Ny undersøgelse: Hver fjerde er aldrig blevet testet for sexsygdomme
En ny stor rapport fra AIDS-Fondet viser, at mange mangler viden, eller er usikre omkring sexsygdomme. Forvirring og usikkerhed om, hvornår man skal lade sig teste, gør at mange slet ikke bliver testet.
Hvornår er du sidst blevet testet for en sexsygdom?
Overraskende mange svarer, at de slet ikke bliver testet. Det viser en ny undersøgelse fra AIDS-Fondet. Her har man kigget testadfærden blandt unge og LGBT+ personer efter i sømmene. Faktisk bliver hver fjerde aldrig testet for sexsygdomme.
Undersøgelsen viser, at det særligt er unge heteroseksuelle mellem 15 og 29 år, samt lesbiske kvinder, der ikke lader sig teste. Fyrre procent af unge, seksuelt aktive heteroseksuelle, er aldrig blevet undersøgt, og blandt de lesbiske kvinder er det hele 58 procent. Til sammenligning er det kun syv procent af de homoseksuelle og tolv procent af biseksuelle mænd, der aldrig er blevet testet.
Klamydia, kønsvorter og herpes er de mest udbredte kønssygdomme. I Danmark påvises omkring 30.000 tilfælde alene af klamydia hvert år. Det tal er højst sandsynlig højere, fordi så mange ikke lader sig teste.
Rapporten, som undersøgelsen er en del af, søger at udfylde manglende viden, idet der ikke tidligere har været lavet større undersøgelser af 15-29-årige og LGBT+ personers testadfærd i Danmark. Derfor fik AIDS-Fondet, i samarbejde med Als Research, i sommeren 2020 udarbejdet denne undersøgelse, som er baseret over 2.200 respondenter.
Næsten hver tredje respondent har aldrig talt med nogen i sundhedsvæsenet om test for sexsygdomme. For kvinder, der har sex med kvinder, har 57% aldrig talt med sundhedspersonale om test, hvor tallet for trans – og non-binære personer ligger på 51% og for unge heteroseksuelle på fyrre %.
Dykker man længere ned i tallene i undersøgelsen, så viser de, at af de respondenter, der har haft sex, er hver fjerde aldrig blevet testet for en sexsygdom.
Der er flere grunde til at folk undlader at lade sig teste.
- 55% afholder sig fra at blive testet, da de ikke føler sig udsat for en sexsygdom.
- 20% afholder sig fra at blive testet af frygt for nedsættende kommentarer eller dårlig behandling af sundhedspersonale.
- 16% afholder sig fra at blive testet, da de ikke ved, hvornår de bør testes.
Øh, hvordan bliver man smittet?
Den store usikkerhed og manglende viden om sexsygdomme viser, at der er nok at gribe fat i for AIDS-Fondet. Mange er slet ikke klar over symptomer eller hvordan sexsygdomme i det hele taget kan smitte.
Det viser undersøgelsen tydeligt.
- 43% er i tvivl om, eller ved ikke, at man kan overføre sexsygdomme via fingre og mund.
- 31% er i tvivl om, eller ved ikke, at man kan få sexsygdomme andre steder end på kønsdelene.
- 20% er usikre på, eller ved ikke, at man ikke altid kan mærke, at man har en sexsygdom.
Lotte Kehlet, leder af AIDS-Fondets nationale afdeling, er på ingen måde tilfreds med rapportens resultater.
”Det er bekymrende, at unge og nogle LGBT+ personer ikke har bedre viden om sexsygdomme, og hvordan de overføres. Det har både sundhedsmæssige og samfundsøkonomiske konsekvenser, og det bør være stof til eftertanke i både sundhedsvæsenet, på uddannelsesinstitutioner og i testklinikker”
Konkrete forslag til handling
AIDS- Fondet, ønsker en fælles plan for at øge mængden og kvaliteten af den information, der er rettet mod unge og LGBT+ miljøet. Med afsæt i rapporten har man udarbejdet fire konkrete tiltag målrettet sundhedsvæsenet, sundhedspersonale og politikere.
- Behov for teststeder med specialiseret viden.
- Behov for klare nationale testanbefalinger.
- Målrettede informationsindsatser.
- Opkvalificering af teststeder og dialog med LGBT+ miljøet.
“Vi skal have gjort op med forestillingen om, at test for sexsygdomme først er relevant, når der opleves symptomer. Hyppig test og hurtig behandling er en vigtig del af forebyggelsen. Vi skal se det, som en måde at tage vare på sin egen og andres seksuelle sundhed. Derfor skal vi styrke viden og bevidsthed om test – og sænke barriererne for at lade sig teste – kun på den måde får vi bugt med den sexsygdomsepidemi, vi ser i Danmark”, udtaler Lotte Kehlet, leder af AIDS-Fondets nationale afdeling.
Checkpoint er en succes
Mange kender måske eller har hørt om AIDS-Fondets eget teststed – Checkpoint, i henholdsvis København, Aarhus og Odense. Der kan du hurtigt, gratis og anonymt blive testet for hiv og andre sexsygdomme. Undersøgelsen viser, at Checkpoints brugere generelt ved mere om sexsygdomme. Ved om smitteveje i højere grad end folk, der ikke bliver testet hos Checkpoint. Stedet har en fokuseret viden og kender sin målgruppe. Således ses det, at Checkpoint er med til at løfte målgruppernes viden, og dermed øge den seksuelle sundhed.
Du finder hele rapporten lige her.
Vil du gerne testes eller vide mere om hvor og hvornår kan du finde svarene her.
Læs også: Andreas Gylling Æbelø forlader direktørposten i AIDS-Fondet