KULTUR

De skal slås om sejren i årets danske Melodi Grand Prix

Den 6. marts skal det afgøres, hvem der skal repræsentere Danmark ved årets Eurovision i Rotterdam.  Foto: Andreas Raae, Rasmus Laursen, Jean Michel, Nicho Oppermann, Morten Rygaard, Sofie Barfoed, Malou Vagn og Morten Madsen.

 

Årets danske Melodi Grand Prix byder på både gamle erfarne kræfter og helt nye og uprøvede talenter. Flere af årets otte sange  har en meget retro feel.

 

‘Hvileløse hjerter’ – Nanna Olivia

“”Hvileløse hjerter” er en powersang. En sang jeg kan relatere rigtig meget til. Den taler til følelsen efter et brud med en kæreste, hvor man prøver at komme videre og være ovenpå”. Sådan beskriver grand prix debuttanten Nanna Olivia sin sang. Sangen er skrevet af Anna David, som storhittede med sangen “Fuck dig” tilbage i 2005. David deltog selv i Melodi Grand Prixet i 2014 med sangen “It hurts”. Nanna Olivia lover at danskerne en oplevelse fuld af farver.

 

‘Øve os på hinanden’ – Fyr & Flamme

Duoen Fyr & Flamme stiller op med en sang der er fyldt med sluthalvfjerser disko. Toner fyldt med livsglæde, kitsch og nostalgi. Duoen består af Laurits Emanuel og Jesper Groth og de slog for alvor deres navn fast med hitsene “Menneskeforbruger” og “Kamæleon”. Groth genkender mange sikkert fra roller i tv-serien “Sygeplejeskolen”, satireprogrammet “Parterapi” og “Stormester”. Sangen vækker i den grad glade minder om den danske succesduo Laban, der huserede på de danske hitlister i 80´erne.

 

‘Højt over skyerne’ – Chief 1 & Thomas Buttenschøn

Chief 1 stiller op for første gang som sanger ved et dansk Melodi Grand Prix. Som sangskriver har han allerede vundet den danske finale hele tre gange. Første gang helt tilbage i 1997, hvor han havde skrevet Kølig Kajs vindersang ” Stemmen i mit liv”.  I år har han slået sig sammen med Thomas Buttenschøn og de to leverer et feel good nummer med en Motown vibe.  Både Chief 1 og Buttenschøn satser på at levere en fest fyldt af glæde og positivitet, når de går på scenen den 6. marts.

‘Everything is alright’ – Mike Tramp

Mike Tramp gør i år et stærkt comeback . Han har to gange tidligere været med i den danske grand prix finale. I 1978 vandt han som forsanger i gruppen Mabel. Det var den første danske finale  efter en længere pause, hvor Danmark ikke deltog i Eurovision. Sangen ” Boom Boom” hører i dag til blandt de danske grand Prix klassikere.

Sidste år kunne Mike Tramp fejre 45 års jubilæum i musikbranchen.  Nu har han brug for at være med i noget der kan få ham til at smile igen ovenpå Coronaen. Han levere en countryrock inspireret sang fyldt med rock’n’roll.

‘Abracadabra’ – Claudia Campagnol

Claudia Campagnol, der til dagligt mest synger jazz skal synge balladen Abracadabra. En anderledes sang, der bryder lidt med de almindelige regler for en grand prix sang, fortæller sangerinden til Out & About. Claudio er født i Ungarn, men har de sidste otte år boet i Danmark.

“Jeg føler mig meget hjemme på den danske musikscene” fortæller hun. Da hun er gode venner med den tidligere danske grand prix vinder Malene Mortensen, er der helt sikkert et par gode tips at hente der.

 

‘Silver Bullet’ – The Cosmic Twins

Cosmic Twins består af tvillingerne Chris og Alec . De stiller op med en sang fyldt med 80’er referencer og saxofon.  “Silver Bullet” er skrevet af Lise Cabble, der tidligere har leveret hele fire vindersange til dansk Melodi Grand Prix. Senest i 2019 hvor hun stod for nummeret “Love Is Forever” med Leonora.

“Silver Bullet” handler om at have en fest, samtidig med at man har kærestesorger. Vi skal nok gøre vores til at folk hjemme i stuerne kommer op at køre med masser af energi”, lyder det fra Chris og Alec.

 

Står Lige Her’ – Emma Nicoline

Emma Nicoline er med i en dansk grand prix finale for første gang. Hun har selv været med til at skrive sangen.

“Det er en meget personlig sang til en rigtig god veninde, der havde det svært og som jeg rigtig gerne vil hjælpe”, fortæller Emma Nicoline. Hun drømmer om at stå på scenen til Smuk-Fest med sit idol Sanne Salomonsen. Derfor er det heller ikke så mærkeligt at sangen har melodiske referencer til idolerne fra 80’erne.

“Sangen har et budskab, som alle kan forstå og relatere til og så synger jeg på dansk”, fortæller Emma Nicoline.

‘Beautiful’ – Jean Michel

Jean Michel er også debutant i grand prix sammenhæng. Han er dog ikke uerfaren, når det kommer til store sangkonkurrencer. I 2012 deltog han i X-Factor som en del af en duo med sangerinden Nicoline Simone. Sangen er en hyldest til det at være anderledes og mangfoldighed. Noget Jean Michel i den grad selv kan relatere til som både mørk og homoseksuel.

Hans største Grand Prix øjeblik var da Conchita Wurst vandt i København i 2014.

“En mand i drag med læbestift og skæg. Han var i den grad med til at udvide begrebet for, hvad der kan være smukt”, fortæller Jean Michel.

 

Hvem der løber med sejren afgøres lørdag den 6. marts, hvor alle artister bliver bakket op af DR´s Grand Prix orkester . Her skal de to værter Tina Müller og Martin Brygmann forsøge at banke den helt rette stemning op i et publikum-tomt studie fem i DR Byen. Det er alene seerne, der vælger hvilke tre sange, der skal videre til en superfinale, hvorfra den endelige vinder kåres.

 

Du kan lytte til de otte sange lige her.

Læs også: Countrystjerne springer ud