KULTUR

Oplev kærlighedens forrykte former på Aarhus Teater

Aarhus Teater.

I efterårskulden bydes der ind til sensuel og pirrende fortællinger i smilets by, på byens smukke teater.

Den østrigske forfatter Stefan Zweig var i sin samtid blandt de mest læste forfattere i dét Europa. Han er mest kendt for sin erindringsklassiker, ”Verden af i går” fra 1942, men allerede i 1920’erne og 30’erne var han en litterær stjerne og en af verdens mest læste forfattere. Ikke mindst i kraft af sin skarpe sans for det fortættede novelleformat.

I starten af november har Aarhus Teater urpremiere på to dramatiseringer af hans mere pirrende noveller. Under titlen ”Kærlighedens forrykte former” får vi Zweigs erotiske noveller ”Brændende hemmelighed” fra 1911 og ”Følelsernes forvirring” fra 1927 i teaterform. Teateret lover, at begge er følsomhedsdampende historier, der kan få et hjerte til at springe et par slag over i spænding.

I ”Brændende hemmelighed” får vi fortællingen om den 12-årige Edgar, som bliver en brik i et for ham uigennemskueligt spil, da hans mor forføres af en ung baron under et ferieophold. Vejen til moderens hjerte, har den snedige baron udtænkt, går først og fremmest gennem hendes søn. Først er Edgar et redskab for, senere en klods om benet på den unge baron. Hvorfor føler han sig løjet for, og hvad er det egentlig, han får trang til at hævne? Sin mors ære? Eller hans egen rolle i noget, han endnu er for ung til at forstå?

Sidste novelle ”Følelsernes forvirring” har homoseksualitet som tema. Vi kommer omkring den forvirring og de tanker, man kan opleve omkring sin egen seksualitet. En ung universitetsstuderende forvilder sig i spændingsfeltet mellem beundring, begær og forelskelse, da han indlogerer sig hos en karismatisk professor. Han er den sidste til at opdage kompleksiteten i hans situation, men forvirres blot af omgivelsernes fordømmelse og intensiteten i sine egne følelser.

”Man forstår jo først rigtigt et fænomen eller et menneske, når man ser det i dets mest flammende form, når det er grebet af lidenskab,” hedder det så fint, et sted i Stefan Zweigs ”Følelsernes forvirring”.

Spirende talent skaber forestillingerne

De to noveller nydramatiseres af de unge talenter fra linjen for Dramatisk skrivekunst ved Den Danske Scenekunstskole i Aarhus – de to andetårsstuderende Johanne Petrine Reynberg og Josephine Eusebius.

Aarhus Teaters skuespillere giver kød og blod til den sensuelle spænding, mens Aarhus Teaters Reumert-vindende husscenograf, David Gehrt, skaber rummet. Iscenesættelsen er lagt i hænderne på Anna Katrín Einarsdóttir og Sullivan Lloyd Nordrum, der begge er kandidatstuderende på Den Danske Scenekunstskole.

Om Zweig

Stefan Zweig blev født i år 1881 og døde i år 1942 – født i Østrig og med jødisk herkomst.

Verdensfred og intet mindre end individets frihed lå ham som kosmopolit meget på sinde, og det samme gjaldt menneskets behov for uafhængighed og i det hadet til autoriteter. Det er meget af det, som er fortællingerne i hans noveller og kulturhistoriske romaner. Hans forfatterskab er formet af de voldsomme historiske begivenheder, han oplevede i løbet af sit liv. To verdenskrige, censur, inflation, bogafbrændinger og eksil.

Hans oplevelser under første verdenskrig havde gjort ham til overbevist pacifist, men da Hitler kom til magten, og Zweig som jøde måtte flygte til England, led hans og hans humanistiske idealer et alvorligt knæk. Efter udbruddet af 2. Verdenskrig rejste han over New York til Brasilien, hvor han i 1942, sammen med sin hustru, begik selvmord i fortvivlelse over Hitlers succes og Europas fremtidsudsigter.

Han efterlod sig sine færdigskrevne erindringer, ”Verden af i går”, som blev en kæmpe succes og i dag står som det betydeligste og mest læste værk i forfatterskabet. Et stort og anerkendt værk.

”Kærlighedens Forrykte Former” har premiere den 6. november og spiller frem til 28. november på Stiklingen, Aarhus Teater.

Læs også: Aarhus Teater – Sæson 2020/21