ANMELDELSERDansk HOMO-Historie

Ny bog: Den store homo-skandale

Af Bjarne Henrik Lundis

Bogen fortæller om vejen fra homoskandale til homoparade.

Niels Nyegaards ”Den store homo-skandale” indgår i serien 100 danmarkshistorier. Bogen er på præcis 100 sider og fortæller korfattet og alligevel ret indgående om, hvad man kunne kalde for ”Den homoseksuelle Danmarkshistorie”.

Det er lige fra Den store sædelighedssag i 1906, om da begrebet homoseksualitet blev til, stiftelsen af Forbundet af 1948 og om politiets forfølgelse af homoseksuelle mænd i 1950’erne og 1960’erne.

Diskriminationen ramte for det meste kun mænd, da man ikke opfattede, at kvinder var seksuelle aktive.

Bogen kommer også ind på den lange vej mod forbedringer for bøsser, lesbiske og senere transkønnede. Startende i kølvandet på ungdomsoprøret og den seksuelle frigørelse i 1960’erne og 1970’erne.

Fra at homoseksualitet blev fjernet fra Sundhedsstyrelsens sygedomsliste over registreret partnerskab og til senere ægteskab, regnbuevenlig børnelov og bedre rettigheder for transkønnede. Fra seksualitet til identitet kunne man sige.

Meget af historien er fortalt før, men godt er det, at forfatteren også sætter et kritisk lys bogen igennem på, at vi i Danmark ikke altid har været det land, som er gået forrest, når det gælder rettigheder til regnbuemiljøet.

Niels Nyegaard fortæller også om den store aids-epidemi startende i begyndelsen af 1980’erne. Her skriver Niels Nygaard, at radio- og tv-værten Kim Schumacher var åben om sin homoseksualitet.

Meget godt er der at sige om afdøde Kim Schumacher. Men selv om han på et tidspunkt skrev for et bøsse-pornomagasin, så forblev han i skabet og var ikke nogen foregangsperson, når det gjaldt bekæmpelsen hiv og aids.

De fremskridt, der er sket, skyldes især det fantastiske lobbyarbejde fra LGBT+ Danmark, det tidligere Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, startende fra 1970’erne og fremefter.

Bogen er udkommet på Aarhus Universitetsforlag og koster 100 kroner.

 

Læs også: Dansk Homo-Historie