ulle Vejbys´ lidt blondine-agtige ageren på pc´en, da han kommer for at undersøge mulighederne for skilsmisse.

Lukas Birch har givet ny tekst og liv til det gamle Elga Olga nummer Solitudevej. Og jo det handler om at få ram på ham der Kaj, og Sofie Stougaard skyr da heller ingen midler i jagten på manden, der har svigtet hende. En onsdag, i regnvejr, på Solitudevej. Og rigtig gættet, så er vil alle med, for hvem kan ikke synge med på netop en onsdag, i regnvejr, på Solitidevej.

Politik

Politik er der i nummeret Enevælde. Alle tre skuespillere er på scenen, og det er faktisk nok et af aftenens bedste politisk inspirerede numre. Enevælde relaterer sig til en nu svunden tid, hvor vi havde den sidste enevældige monark, men rigtig gættet, nu har vi ifølge teksten den enevældige statsminister Mette Frederiksen.

Et rigtig fint revynummer, der er præcis som det skal være. Her møder vi også en nu tidligere minister Mogens Jensen, og Barbara Berthelsen. Sidstnævnte ved nok, hvordan man kan tørre problemerne af på andre. Og naturligvis optræder de ikke under de fra minkskandalen med deres rigtige navne, Mette, Mogens, og Barbara, men ingen tvivl om, hvem der har bukserne på. Enevælden lever stadig.

Det køn, de køn..og så det frække

I årets Pejseshow møder vi også en af medarbejderne på Hotel Pejsegården, Bjarne, noget overgearet spillet af Sofie Stougaard. Bjarne møder vi hele to gange, og den ene gang går han i den grad i rette med ønskerne om de kønsopdelte, eller ikke kønsopdelte toiletter. Han er absolut til en tid, hvor der er et toilet for mænd, og et for kvinder. Og er det ikke godt nok, kan de der ikke er tilfredse blot selv grave et hul at tisse i. Så ikke noget med kønsneutrale toiletter på Pejsegården. Så ved vi det. I hvertfald ikke så længe Bjarne pedel residerer der.

Køn er der også i nummeret Når ugen rammer onsdag. Teksten, der er af Lukas Birch bygger på Otto Francker og Sejr Volmer Sørensens gamle nummer af samme navn, og i sin tid opført i Revykøbing af Sejr Volmer Sørensen og Grethe Sønch.

Her er det Joachim Knop og Sofie Stougaard, der giver den som det gamle ægtepar, hvor den ene ugedag tager den anden. Lige indtil de en dag drister sig ind i den lokale svingerklub på hovedgaden i Brædstrup. Næsten dør om dør med Pejsegården.

Hvad de “stakkels” mennesker dog ikke udsættes for, mod deres vilje, eller….ja et morsomt nummer, som fik latteren til at rulle. Hos en del. Og nok fik andre til at tænke på årets Pejseshow, også da de kom hjem.

God gedigen underholdning

Pejseshow 2022 er god gedigen underholdning med en blandet bundet buket af satire, politik, og sex, men i rette doser.  Pejseshow er sjovt, underholdende, morsomt, og politisk, men farligt, bliver det andre. Men gør det noget? Nogle gange er det dejligt blot at blive underholdt professionelt, uden at man skal tænke så meget over indhold længe efter at sidste nummer er gået over scenen.

Sidst nummer, en hyldest til Keld Heick med tak for flere end 2.000 sange. Og med det går alle glade hjem i sensommernatten.

Holdet bag Pejseshow 2022

Medvirkende skuespillere: Sofie Stougaard, Joachim Knop, Ulla Vejby

Orkester

Instruktør: Michel Castenholt

Kunstnerisk leder: Lukas Birch

Koreograf: Helena Dong

Kostumier: Amorin ved Tina Grunwald

Lyddesign: Anders Brincker

Lysdesign: Emilie Viemose

Forestillingsleder: Helle Hammer

Spilleperiode: Fredage og lørdage til 12. november 2022

Billetter og spilletider finder ud her.

Læs også: Hvor er de kvindelige statuer?